начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Възможно ли е нов трудов договор за една година

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е нов трудов договор за една година

Мнениеот maria_ilieva58 » 10 Авг 2008, 12:00

Бях назначена за една година и след като ми изтече договора възможно ли е да бъда назначена пак на срочен договор или трябва работодателя да ме назначи на безсрочен.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот dask » 10 Авг 2008, 16:18

Покажете трудовият договор
dask
Потребител

Мнениеот maria_ilieva58 » 10 Авг 2008, 17:36

Назначена съм до 31.08.08г,но в момента не е в мен тр.договор,за да видя по какъв член съм назначена.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот doxa » 10 Авг 2008, 18:56

Здравейте,

Не е необходимо да показвате целият ТД, просто кажете на какво основание е сключен. И какво е трудовата функция която извършвате /или ще извършвате/.
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот maria_ilieva58 » 11 Авг 2008, 10:15

Назначена съм като пом.директор на училище.На свободно място съм,но евентуално ако има съкращения може да се появи кандидат,който е на постоянен трудов договор и да изяви желание да заеме тази длъжност,а моят тр.договор ще е прекратен на 31.08.08.г и аз няма да мога да предявя претенции.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Авг 2008, 10:33

На какво основание Ви е договора,това което сте написали нищо не значи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот doxa » 11 Авг 2008, 18:40

Бях назначена за “една година”

Здравейте,
ТД който сте сключели най – вероятно е за определен срок/ Чл. 68, ал.1, т.1 /.

От тук- Срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.

Като по изключение / при конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини от подобен характер, съществуващи към момента на сключване на трудовия договор, посочени в него и обуславящи срочността му/ срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.

Трудов договор по ал. 1, т. 1, сключен в нарушение на ал. 3 и 4, се смята за сключен за неопределено време.

Работодателят предоставя на подходящо място в предприятието своевременна писмена информация на работниците и служителите по срочни трудови договори за свободните работни места и длъжности, които могат да се заемат по трудов договор за неопределено време, с цел да им осигури възможност за постоянна работа.
При възможност работодателят предприема мерки за улесняване на достъпа на работниците и служителите на срочни трудови договори до професионално обучение с цел да се подобрят техните умения и възможности за израстване в кариерата и за преминаването им на друга работа.

Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот maria_ilieva58 » 11 Авг 2008, 19:38

Благодаря за информацията.Няма го договора пред мен,за да Ви напиша на какво основание съм назначена.Когато ме назначиха мястото беше свободно и ако не ме назначат пак ще е свободно.Имам ли аз предимство при кандидатстването за мястото и ако ме назначат възможно ли е да е пак срочен договора.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Авг 2008, 10:24

Колегата Ви е дал подробен отговор. Вие сама незнаете на какво основание сте назначена, а искате компетентен отговор от нас. Е, няма как да стане. :roll:
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право