начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем при Трудово-правни отношения със спортен клуб

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем при Трудово-правни отношения със спортен клуб

Мнениеот bathko » 02 Сеп 2008, 20:03

Моля за правна помощ от името на синът ми. По-долу е изложението на казусът, а въпросите са зададени в края на постинга

През месец септември 2007 година сключих „Договор за професионална спортна подготовка” между ................ и Волейболен клуб ................. След сключването на договора не ми беше представен, въпреки многократните ми искания, моят екземпляр от договора и анекса към него, уреждащ финансовите условия и заплащане на възнаграждения, съгласно ЗЗД. През месец август ми беше съобщено устно, че ще бъда освободен от отбор. Договореното възнаграждение ми е изплатено до месец април 2008 г.. За целият период на този и предният ми договор не са ми изплащани социални и здравни осигуровки. До настоящият момент не е предоставено, въпреки многократните ми устни искания, писмено уведомление за прекратяване на договора.
Считам, че са нарушени умишлено правата ми по вина на ВК „......... , и съгласно чл.15 ал.4 от „Правилник за състезателните права и вътрешен трансфер” на БФ Волейбол, следва да се прекрати „Договор за професионална спортна подготовка” по вина на клуба и заплатят задълженията на клуба към мен, включващи: социални и здравни осигуровки, възнаграждения за месеците май, юни, юли и август и обезщетение в рамките на едномесечно възнаграждение, съгласно т. IV ал. 4 от „Договора ….”.

Ето копие на Договорът ми:
[img]http://media.snimka.bg/0549/007352898-big.jpg[img]
[img]http://media.snimka.bg/0549/007352888-big.jpg[img]
[img]http://media.snimka.bg/0549/007352891-big.jpg[img]
[img]http://media.snimka.bg/0549/007352895-big.jpg[img]

Ето и линк към П Р А В И Л Н И К ЗА СЪСТЕЗАТЕЛНИТЕ ПРАВА И ВЪТРЕШЕН ТРАНСФЕР на БФ Волейбол

[url]http://www.volleyball.bg/fce/001/0030/ files/pravilnik_PSPVT_09-11-04-promeni.doc]www.volleyball.bg/fce/001/0030/ files/pravilnik_PSPVT_09-11-04-promeni.doc[/url]

Въпросите ми са:

Поражда ли този договор трудава-правни отношения, тъй като се твърди, че синът ми е получавал "стипендия" и не подлежи на социално и здравно осигуряване?

Стипендията е ли е възнаграждение или е дарение с определени условия

Как би следвало да се процедира, за да се задейства параграф 15 ал.4 от правилника

Следва ли да не се плаща възнаграждение за времето, през което не се води спортна и състезателно дейност, без това да е писмено договорено

Задължен ли е клубът да изплаща социални и здравни осигуровки
bathko
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 03 Сеп 2008, 08:10

Никакви трудово-правни отношения не се пораждат с такива договори ... от там сам ще си отговорите за осигуровки и т.н. ...
Относно "развалянето" на договора - във волейбола нямат ли си комисия както във футбола ... ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bathko » 03 Сеп 2008, 14:05

inspectora написа:Никакви трудово-правни отношения не се пораждат с такива договори ... от там сам ще си отговорите за осигуровки и т.н. ...
Относно "развалянето" на договора - във волейбола нямат ли си комисия както във футбола ... ;)

А кави отношения визира такъв договор.? В него се говори за срокове, възнаграждения, неустойки, поемане на обществени осигуровки (точко ІІ2.6 ).
Имат комисия по трансферите, разбира се .... Но нали трабва да "вляза в час" и зотова търся други мнения и съвети.
bathko
Нов потребител

Мнениеот bathko » 03 Сеп 2008, 14:13

inspectora написа:Никакви трудово-правни отношения не се пораждат с такива договори ... от там сам ще си отговорите за осигуровки и т.н. ...

