- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля Ви за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Моля Ви за съвет
САмотна майка съм, с дете на 4 месеца, работя като агент недвижими имоти, но в момента съм в майчинство. Осигуряват ме на минимална работна заплата - не по мое желание. Работих до 8-я месец от бременността си, през което време продадох доста имоти на наш клиент - инвеститор - около 15 апартамента. Нашият клиент изплаща комисионните на агенцията разсрочено и от агенцията ми ги изплащат по същия начин. Когато помолих да опишем в някакъв договор тези пари, работодателите ми отказаха, с мотива, че не желаят да ги декларират. До сега нямаше проблем, но сега от агенцията ме притискат да се върна на работа. Нямам такава възможност, защото съм сама и няма кой да гледа бебето, от агенцията ме заплашват, че няма да ми плащат комисионните, ако откажа да се върна от другия месец и също така ми казаха, да не мисля много защото нищо не мога да докажа, ако се стигне до сериозен спор. Парите не са много , но за мен в този момент са жизненоважни, още повече съм ги изработила с много труд. Само да доуточня, че от офиса на инвеститора издават разписка на работодателя ми когато дават пари, само че аз нямам никакъв документ. Не зная към каква инстанция да се обърна, моля ако някой може да ме насочи, предварително благодаря за отделеното време и поле да споделя проблема си!
- assilia
- Нов потребител
Re: Моля Ви за съвет
Драга assilia,
Имам един въпрос към Вас.
В трудовия Ви договор регламентирано ли е допълнително заплащане, освен основното тр. възнаграждение. И имате ли някакъв документ, с който да докажете в случай на нужда приноса Ви към реализираните от Вас сделки.
Ако е ДА, тогава съветът ми към Вас е писмено да сигнализирате Инспекция по труда и НАП за действията на работодателя Ви. НО, при всички случаи трябва да потърсите помощ и съдействие от адвокат.
В положението в което сте, сте под особена закрила на закона.
Имам един въпрос към Вас.
В трудовия Ви договор регламентирано ли е допълнително заплащане, освен основното тр. възнаграждение. И имате ли някакъв документ, с който да докажете в случай на нужда приноса Ви към реализираните от Вас сделки.
Ако е ДА, тогава съветът ми към Вас е писмено да сигнализирате Инспекция по труда и НАП за действията на работодателя Ви. НО, при всички случаи трябва да потърсите помощ и съдействие от адвокат.
В положението в което сте, сте под особена закрила на закона.
-
Melly - Старши потребител
Благодаря Ви за бързата реакция, никъде няма регламентирано допълнително заплащане за никой от работниците в нашата фирма - всички са само на трудов договор - 320 лв. Единствените документи, които има за тези пари са тези разписки, които инвеститора дава на агенцията при изплащане на комисионните. Но от агенцията после ги прибират в папка и никъде не ги обявяват
- assilia
- Нов потребител
Това не е изненада, тъй като повечето АНИ работят в сивия сектор. Но така или иначе, част от тези суми се осчетоводяват и носят следа от сделките, по които сте били посредници.
Лошото в случая е, че ако нещата се разнищят и Вие твърдите, че Ви се дължат суми за изработен резултат на база устна уговорка, попадате под ударите на закона за укрити доходи (не сте ги декларирали, нали?).
Това, което за сега ще Ви устрои най-добре е да предизвикате проверка от Инспекция по труда и да искате същата да констатира укритата договорка между Вас и работодателя и да предпише указание за сключване на допълнително споразумение към осн. договор за размера на възнаграждението от личния Ви принос по всяка сделка. Поне от тук нататък нещата Ви да бъдат регламентирани.
Лошото в случая е, че ако нещата се разнищят и Вие твърдите, че Ви се дължат суми за изработен резултат на база устна уговорка, попадате под ударите на закона за укрити доходи (не сте ги декларирали, нали?).
