начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за трудови задължения на сч.къща към ООД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за трудови задължения на сч.къща към ООД

Мнениеот flamenko » 02 Дек 2008, 18:16

Здравейте, не знам дали съм на правилното място, но имам питане по следния случай възможно най-кратко:
ООД със съдружници чужденец/българин съответно 90/10. Поради някакви съдебни дела в чужбина на съдружника-чужденец, сметките му в т.ч. и на ООД-то в Бг са запорирани от м. юли 2007 г., а трудовите договори със служителите не са прекратени. Обслужващата сч.къща прекратява обслужването от м.юли 2007 г., а договора си с ООД - от м.юли 2008 г. като има издаден изпълнителен лист на основание запис на заповед в размер на дължимите суми за периода юли 2007 - юли 2008 г..

Въпросът ми е : сч. къща има ли задължението да обслужи ООД-то за този период ? Ако не -кой? Все някой трябва да обслужва счетоводно това ООД след като е действащо макар и на загуба?

Благодаря предварително на отзовалите се , защото ООД-то сигурно си има юрист, но член от семейството ми е от "страната на булката" . От НОИ ни казаха, че може да се подаде декларация за осигуряването, ако са начислявани заплати . Сч. къща, обаче, не била изготвяла ведомости за този период .
flamenko
Младши потребител

Re: Въпрос за трудови задължения на сч.къща към ООД

Мнениеот flamenko » 02 Дек 2008, 20:46

Пропуснах да уточня, че не сме и от сч.къща , а от потърпевшите служители
flamenko
Младши потребител

Мнениеот chima » 03 Дек 2008, 11:24

Много трудно някой ще отговори на въпросите Ви без да е видял договора между дружеството и счетоводната къща. А Вие като сте от служителите получавали ли сте заплата за този период , а ако не сте ,какво още правите там.
Освен това счетоводното необслужване е проблем на собствениците и ръководителите с НАП и други, а не Ваш проблем
chima
Потребител

Мнениеот flamenko » 03 Дек 2008, 18:24

Не са изплащани заплати и не са внасяни осигуровки от юли 2007 г.
Съмнявам се сч. къща да ни представи договора си с ООД-то за наша информация. Собствениците са в чужбина, неоткриваеми с никакви комуникативни средства, а бе направо са се покрили и на практика няма кой да прекрати трудовите договори. Явно ще се наложи и ние по съдебен път да си търсим дължимите възнаграждения, но искахме първо да видим какво трябва да направим за осигуровките за да не пропуснем някакви срокове, ако има такива. Затова питах дали сч.къща е задължена да обслужи ООД-то поне до датата на прекратяване на договора й с него като нас единствено ни интересува подаването на Декларациите за осигуряването ни . Утре ще ходя до НОИ да питам пак какви точно документи искат за начислени заплати и кой може да подаде Декларациите ни.
flamenko
Младши потребител

Мнениеот flamenko » 04 Дек 2008, 14:46

Моите пояснения във втория ми постинг, че въпросът на темата ми не е заради заплати, а за осигурителни декларации не са претенции в повече!
И как си позволявате да класифицирате отговорите си като БЛАГОТВОРИТЕЛНИ, че нещо не виждам тук e-Pay, Pay-Pal или други форми на заплащане?????
Не ви карам с пушка да ми отговаряте! Като ви дразни благотворителната форма - или я сменете с платена, или просто не отговаряйте :evil:
flamenko
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 05 Дек 2008, 20:02

Все ми е чудно защо някой се сърди като не получи адекватен безплатен отговор.