А кави отношения визира такъв договор.? В него се говори за срокове, възнаграждения, неустойки, поемане на обществени осигуровки (точко ІІ2.6 ).
Имат комисия по трансферите, разбира се .... Но нали трабва да "вляза в час" и зотова търся други мнения и съвети.
bathko
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 03 Сеп 2008, 14:40

Любопитно... евентуално ако се стигне до съд и т.н., дали е вероятно да се приеме, че е приложим в случая КТ?
Просто ме гризе любопитството ;-) Значи, ако го гледам от ДДС гледна точка, един "професионален състезател" не упражнява "независима икономическа дейност", защото има "власт-подчинение (работодател-работник)" и т.н.
Иначе щеше да е интересно всеки футболист да се регистрира по ДДС ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 03 Сеп 2008, 15:03

prnedev написа:Любопитно... евентуално ако се стигне до съд и т.н., дали е вероятно да се приеме, че е приложим в случая КТ?
Просто ме гризе любопитството ;-) Значи, ако го гледам от ДДС гледна точка, един "професионален състезател" не упражнява "независима икономическа дейност", защото има "власт-подчинение (работодател-работник)" и т.н.
Иначе щеше да е интересно всеки футболист да се регистрира по ДДС ;-)

Няма да се стигне до прилагане на КТ ;) - при трудовите отношения едната престация е труд, а другата възнаграждение, докато тук едната престация не е точно труд (не е и резултат - типично характерна за по-популярните нюанси на гражданските договори), а другата не е точно възнаграждение ... малко са "поразмити" нещата ... там има и намесени едни "състезателни права" ... и т.н. ;)
Отношенията са гражданскоправни (не съм сигурен, но може и да имат по-специална регламентация в "спортните" закони ;) - сега не ми се проверява ... но в никакъв случай КТ)
Иначе ... спортистите не упражняват независима икономическа дейност (просто дейността не ми се струва икономическа в същинския смисъл ... иначе зависима/независима - май е по-скоро независима ;) ) ... спортните клубове са ЮЛНЦ, които съдействат за "развитието" на спорта и в тази връзка "стимулират" спортистите си ... с "премии" и "стипендии" ;)
Сега за футбола нещата стоят малко по-специфично (поради правната форма на някои от "клубовете" - АД ;) ), но общо взето е същото ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bathko » 03 Сеп 2008, 20:42

Няколко цитата от правилника на федерацията, позововощ се на "закона зо физкултурата итн. ........."

(2) (Изм. от УС на 21.08.2003г.) Този правилник се ползва със задължителна сила по отношение на волейболните спортни клубове – членове на федерацията, техните състезатели – аматьори и професионалисти, както и свободни състезатели, треньори и инструктори.
(3) Този правилник се прилага субсидиарно към индивидуалните /лични/ трудови и граждански договори на състезателите и треньорите със спортните клубове, както и спрямо договорите за трансфер на състезателните права, доколкото друго не е уговорено в отделните договори.

Чл.5 (1) (Изменена от ОС на 23.01.2003г. изм. от УС на 07.11.2003г.) Състезателните права на състезателите професионалисти се упражняват в клубовете за срока на сключения с тях договор, а за състезателите аматьори - за срока на картотекирането.

Чл.15 /1./ (Изм. от УС на 09.11.2004г.) Състезателят – професионалист по волейбол извършва тренировъчна и спортно-състезателна дейност по трудов договор или договор по занятие.
/3/ (Изм. от УС на 21.08.2003г.; изм. от УС на 09.11.2004г.) Състезателят – професионалист извършва тренировъчна и спортно – състезателна дейност от името на спортния клуб по волейбол, с който е сключил трудов договор или писмен договор по занятие. Сключените договори следва да съдържат:
а/ срока на договора;
б/ размера на възнаграждението на спортиста;
в/ застраховането и медицинското осигуряване на спортиста;
г/ условията и реда за прекратяване на договора, включително при трансфер;
д/ обезщетението, което се дължи от неизправната страна при неизпълнение на поетите задължения по сключените договори.
/4/ (Нова, приета от УС на 21.08.2003г.) В случай, че клубът не внася дължимите съгласно българското законодателство социални и здравни осигуровки, състезателят има право да прекрати сключения договор. В тези случай БФ Волейбол се задължава да извърши проверка и при констатиране на неизпълнение от страна на клуба на задължението за внасяне на социални и здравни осигуровки на своите състезатели, на същите да бъде даден статут на свободни състезатели.

