начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Как се процедира при студенти?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се процедира при студенти?

Мнениеот godaiva » 26 Юли 2009, 13:45

Здравейте!Аз съм на временен договор от 2 месеца.Септември месец ми предстоят лекции-студентка задочно обучение съм.При постъпване на работа,бях уведомила шефовете,че уча и ще имам лекции септември,а сега кометират,че нямам право да ходя на лекции и ,че "проблемът си е мой"
Обяснете ми,какъв отпуск мога да взема,изобщо как се процедира и заплаща ли се?
Благодаря предварително!
godaiva
Младши потребител

Re: Как се процедира при студенти?

Мнениеот palimsest » 26 Юли 2009, 13:54

Платен отпуск за обучение

Чл. 169. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Той може да се ползва наведнъж или на части и не се предоставя на работник или служител, който повтаря учебната година по неуважителни причини.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За подготовка на дисертационен труд за получаване на научна степен "доктор" работниците и служителите, зачислени на задочна или на докторантура на самостоятелна подготовка, имат право еднократно на 6 месеца платен отпуск, а за подготовка на дисертационен труд за получаване на научна степен "доктор на науките" - 12 месеца. Това право се ползва със съгласието на работодателя.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работниците и служителите, които учат във вечерни учебни заведения със съгласието на работодателя, освен тези, които работят при намален работен ден от 7 или по-малко часа, се освобождават 1 час по-рано от работа всеки учебен ден.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот godaiva » 26 Юли 2009, 14:23

Благодаря за отговора.Итересува ме,обаче,че аз нямам право на платен отпуск,а по тези чл. и ал. се говори за съгласие от страна на работодателя,а моя,както писах по-горе,не е съгласен...тогава?
godaiva
Младши потребител

Мнениеот geri1208 » 26 Юли 2009, 19:56

Имаш 3 варианта: 1-ви да си вземеш неплатен отпуск; 2-ри да си вземеш болничен, който щети бъде изплатен ако имаш трудов стаж 6 м.; 3-то да не ходиш на очни-само може да отскачаш събота и неделя.
Аз също уча, работодателят ми е уведомен, но не си ползвам правото да ученически отпуск, тъй като "не било желателно". На очни не ходя, въпреки че ми се иска, ползвам само отпуск, за да пътувам за изпити за съжеление. Знам колко са важни лекциите, но нещата като не зависят от мен. Посещавам само тези, които са когато ходя да си палащам таксата и така.
УСПЕХ!
geri1208
Нов потребител

Мнениеот laridii » 27 Юли 2009, 19:02

Да те пускат за лекции в платен ученически отпуск е твое право, но така както е написано в Кодекса не се счита за задължение на работодателя. Ако той има магазин за пирони и ти си продавачка на пирони него не го е грижа дали ще ставаш икономист или юрист на него му трябва продавачка и толкоз. Щом не желае да те пусне имаш два варианта: да не ходиш на лекции или да напуснеш! Не забравяй, че и сесията те чака, а работодател, който не те е пуснал за лекции и за сесия едва ли ще те пусне.
laridii
Потребител

Мнениеот bastard » 27 Юли 2009, 19:41

Аз мисля, че не е право, тъй като няма насрещно задължение, а е по-скоро правна възможност.
bastard
Потребител

Мнениеот godaiva » 27 Юли 2009, 21:16

Някой беше писал някъде,че може да се напише в свободен текст за положението в "Човешки ресурси" ... някой да разясни
godaiva
Младши потребител

Мнениеот toni1985 » 28 Юли 2009, 08:58

В същото положение като теб съм, сменила съм три работни места, но досега никой не се е опитвал да ми казва да не ходя ня лекции, защото винаги съм предупреждавала при постъпване на работа.
На твое място бих напуснала, но все пак всеки преценява сам за себе си.
Не знам дали имаш трудов договор, но аз винаги съм ползвала платен отпуск, другите варианти са коментирани по-горе.
toni1985
Младши потребител

Мнениеот godaiva » 02 Авг 2009, 23:08

Отново имах разговор с работодателя и извода е да си подам молбата за напускане,поне така ми каза работодателя..в правото ли е..?
godaiva
Младши потребител

Мнениеот rts » 05 Авг 2009, 16:13

Не, не е. Подаването на молба за напускане трябва да е резултат от личното решение на работника, а не от натиска на работодателя.
Ако можете да понасяте атмосферата, работетете си и не подавайте никави молби.
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право