начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Казус: Срочен трудов договор - болнични - уволнение!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус: Срочен трудов договор - болнични - уволнение!

Мнениеот platonn » 21 Сеп 2008, 14:20

Здравейте. Казвам се Младен, електроинженер на 51 години. Моля за мнение и съвет по следния казус:
На 01.04.2008г. сключих трудов договор с “Елтон трейд” ООД на основание чл.70, ал.1, т.1 във връзка с чл.67, ал.1, т.1 от КТ – а/ със срок на изпитание 6 месеца в полза на работодателя; б/ със срок на предизвестие при прекратяване 30 дни. Назначиха ме на длъжността ИНЖЕНЕР ЕЛЕКТРООБЗАВЕЖДАНЕ с основно месечно трудово възнаграждение 500лв. / по договор / и реално 1200лв. нетно с уговорката че след изпитателния срок ще бъде реално вписано в ТД. Преди да сключа договора работих две седмици / от средата на м.март / без да съм назначен по документи / обичайна практика във фирмата, понякога и с месеци е имало ел. техници без ТД поради голямото текучество /.
Въпреки че официално работната седмица бе петдневна, а работния ден 8-часов, работил съм през седмица и в събота. А работният ми ден е бил 9 -10 часов. С две думи “скъсвах си задника” от работа. Не отказвах и несвойствени задачи.
На 28.08.08г. ме събори лош грип и помолих за два дни компенсация с презумпцията че за 4 дни , от четвъртък до неделя ще се възстановя, но уви …
Още същият ден се наложи по спешност да ме приемат в Пирогов. В понеделник лекуващия лекар каза че ми предстои операция. Обадих се веднага на работодателят си че ми предстои лечение в болница и бях много неприятно изненадан от реакцията му: “Решихме да те освободим от работа” . Мотивът който изложи бе, че иска да съкрати длъжността ми и да “увеличи” заплатите на техниците, като използва парите които ми дава като възнаграждение! А реално, най-вероятно е решил че не може да си позволи да има отсъстващи болни служители …
В болнични съм до 16.10.08г. Може ли да ме освободи докато съм нетрудоспособен? На 01.10.08г. изтича срочният ми договор – изпитателния срок. Отказва да ми изплати разликата в болничните – от 500/бруто/ до 1200/нето/. Обезверен и отчаян от създалата се ситуация, без средства за съществуване, готов съм и при най-малка съществуваща възможност да си търся правата по съдебен ред, а ако се окаже че нямам такива, да сезирам всички контролни органи за нарушенията във фирмата. Има достатъчно хора напуснали или уволнени от фирмата, които биха потвърдили нерегламентираните плащания и наличието на работници без ТД.
Благодаря предварително на всички които биха ми дали съвет.
Това е мейла ми, ако някой иска да ми пише лично, а не във форума : platonn@abv.bg
platonn
Нов потребител

Мнениеот rts » 23 Сеп 2008, 18:15

Договорът Ви не е срочен, а за непределено време (т.е. безсрочен), но със 6-мес. срок за изпитване в полза на работодателя.
В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът, поради което Вашият срок за изпитване не изтича на 01.10.2008г. - трябва да броите 6-те месеца само от периода, в който сте били на работа. Поради тази причина, след като се върнете от болничните, работодателят може да Ви прекрати договора през изпитателния срок без предизвестие, поради "негодност да изпълнявате работата". Вие можете да оспорите в съда законността на уволнението, но какъв ще бъде изходът на делото не мога да гадая (зависи страните с какви доказателства разполагат).
Относно обещаната голяма заплата - не можете да си я търсите, защото сте се подписали на договор за 500 лв.
Можете, разбира се да сезирате Инспекцията по труда и НАП, но трябва да имате предвид, че в това деяние сте участвали и Вие - Вие също сте се съгласили да си получавате горницата "на черно" и по такъв начин не сте си плащали данъците и Вашата част от осигуровките за тази горница (ако сте получавали въпросната по-голяма сума). Не Ви съветвам да се жалвате точно за това, защото може да има твърде неприятни последици не само за фирмата, но и за Вас.
Остава Ви да си намерите нова работа, където да си подпишете договора за пълната сума - само тогава можете да имате претенции и да се защитите без нежелани за Вас последици.
rts
Активен потребител

Re: Казус: Срочен трудов договор - болнични - уволнение!

Мнениеот vetre » 25 Сеп 2008, 22:30

еее, 5 месеца на 1200 лева чисто и нямате вече средства за съществуване?
очевидно правото е на работодателя с този срок на изпитване.
но пък на вас не вярвам да ви се работи при този работодател.
vetre
Потребител

Назад към Трудово право