Намирам се в следната ситуация и ще съм благодарен на всеки, който може да ме консултира.
Имам безсрочен трудов договор към частна фирма който бих искал да прекратя възможно най-скоро. В договора е посочено 3 месечно предизвестие. Преди безсрочния трудов договор имах 3 месечен договор за повишаване на квалификацията в който съм задължен да работя 5 години във фирмата след приключване на договора ми за квалификация. Този срок от 5 години не е изтекъл още ...остават 5-6 месеца.
Същината на въпроса се състои в следното...... спечелих конкурс за асистент в университет мога ли да се възползвам от следния член от КТ и имали някакви последици това че не е изтекъл 5 годишния срок за работа/ искам да добавя , че в трудовия договор не е описана някаква неустойка, ако не изпълня този срок/:
Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
Благодаря предварително на всеки с компетентно мнение и ме посъветва как трябва да постъпя.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудов договор?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на трудов договор?
От основанието за прекратяване може да се ползвате, но за последиците от неизпълнение на договора за квалификация тук едва ли ще може да ви консултираме изчерпателно поради липсата на текста на договора. За тази част от въпроса си, пък и за първата, се консултирайте на място с адвокат, като го запознаете с всички детайли и договорите, които сте сключили.
- fani_i
- Потребител
Re: Прекратяване на трудов договор?
Ваше право е да прекратите трудовото си правоотношение на основание цитирания текст.Но тъй или иначе няма нито да сте спазили уговорения срок на предизвестието,който е 3м.Освен това сте в неизпъление и относно поетото задължение за 5г.за работа.
Държа да отбележа,че това е в общи линии отговор на базата на общите факти,изложени от вас.
Както fani_i ви е отговорила обаче трябва да се види
Държа да отбележа,че това е в общи линии отговор на базата на общите факти,изложени от вас.
Както fani_i ви е отговорила обаче трябва да се види
.договора за квалификация
- punisher
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|