начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Извънреден труд

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Извънреден труд

Мнениеот dimi4 » 30 Окт 2007, 23:40

Колеги Дознатели, плащат ли ви извънреден труд ? В РПУ работя но има големи проблеми с това. Кога се счита извънреден труд, почивни и празнични дни ли само или и извън работни време. Явно практиката е противоречива. искам да получавам толкова колкото съм работил.
Моля пишете, и ви предварително Благодаря.
dimi4
Нов потребител

Мнениеот barri » 01 Ное 2007, 16:59

издънреден труд??? Виж това:

Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.
(2) Извънредният труд е забранен.
barri
Потребител

Мнениеот Julyan » 01 Ное 2007, 17:15

Не сте ли на ненормиран работен ден?
Мисля, че следователите и дознателите са така, освен ако няма нещо ново. Ако сте на ненормиран р.д. оставането на работа над редовното работно време се компенсира с допълнителен отпуск, а не се квалифицира като извънреден труд, следователно не се и заплаща като такъв. Заплаща се само работата в почивни и празнични дни с увеличение за извънреден.
Julyan
Потребител

Мнениеот jailer » 01 Ное 2007, 23:52

Прочетете внимателно ЗМВР и ще си отговорите на въпроса... Това за нощен труд, празнични и почивни дни просто го забравете. В ЗМВР няма такава опция, а това е приложимият закон за дознателите. Извънреден труд - да. Има извънреден труд, Julian, и той се компенсира, (първо) със заплащане, увеличено с 50% за размера до 50 часа на тримесечие, а над това - с допълнителен платен отпуск. Не бързайте да прилагате целия КТ за държавните служители в МВР (а също и за тези от ГД "ИН" и ГД "Охрана" към МП). Нормите КТ се прилагат само за материята, която не е изрично регламентирана в ЗМВР. Иначе - успех! :)
jailer
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 02 Ное 2007, 10:29

А къде е разликата?
"Чл. 211. (1) Нормалната продължителност на работното време на държавните служители в МВР е 8 часа дневно и 40 часа седмично при 5-дневна работна седмица.
(2) За държавните служители, които изпълняват служебните си задължения при вредни, опасни или специфични условия на труд, се установява намалено работно време.
(3) Работното време на държавните служители се изчислява в работни дни - подневно, а за работещите на 8-, 12- или 24-часови смени - сумирано за тримесечен период.
(4) За държавните служители в МВР, извън тези по ал. 2 и работещите на смени, се установява ненормиран работен ден. Те са длъжни при необходимост да изпълняват служебните си задължения и след изтичане на редовното работно време.
(5) Работата извън редовното работно време се компенсира със:
1. допълнителен платен годишен отпуск за работата в работни дни и с възнаграждение за извънреден труд за работата в почивни и празнични дни - за служителите по ал. 4;
2. възнаграждение за извънреден труд за отработени до 50 часа на отчетен период и с допълнителен отпуск за отработеното време над 50 часа - за служителите по ал. 3.
(6) Извънредният труд по ал. 5 се заплаща с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение."
(7) Редът за разпределянето на работното време, за неговото отчитане и за компенсирането на работата на държавните служители извън редовното работно време се определя с инструкция на министъра на вътрешните работи."

За това питам човекът, тъй като инструкцията не съм чела. Продължавам да смятам, че дознателите са на ненормиран работен ден, при който си важи това правило.
Julyan
Потребител

Мнениеот wampiro » 02 Ное 2007, 11:08

Здравейте и от мен !
Аз също се интересувам от този инак "болен" проблем .
Не съм дознател , по-скоро съм на работно време определено от чл.211
ал.3 .Същевременно ни се изплащат компенсации и по чл.211 ал.2 , но нямам намалена продължителност на работното време .
Възнаграждения за извънреден труд за работа в почивни и празнични дни още не съм получавал - за 8 години служба ?
След девоенизацията нещата трябваше да са на друго ниво , но уви май не е така ?
Някой може ли да разясни ?
Аватар
wampiro
Младши потребител

Мнениеот genius75 » 02 Ное 2007, 14:39

Отговорил съм подробно в темата за дежурствата в МВР
genius75
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 04 Ное 2007, 02:02

...
Последна промяна Gabi1 на 06 Ное 2007, 23:03, променена общо 2 пъти
Gabi1
Потребител

Мнениеот kavage » 06 Ное 2007, 16:05

при полагане на извънреден труд през почивните дни освен увеличено заплащане, се полага и компенсиране с почивка, за работещите на ненормиран работен ден
kavage
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 12 Фев 2008, 21:22

Служебното ангажитане преди установеното начало на работния ден също е извънреден труд, независимо дали сте на ненормиран работен ден. Това е труд положен със знанието на работодателя Ви извън нормално установеното работно време.
Никой няма да Ви плати, ако не си поискате (лична сметка за положения извънреден труд).
Аватар
tati_go
Потребител

Re: Извънреден труд

Мнениеот emddim » 24 Яну 2009, 23:50

Здравей те !
мога да споделя, че при нас успяхме да се наложим пред началниците ни, и поне до този момент с редки изключения ни се изплаща извънредния труд.
Има издадена специална инструкция на Министъра на МВР относно реда за определяне и изплащане на извънредния труд.
Ако някой се интересува повече мога да му споделя информацията: нека ми пише на emill_dimm@abv.bg
emddim
Нов потребител

Назад към Трудово право