Чл.21 (1) (Изменена от ОС на 23.01.2003г., изм. от УС на 21.08.2003г) “Волейболен клуб” по смисъла на този правилник е всеки спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел или акционерно дружество, осъществяващ тренировъчна и състезателна дейност по волейбол и плажен волейбол, приет за член на БФВ, съобразно разпоредбите на Устава на федерацията.
/2/ (Изм. от УС на 21.08.2003г) “Състезатели” по смисъла на този правилник са волейболистки или волейболисти, картотекирани в БФВ, които се състезават в определен клуб и са придобили при картотекирането статут на “състезатели аматьори”, “състезатели – професионалисти” или “свободни състезатели”.
Чл.22 (Изменена от ОС на 23.01.2003г.) “Ефективно изпълнение на договор“ по смисъла на настоящия правилник е времетраенето на задълженията за участие в състезания от страна на състезателя от името на волейболния клуб – работодател, респ. Възложител. Не се счита за ефективно изпълнение на договор периодът, през който състезателят се е състезавал от името на друг волейболен клуб в Р.България, или чужбина; или поради контузия, влошено здравословно състояние, удостоверено чрез официален документ за временна нетрудоспособност, или по друга причина не е изпълнявал реално правата и задълженията си по сключените договори за извършване на тренировъчна, или спортно – състезателна дейност от името на спортния клуб – работодател, или Възложител.

§3 Спрямо неуредените с настоящия правилник въпроси, свързани със статута на състезателите и волейболните клубове; действието на договорите, уреждащи придобиването, упражняването и притежаването на състезателни права и за отговорност при неизпълнението на поетите с тях задължения, намират субсидиарно приложение правилата на КТ, ЗФВС, Правилник за прилагане на ЗФВС, общото гражданското законодателство на Р. България, както и актовете на Международната волейболна федерация /FIVB/.

Край на цитата

Какво не му е трудовото на този договор, и как така няма да се плащат осигуровки и данъци на базата на договореното възнаграждение!?
bathko
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 03 Сеп 2008, 23:25

bathko написа:1.Какво не му е трудовото на този договор, и 2. как така няма да се плащат осигуровки и данъци на базата на договореното възнаграждение!?

1.Лекции ли искате да Ви напишем на темата що е то тр. договор ...
2.Това няма как да го знаем ние ;) - за това си отговарят съответните ДЗЛ ;)

П.П.: какво точно искате да чуете (прочетете) - кажете да Ви го напишем и да сте доволен ...

За кой ли път се убеждавам, че след 2-рия пост по дадена тема (т.е. 2-рият пост се явява 1-вия по ред пост с отговор ... и втори въобще по темата) няма смисъл да се продължава ...

bathko, Вие сега нали ни питахте нещо - е отговорихме доколкото можем - няма да получите различен отговор колкото и Устави, наредби, закони и т.н. да пейстнете ... ТОВА НЕ Е ТРУДОВ ДОГОВОР !!! От там нататък как точно се разпределят задълженията за осигуровки, данъци и т.н. м/у двете страни по договора и кой следва да ги внася, плаща и т.н. нямаме намерение да обясняваме, защото не е за 1 мин работа ...

В случай, че имате конкретни претенции във връзка с този договор - обърнете се към адвокат ... ще обсъдите възможностите и ще действате (ако прецените) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bathko » 04 Сеп 2008, 14:13

inspectora написа:
bathko написа:1.Какво не му е трудовото на този договор, и 2. как така няма да се плащат осигуровки и данъци на базата на договореното възнаграждение!?