Обикновено в договорите със счетоводните къщи има клауза за прекратяване на договора едностранно при неплащане. Никой нищо не може да ви каже като не вижда договора. Вие също си имате договори, има си и Кодекс на труда.
За осигуровките - отивате в НАП и в Инспекция по труда - тези институции и без това милеят за работниците, така че би трябвало да ви дадат насоки.
SashkoS
Потребител

Мнениеот flamenko » 05 Дек 2008, 22:59

Благодаря на МОД-овете, че са забърсали форумния Мунчо от темата ми :)
До СашкоС:
Със сърденето сме приключили в детската градина, 130% съм съгласна, че квалифицирания труд се заплаща, но тук не е кантора или платен сайт и не виждам какво ви е чудно, че потребителите (в случая аз,де) се дразнят от неуместни намеци за благотворителни неадекватни отговори :) След като Форумът е НЕплатен - предполага се, че юристите участват тук доброволно и се намесват където решат . Както и, че потребителите не са малоумни да решават кашите си по форуми и ще стигнат до наемане на юрист като се ориентират откъде да почнат :)

Сега по темата : Благодаря за отговора СашкоС, договорът е стандартен и сч. къща го прекратява едностранно поради неплащане, но ЧАК 1 година след неплащането. Та след като се запитах защо сч. къща вместо нормално да си прекрати договора веднага след неплащане с 1 мес. предизвестие - приема запис на заповед, гарантиращ бъдещите и вземания и след 1 година вади изпълнителен лист - отговорът защо не са подавани Декларациите за неплатените, но ДЪЛЖИМИ към НОИ осигуровки,си дойде на място:)
Благодаря и на Чима, в чиито въпрос всъщност открих отговора:)
Айде със здраве :wink:
flamenko
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 06 Дек 2008, 12:43

За кой период не са подавани данните в персоналния регистър? След прекратяването на договора или преди прекратяването?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот flamenko » 06 Дек 2008, 18:58

И с договор и без договор - от юли 2007 до сега не са подавани данни за осигуровките на служителите - за останалите сч. документи на ООД-то (ГДД, отчети, баланси) не съм проверявала, но няма причина да не са подавани, защото ООД-то е на загуба и НАП/НОИ няма какво да му вземе съдебно освен дължимите осигуровки на служителите+ че предполагам без годишните сч.изисквания към РБ нямаше да е действащо досега това ООД :twisted:
Ако тези мушмороци бяха подали декларациите за осигуровките - сега НОИ щеше да е преди тях на опашката за съдебни вземания при техния ЧСИ и за да ги вършат тези младежки истории явно им е повече от известно, че фин.състояние на ООД-то към момента не може да покрие и тяхното и това на НОИ вземания - иначе какво им пречеше да подадат данните при неизплатени заплати и осигуровки, които си остават задължение на ООД -то?
При това положение май сега спешно ще ми се наложи да се правя на счетоводител, та ще намина в другия форум да ви подосаждам малко счетоводно за Д1 :cry:
flamenko
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 07 Дек 2008, 02:33

Съвсем лаишки, ако счетоводната къща се е договорила да обслужва ТРЗ и личен състав фирмата, нямат основание да не подават въпросните Д1 - Д6, съответно и регистрациите и прекратяванията на трудовите договори.
Ако имате достъп до този договор, вижте дали са договорени тези ангажименти.

Иначе по-горе ви казаха - подайте жалба до Инспекцията по труда, те да се задействат. Ще глобят работодателя ви, а с тази глоба, той нека си търси парите от счетоводната къща.

Обаче друго ме стряска... казвате една година не са изплащани заплати? А авансите поне? Колкото до това, че не са "начислени" заплатите, откъдето следва вече неподаването на въпросните декларации не е нещо изненадващо и невероятно, за което счетоводителите да са виновни, при положение, че няма плащане.

Има едно, което е в компетентността на ИТ. Доколкото помня от КТ (никак не ми е приятен този кодекс), работодателя май имаше задължение да изплаща ежемесечно поне аванс в размер на МРЗ, когато няма средства да си позволи пълна заплата. А това плащане на аванс създава задължението да се "начислят" заплатите и от там подаването на декларациите Д1.

Повече едва ли може да се каже, без да се разгледа наживо...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот flamenko » 07 Дек 2008, 17:58

Пр Недев,
Благодаря за отговора, но ще намина в другия форум, защото въпросите се очертаха чисто счетоводни и според мен не им е тук мястото:)
flamenko
Младши потребител

Назад към Трудово право