Как може да се докаже трудовоправно отношение, ако няма подписан трудов договор?
Съвсем на кратко случаят е следният:
От месец юни 2005г до месец септември на 2006г. работих като търговски представител ( шофьор-пласьор ) във фирма за производство и търговия на хр.стоки. В настоящия момент, с бившия ми работодател имаме съдебен спор и аз трябва да докажа, че съм имал трудовоправни отношения с фирмата.
Проблем възниква, когато разбрах, че подписаният от мен трудов договор при започването ми на работа във фирмата, не е бил обявен в НОИ и аз нямам екземпляр от същия.
Въпросът ми е как може да се докаже в съдебно заседание, че съм работил във тази фирма, какви доказателства могат да бъдат допуснати от съда и какво би било достатъчно за да се докаже трудово правоотношение без наличието на подписан писмен трудов договор?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
доказване на трудовоправни отношения
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: доказване на трудовоправни отношения
Да ме поправи някой, ако бъркам, ама установяване на наличието на трудово провотношение не е ли работа на инспекцията по труда първо и после на съда.
- laridii
- Потребител
Не, не мисля че ще се справя сам, но се съмнявам и че адвоката който съм наел ще се справи. Промените в ГПК са много объркващи. Надявам се тук да срещна юист който има опит в решаването на подобен казус .
- elen2003
- Младши потребител
punischer, по какъв начин да стигна до адвокат който да не "мирише на гнило"?
как да постъпя и какво трябва да направя? Какво ще ме посъветаш?
как да постъпя и какво трябва да направя? Какво ще ме посъветаш?
- elen2003
- Младши потребител
elen 2003, много трудно!
Аз имах много сходен случай - първо Инспекция по Труда няма да иска да установява нищо т.к. ти вече не работиш там. Те установяват съществуването на трудово правоотношение само към момента на проверката. После ако обжалваш отказа на Инспекцията ВАС ще те прати по граждански път да си установяваш каквото имаш за установяване. Гражданските съдии обаче следват неотклонно доктрината, че писмената форма на трудовия договор е форма за действителност и ако нямаш такава - не допускат разбира се свидетели за установяване на този факт (чл. 133 стария ГПК).
В крайна сметка в случая на моята клиентка - делото беше прекратено (след като стигна 2 пъти до ВАС и минаха повече от 2 години във всички тези инстанции които по-горе споменавам) т.к. страните се споразумяха и ответника плати на ищцата обезщетение, но на мен самият казус ми е адски интересен и аз към днешна дата мисля, че единствения изход е чл. 74 КТ - недействителен трудов договор и последиците от това, които са че последиците са като при действителен такъв.
Успех!
Аз имах много сходен случай - първо Инспекция по Труда няма да иска да установява нищо т.к. ти вече не работиш там. Те установяват съществуването на трудово правоотношение само към момента на проверката. После ако обжалваш отказа на Инспекцията ВАС ще те прати по граждански път да си установяваш каквото имаш за установяване. Гражданските съдии обаче следват неотклонно доктрината, че писмената форма на трудовия договор е форма за действителност и ако нямаш такава - не допускат разбира се свидетели за установяване на този факт (чл. 133 стария ГПК).
В крайна сметка в случая на моята клиентка - делото беше прекратено (след като стигна 2 пъти до ВАС и минаха повече от 2 години във всички тези инстанции които по-горе споменавам) т.к. страните се споразумяха и ответника плати на ищцата обезщетение, но на мен самият казус ми е адски интересен и аз към днешна дата мисля, че единствения изход е чл. 74 КТ - недействителен трудов договор и последиците от това, които са че последиците са като при действителен такъв.
Успех!
it's all about love.
- MissFix
- Младши потребител
[i][i]от elen2003 на 19 Окт 2008 08:06 pm
как да постъпя и какво трябва да направя? Какво ще ме посъветаш?[/i][/i]
elen2003, има начинИ и може да се докаже. Аз поне съм го правил а не веднъж.
след като прочетох горния цитат обаче- ще си запазя схемата за мен.
за да получиш - научи се да искаш както трябва!
как да постъпя и какво трябва да направя? Какво ще ме посъветаш?[/i][/i]
elen2003, има начинИ и може да се докаже. Аз поне съм го правил а не веднъж.
след като прочетох горния цитат обаче- ще си запазя схемата за мен.
за да получиш - научи се да искаш както трябва!
- v_i_k_i_d
- Нов потребител
MissFix, много благодаря за съвета. Ще коментирам въпросния 74 КТ с адвокатите си, като се надявам в моя случай да помогне. Щом казуза ти е интересен, обещавам че ще те информирам както се развият нещата. Още веднъж много ти благодаря!
- elen2003
- Младши потребител
v_i_k_i_d, извинявам се заневежеството, но не ми се е случвало да се сблъсквам със съд и адвокати. Съжалявам , ако по някакъв начин съм засегнал гилдията, косвено и теб, но наистина нямам представа как "трябва да искам". Ако имаш предвид, че трябва да си платя, ДА съгласен съм с това и не очаквам нищо дарум! Ако имаш предвид това че използвах израза "мирише на гнило", то това бе защото се обърнах към определен потребител във форума - punischer, а той самия използва израза като термин. Още веднъж се извинявам! Сега забелязах че писаното от punischer е изтрито вероятно от администратора и не става ясно защо употребих такъв израз. Имено защото цитирах израза е поставен в кавички, а и бе обръщение към автора му.
v_i_k_i_d, надявам се да ми кажеш как "трябва да искам - за да получа"?
благодаря предварително
v_i_k_i_d, надявам се да ми кажеш как "трябва да искам - за да получа"?
благодаря предварително
- elen2003
- Младши потребител
v_i_k_i_d може ли да ни дадеш насоки за начина по който се доказват трудовоправни отношения
- tiarra
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|