Това, което за сега ще Ви устрои най-добре е да предизвикате проверка от Инспекция по труда и да искате същата да констатира укритата договорка между Вас и работодателя и да предпише указание за сключване на допълнително споразумение към осн. договор за размера на възнаграждението от личния Ви принос по всяка сделка. Поне от тук нататък нещата Ви да бъдат регламентирани.
-
ДА, благодаря Ви, аз впрочем съм съгласна дори да понеса някакви санкции за укриване на доходи, стига да не затвор, разбира се, благодаря Ви още веднъж за отговора, тъй като наистина съм много притисната от обстоятелствата! Още утре ще се обадя в Гл. Инспекция по труда, а и ще поровя из Интернет да видя санкциите за укриване на доходи
- assilia
- Нов потребител
Малко по-спокойно.
Позволих си да не спестявам част от картината, в случай че се стигне и до там.
Обмислете трезво как ще изложите фактите и в каква последователност.
Жалбата (в писмен вид) се подава в деловодството на районната Инспекция, като препис с Вх. №....от нея запазите за Вас.
Успех!
П.П. Бъдете здрава Вие и детенцето Ви!
Позволих си да не спестявам част от картината, в случай че се стигне и до там.
Обмислете трезво как ще изложите фактите и в каква последователност.
Жалбата (в писмен вид) се подава в деловодството на районната Инспекция, като препис с Вх. №....от нея запазите за Вас.
Успех!
П.П. Бъдете здрава Вие и детенцето Ви!
-
Послушайте don_juan! Вие също ще бъдете санкционирана ,ако не от Инспекцията по труда, то от НАП.
Имам един въпрос :Кой е подписвал предварителните договори или пък резервации, както обичате да ги наричате в АНИ от страна на агенцията. Има ли някъде Ваш подпис под тези сделки, върху каквито и да е книжа?
Имам един въпрос :Кой е подписвал предварителните договори или пък резервации, както обичате да ги наричате в АНИ от страна на агенцията. Има ли някъде Ваш подпис под тези сделки, върху каквито и да е книжа?
- sunrise
- Активен потребител
Ако не държите много на работата си, по-добре зарежете всякакви контакти с тези личности - явно проблема е медицински; някои хора явно не уважават майките достатъчно, вживяли се в ролята на бизнесмени - тук след първите седем години вече нищо не може да се направи.
Но - следвайте правото си, което всъщност е най-основното в цялата Конституция - възможността свободно и спокойно да отгледаш поколението си. Мисля, че има доста нахъсани колежки и колеги, които биха съдействали. Но имайте предвид пълното бездушие на системата - ако ще да се влачите по корем никой няма да си мръдне пръста - свидетел съм, как 100 - годишни старци ги влачат с часове по районните управления, как елементарни семейни разводи се проточват с години и на още доста съдебни грешки; то май няма нито процедура, която администрацията да не е объркала.
"На съда е ясно - да влезе убития!"
Но - следвайте правото си, което всъщност е най-основното в цялата Конституция - възможността свободно и спокойно да отгледаш поколението си. Мисля, че има доста нахъсани колежки и колеги, които биха съдействали. Но имайте предвид пълното бездушие на системата - ако ще да се влачите по корем никой няма да си мръдне пръста - свидетел съм, как 100 - годишни старци ги влачат с часове по районните управления, как елементарни семейни разводи се проточват с години и на още доста съдебни грешки; то май няма нито процедура, която администрацията да не е объркала.
"На съда е ясно - да влезе убития!"
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря за отговорите на всички! sinrise, има мои подписи на договорите за поръчка, които са сключвани с клиентите - купувачи, които обаче, по договор дължат на агенцията: 0 лева комисионна, тоест не дължат. Всъщност не зная доколко това има някаква стойност като факт, но поне за Вас би следвало да е логично, че след като официално не вземаме комисионна от купувача, то логично е да вземаме от продавача, да, но за това, че ние реално взимаме от купувача никъде няма документ, тоест те се взимат съвсем нелегално от АНИ. Е освен, ако някой не мисли, че агенциите, след като не взимат комисионни от купувача и продавача, получават приходи от космоса:-(
- assilia
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|