начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

член 331 - помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

член 331 - помощ

Мнениеот casper78 » 17 Фев 2009, 15:36

Здравейте,

Обръщам се към Вас, защото ми е спешно. Досега бях в майчинство, през което време длъжността, който преди заемах, вече я няма. Моля за помощ - ако се съглася с работодателя да прекратим отношенията си по чл 331 възможно ли на дадата на влизане в сила на заповедта за приключване на трудов договор да ми се оформи и трудовата книжка. Питам ви това, защото според чл 331 ал. 3 ако в едномесечен срок не изплати обезщетението заповедта се отменяла. Това означава ли, че ако вече ми е оформена книжката с прекратяване на трудово правоотношение пак ще ме назначат на работа.

И още един въпрос - ако трудовия договор е на минималната заплата, а преди майчинството ме е осигурявал на по-високо възнаграждение на каква база трябва да се изчисли обезщетение по чл 331. И тк според чл 177 ако си прекратя трудово правоотношение и не съм отработила никакви дни след майчинство, а ми се различават сумата по договор и какво ми е изплащано вкл осигуровки върху по-висока сума, как ще ми се изплати неизползван годишен отпуск

Съжалявам за дългия пост и моля за вашаия компетентен съвет

Благодаря
casper78
Нов потребител

Re: член 331 - помощ

Мнениеот fani_i » 18 Фев 2009, 08:59

Постът Ви е не само дълъг, но и объркан във втората си част, но да направим опит:
1. При неизплащане на обезщетението по чл.331 в предвидения законов срок, основанието за прекратяване се смята за отпаднало, т.е. трудовото Ви правоотношение не е прекратено. Ако преди изплащане на обезщетението е направено вписване на прекратяването в трудовата Ви книжка, следва работодателят да извърши корекция, като заличи вписването по съответния ред.
Вписванията в трудовите книжки не са основание за прекратяване, а последващо отразяване на факта на прекратяването.
2. На втория Ви въпрос може да се отговори само при преглед на документите по трудовото Ви правоотношение, за да се приложи правилно нормата, предвиждаща изчисляване размера на обезщетение.
За целта си вземете действащия към момента трудов договор и анекси към него (ако има такива), в които е опреден размерът на трудовото Ви възнаграждение и посетете адвокат.
fani_i
Потребител

Re: член 331 - помощ

Мнениеот casper78 » 18 Фев 2009, 19:04

Благодаря много за Вашия отговор. Вторият пост не е объркващ, а предполагам действителност за повече от 80% от работещите в България. Просто трудовият договор е сключен на минималната работна заплата, а останалата сума от заплатата си я получавам на ръка. Преди да изляза в майчинство работодателят поне беше склонен да ме осигурява 9 месеца преди да изляза в майчинство на "реалната заплата". Затова искам да попитам тк не смятам да работя 10 дни, а направо да си пусна платения отпуск (след майючинството)на каква база трябва да се изчисли заплатата за времето на платения отпуск и евентуално сумата за обезщетението по чл 331.

Благодаря много отново.
casper78
Нов потребител

Назад към Трудово право