1.Лекции ли искате да Ви напишем на темата що е то тр. договор ...
2.Това няма как да го знаем ние ;) - за това си отговарят съответните ДЗЛ ;)

В случай, че имате конкретни претенции във връзка с този договор - обърнете се към адвокат ... ще обсъдите възможностите и ще действате (ако прецените) ...

Адвокат ..... разбира се!
Но той твърди доста по-различни неща.
Та затова търся алтернативни мнения.
bathko
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 04 Сеп 2008, 14:34

bathko написа:Адвокат ..... разбира се!

По-различни от кое?

Да не твърди, че това е тр. договор?

А Вие сте решили да го "изпитвате" ли? :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bathko » 04 Сеп 2008, 19:45

inspectora написа:
bathko написа:Адвокат ..... разбира се!

По-различни от кое?

Да не твърди, че това е тр. договор?

А Вие сте решили да го "изпитвате" ли? :)

Аз имам кого да изпитвам ....
А с адвокъта предпочитам да съм "на маса". ....

Пък и въпросът не е дали е трудов договорът, а дали се дължат осигуровки и възнаграждения до прекратяването му.

Да не би питането ми да е дразнещо!? Извинявам се, ако така е прозвучало.
bathko
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 04 Сеп 2008, 21:34

Бате, въпроса ти си е съвсем нормален. Проблема е, че е прекалено конкретен и вече не е въпрос за форум, а лична консултация.

Ако бяхте попитали нещо от рода "При договорите за професионална спортна подготовка приложим ли е Кодекса на труда, кой плаща осигуровките, стипендията трудов доход ли е" и т.н., не толкова конкретно, нямаше да има никакъв проблем.

Иначе както го започнахте, с договора... поне да бяхте добавили и месечните фишове, за да е пълна картинката...

На мен лично, темата ми е интересна, защото никога не съм имал допир до спортни организации (изключвам едно АД, където ходя много рядко някоя събота да му гледам продукцията)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 05 Сеп 2008, 10:49

prnedev написа:Бате, въпроса ти си е съвсем нормален. Проблема е, че е прекалено конкретен и вече не е въпрос за форум, а лична консултация.

Много точен отговор!

Не е дразнещо питането ... аз лично започвам да се дразня на хора, на които им е обяснено нещо (доколкото може да се обясни), но нещо не им е "харесало" обяснението и започват да спорят ... ;) - това ме подразни ...

Беше обяснено, че това не е тр. договор, но НЕ, та НЕ - не било тъй - трудов бил (ами ОК ... Ваша воля ...) ... а за останалото - кой, какво, на кого и как дължи по договора - Недев е обяснил по-горе ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bathko » 08 Сеп 2008, 18:20

inspectora написа:
prnedev написа:

Много точен отговор!

Не е дразнещо питането ... аз лично започвам да се дразня на хора, на които им е обяснено нещо (доколкото може да се обясни), но нещо не им е "харесало" обяснението и започват да спорят ... ;) - това ме подразни ...

Беше обяснено, че това не е тр. договор, но НЕ, та НЕ - не било тъй - трудов бил (ами ОК ... Ваша воля ...) ... а за останалото - кой, какво, на кого и как дължи по договора - Недев е обяснил по-горе ;)

Да не се дразним .... Намерих хора вещи по въпроса .... и умеещи да обясняват, без да се дразнят от наличието на т.н. спор.
Благодаря Ви ....
bathko
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 10 Сеп 2008, 14:46

Между другото, покажи на хората с които се консултираш и това мнение на данъчните. Нищо че се отнася за футболни клубове.
Ще им даде насока къде да търсят
prnedev
Активен потребител

Мнениеот bathko » 10 Сеп 2008, 18:30

prnedev написа:Между другото, покажи на хората с които се консултираш и това мнение на данъчните. Нищо че се отнася за футболни клубове.
Ще им даде насока къде да търсят

Аха! ..... ето това е доста полезно!
Благодаря за линка.
В петък ще имам резултат по част от повдигнатите проблеми.
bathko
Нов потребител

Назад към Трудово право