начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Моля за спешна помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за спешна помощ

Мнениеот sunyk » 18 Юни 2009, 12:53

Здравейте!
Вчера ми връчиха предизвестие по чл.328,ал.1,т.2-т.е.съкращаване на щата.
Имам следните въпроси:
1. Не трябва ли да ми предложат преназначаване на друга длъжност? Имаме обявена такава, а аз преди 1 година съм била на нея?
Не би ли трябвало да ме обезщетат с 3 или повече заплати при съкращение?
Единственото обезщетение което ми предлагат е платения годишен отпуск.

Трябва ли да пусна писмо до тях и да ги приканя да ми изплатят обезщетение?

Моля за съвет да си наема ли адвокат?
Благодаря ви!
sunyk
Нов потребител

Re: Моля за спешна помощ

Мнениеот Melly » 18 Юни 2009, 12:59

sunyk написа:.......... Моля за съвет да си наема ли адвокат?

Определено, ДА :!:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот chima » 18 Юни 2009, 13:51

Щом има обявена друга длъжност имате право да кандидатствате на общо основание(предполагам конкурс)
По време на предизвестието , ако работите обезщетението е само за неползван отпуск, ако не работите, трябва да Ви платят за неспазено предизвестие. След прекратяване на трудовия договор, ако не сте започнали нова работа- Ви се дължи обезщетение в размер на брутната заплата за 1 месец, ако сте започнали с по-ниска заплата - за разликата за този месец.
chima
Потребител

Мнениеот sunyk » 19 Юни 2009, 20:51

Благодаря за отговорите!
Забравих нещо важно, че предизвестието беше придружено от Заповед, която не е написана много добре - в смисъл, че ми я връчват на 17ти, влиза в сила от 20 /не работен ден/ и други такива. Всъщност на другия ден ми казаха, че няма нужда да идвам до края на предизвестието на работа. Аз поисках да ми го дадат писменно, а те предпочетоха да ми приключат книжката още на следващия ден с дата 20 юли. Исках само да ви кажа как се развиват нещата, защото аз си наех адвокат и ще си търся правата, защото в тази фирма има достатъчно нередности и заслужават да си подам иск.
Поздрави на всички!
sunyk
Нов потребител

Мнениеот Melly » 19 Юни 2009, 23:13

sunyk написа:Исках само да ви кажа как се развиват нещата, защото аз си наех адвокат и ще си търся правата, защото в тази фирма има достатъчно нередности и заслужават да си подам иск.
Поздрави на всички!

Моите поздравления, sunyk!
Бързо включихте мотора,
Действайте и имайте доверие на колегата. :wink:

УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право