начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Издаване на трудова книжка на работник от ФЛ.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издаване на трудова книжка на работник от ФЛ.

Мнениеот gasho » 08 Юли 2008, 09:12

Майка, която в момента е отпуск по майчинство, иска да си назначи на трудов договор лице, което да и гледа детето, а тя да започне работа. От БТ ще и изплащат по ЗНЗ, осигуровките за сметка на работодателя за тази работничка.
Съгласно действащата нормативна уредба, на тази работничка трябва да се изготви Осигурителна и Трудова книжка.
За Осигурителната книжка ми е ясно. Ясно ми е, че тя се заверява от НОИ, тъй като ФЛ (майчето) явявайки се в този случай в ролята на работодател, няма право да заверява осигурителният стаж на работниците назначени по ТД при него.
Въпросите ми, са:
Как майчето да издаде ТК (съгласно &1, т.1 от ДР на КТ, тя се явява работодател), като няма печат, и ще наруши Наредбата за трудовите книжки и трудовият стаж. Т.е., трудовият стаж трябва да се завери с подпис и печат.
Кой има право да си изготвя кръгъл печат и къде го пише?
И трябва ли въобще на такъв работник да се издава ТК.
Последна промяна gasho на 09 Юли 2008, 16:52, променена общо 2 пъти
gasho
Нов потребител

Мнениеот kavage » 09 Юли 2008, 11:53

Направете разлика между трудов и осигурителен стаж и ще си отговорите на въпроса.
kavage
Младши потребител

Мнениеот gasho » 10 Юли 2008, 09:41

Това за разликата ми е ясно ...
Но след, като с ОК се доказва и трудов и осигурителен стаж.
За какво ми е да издавам и ТК?
Това според мен си е една "мъртва ...норма"
gasho
Нов потребител

Re: Издаване на трудова книжка на работник от ФЛ.

Мнениеот gudio » 10 Юли 2008, 21:28

gasho написа:Майка, която в момента е отпуск по майчинство, иска да си назначи на трудов договор лице, което да и гледа детето, а тя да започне работа. От БТ ще и изплащат по ЗНЗ, осигуровките за сметка на работодателя за тази работничка.
Съгласно действащата нормативна уредба, на тази работничка трябва да се изготви Осигурителна и Трудова книжка.
За Осигурителната книжка ми е ясно. Ясно ми е, че тя се заверява от НОИ, тъй като ФЛ (майчето) явявайки се в този случай в ролята на работодател, няма право да заверява осигурителният стаж на работниците назначени по ТД при него.
Въпросите ми, са:
Как майчето да издаде ТК (съгласно &1, т.1 от ДР на КТ, тя се явява работодател), като няма печат, и ще наруши Наредбата за трудовите книжки и трудовият стаж. Т.е., трудовият стаж трябва да се завери с подпис и печат.
Кой има право да си изготвя кръгъл печат и къде го пише?
И трябва ли въобще на такъв работник да се издава ТК.

А тя ("майчето") май ще трябва да се регистрира и в Булстат като работодател... На база регистрацията в Булстат без проблем "печатари" ще и направят някакъв печат - забелязвам, че "печатарите" напоследък са се поуплашили и се притесняват да правят печати без фотокопие от някаква "тапия"... Ще си направи "майчето" печат с имената си и толкова... В този форум мисля, че Каранедев беше пуснал един хубав трактат за печата и неговото ориенталско-символно-заклинателно значение у нас :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gasho » 10 Юли 2008, 22:24

Сърдечно ви благодаря за отговорите!
gasho
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 11 Юли 2008, 06:40

Гъдьо, имам някакъв смътен спомен, че простите физически лица нямат право да имат печат, а само щемпел, каквото и да означава това ;-))) (Указ 612 за печатите от 1965) Та се чудя кръгъл и квадратен щемпел дали ще отива ;-)))
А за Регистър Булстат си абсолютно прав... ако няма регистрация, системата на данъчните не поема уведомлението по чл.62 от КТ - лично пробвано ;-)
prnedev
Активен потребител

Назад към Трудово право