начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

въпрос

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос

Мнениеот evita1717 » 08 Юни 2009, 21:22

Имам питане и се надявам компетентните да ми отговорят!
Сега разбирам че докато съм била в предизвестие по чл.328 т.3 , работодателят е решил да ме води в неплатен отпуск по негово желание.Казусът е сложен защото , когато трябваше да съм в предизвестие работодателят реши да не го работя тъй като трябваше да ми плати реалната заплата , а тя е далеч от тази по ведомост ! Та сега разбирам като си вземам документите , че ме е пуснал в последствие без да съм се подписвала където и да е в непл.отпуск по желание на работодателя , защото не съм се явила на работа /въпреки че той настоя да бъде така /.Естествено това беше устен изказ от негова страна и аз не мога да го докажа / практика на повечето работодатели /Както и да е интересува ме доколко ако предприема законови мерки , той има ли право на такова нещо да ме пусне в непл.отпуск без мое знание !
Ще съм благодарна на мнения по въпроса !
evita1717
Младши потребител

Re: въпрос

Мнениеот lulia » 08 Юни 2009, 23:26

Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
Работодателят не може да ви пусне в неплатен отпуск, ако няма удостоверено волеизявление от ваша страна.
lulia
Младши потребител

Мнениеот evita1717 » 09 Юни 2009, 11:11

Добре , съгласна съм с Вас Lulia , но по ми е интересно , че когато ми се връчва Заповедта в нея пише че се прекратява по чл.328 ал.1 т.3 и по - долу " На лицето да се изплатят следните обезщетения , съгласно : чл.224 ал.1 от КТ и чл.220 ал.2 от КТ ", та след като съм в неплатен отпуск какво обезщетение за неспазено предизвестие ми изплаща , след като е упоменато че ме маха , защото не съм се явила на работа ... , по - скоро аз е трябвало да дължа такова обезщетение , защото аз съм прекратила преди изтичането на предизвестието ...?!??Да не коментирам , че съм убедена че в касовата книга липсва РКО за " изплатеното " , тъй като нищо не е изплащано и е формално , а и да има е с празно място за подпис , че съм ги получила ...
И още нещо във фирмата твърдят , че са ме пуснали в неплатен отпуск на база неяснота за неявяването на работа и с цел за това време да не представя болничен !По интересно е че работодателят пожела да не си отработвам предизвестието , защото имам неизползвани от предходни години отпуска в рамките на 21 раб.дни , които в случая щяха да покрият времето на предизвестието !Лошото е обаче че отпуската в тази фирма се "изписва" в края на всяка календарна и по ведомост съм я използвала , въпреки , че няма от мен подписани Молби за отпуска , единствено фигурират такива за реалната такава .Друг е въпросът че вече може да има такива , но не с моят подпис и т.н.
Доколко бих могла да издържа в Съда на база тези мои твърдения и до колко бих доказала правотата си ???
Ще се радвам ако ми отговорите отново !
evita1717
Младши потребител

Мнениеот Melly » 09 Юни 2009, 11:20

Доказването на твърдения от страната се извършва в съда.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот evita1717 » 09 Юни 2009, 14:16

Въпросът ми е дали има смисъл да завеждам изобщо дело предвид обстоятелствата , т.е. имам ли някакви шансове ... ???
Благодаря !
evita1717
Младши потребител

Мнениеот lulia » 09 Юни 2009, 19:46

evita1717 , каква ще бъде целта на спор в съда? Искате да обжалвате заповедта за уволнение или да доказвате, че не сте ползвали този неплатен отпуск? Има и друг елемент - вие не сте се явявали на работа, а това е самоотлъчка. За периода на самоотлъчка не се дължат осигуровки. Времето на неплатен отпуск до 30 дни е осигурителен стаж. А вие какво против имате да ви изплати едно обезщетение повече, грешката е на работодателя? Може да го уведомите, че не желаете обезщетението по чл.220, ал.1, защото то не ви се полага. Смятам, че е направена грешка и евентуално е следвало да се гарантира правото на обезщетението по чл.222, ал.1 от КТ - след като представите надлежен документ за оставане без работа. :roll: Може би нещо не разбирам, но от изложеното това ми стана ясно... :?: :idea:
lulia
Младши потребител

Мнениеот evita1717 » 09 Юни 2009, 22:57

lulia написа:evita1717 , каква ще бъде целта на спор в съда? Искате да обжалвате заповедта за уволнение или да доказвате, че не сте ползвали този неплатен отпуск? Има и друг елемент - вие не сте се явявали на работа, а това е самоотлъчка. За периода на самоотлъчка не се дължат осигуровки. Времето на неплатен отпуск до 30 дни е осигурителен стаж. А вие какво против имате да ви изплати едно обезщетение повече, грешката е на работодателя? Може да го уведомите, че не желаете обезщетението по чл.220, ал.1, защото то не ви се полага. Смятам, че е направена грешка и евентуално е следвало да се гарантира правото на обезщетението по чл.222, ал.1 от КТ - след като представите надлежен документ за оставане без работа. :roll: Може би нещо не разбирам, но от изложеното това ми стана ясно... :?: :idea:

Работодателят не ми е изплатил , няма и да го направи , просто е формално отбелязано , че ще ми се изплатят !!!
Второ имам отпуска , която беше за времето на предизвестието и затова не съм се явявала на работа - 21 р.дни , които в случая изгубих и като реална сума и като минимална такава и на всичкото отгоре съм пусната за времето на предизвестие в непл.отпуск ...
Нямам претенции за оставане на работа , въпреки че той би трябвало да докаже как му е намалял обема на работа ако реша да оспорвам и това ...
Идеята е че не стига че и стотинка няма и не съм взела за времето на предизвестие , което ме накараха да се съглася да е неползваната отпуска , а в същото време съм пусната в непл.отпуск ...
Така по -ясно ли е ???
И в следващият момент работодателят въпреки че ме пуска в непл.отпуск по негово желание , иска "уж"/тъй като е формално/в Заповедта ми за уволнение по чл.328 ал.1 т.3 да ми изплати дължимите обезщетения ... това е парадокс ...Надявам се изясних ситуацията !!!
И не знам кое е толкова странно , че работодател устно ти е казал да не ходиш за времето , в което си в предизвестие на работа , с цел да не ти заплати нищо ... това просто е масова практика и ако някой смята , че не е така , значи е сляп !Самоотлъчка е да , но дотолкова че е уговорено такова , а в последствие той използва това с-у мен !!!
evita1717
Младши потребител

Мнениеот Melly » 09 Юни 2009, 23:01

Помни този, който пише.
Написаното е вярно, докато не се докаже противното!

Думите....., отлитат :!: :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право