начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволнение по време на болничен?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение по време на болничен?

Мнениеот sokolot » 29 Май 2008, 16:27

Здравейте!

Ще се радвам, ако някой може да даде "компетентно" обосновано мнение по следния казус.

Преди месец и половина претърпях една не много успешна операция и прогнозите на докторите са, че ще се наложи да съм 3-4 месеца в болнични.
Щом като разбраха, че ще отсъствам толкова време, моите прекрасни мениджъри решиха да ме уволнят.
Обадиха ми се по телефона и настояха да отида в офиса, за да ми връчат предизвестие. Поради естеството на състоянието ми това нямаше как да стане. Обясних им, че щом като толкова не ме искат, като ми изтече болничният ще имаме възможност да си прекратим взаимоотношенията по взаимно съгласие.
Днес обаче ми се обади Изпълнителния директор и ме заплаши, че ако не се явя да ми връчат предизвестие ще ми изпратят нотариална покана (каквото и да означава това). След което се "смили" и ми предложи да си пусна сам молба за напускане. От ЧР, които явно бяха до него, ми обясниха, че прекратяването на договора няма да се отрази на получаването на болничния.
Та питането ми е:
1. Могат ли да ме уволнят докато съм в болничен? И какви мерки да предприема, ако го направят?
2. В скучай, че се разделим по взаимно съгласие губя ли правото си на болничен (в сегашния размер) и изобщо какво губя при този вариант?

Ще съм признателен за бързи отговори или да ми препоръчате добър адвокат в София, към който да се обърна, тъй като са ми поставили срок до понеделник да взема решение.

Предварително благодаря на всички, които си направят труда да отговорят.
sokolot
Младши потребител

Мнениеот megi_law » 29 Май 2008, 17:43

Браво на тарикатите!Правото е на Ваша страна!Само да размахате болничния пред някои съдия -познайте отговора!Не се притеснявайте-дори основанията Ви за този вид отпуск да са достатъчно сериозни,необходимо е да предупредите Вашите работодатели писмено ,като депозирате Вашето уведомително писмо до тях със съответните реквизити!Не се съгласявайте да си подавате молбата за напускане-вие имате достойнство и е ваше осигурително право да ползвате отпуск поради временна неработоспособност.Те могат да Ви връчат предизвестието по много начини -явно Ви плашат,за да ви принудят сами да си подадете молбата.Иначе дори и след прекратяване на трудовия Ви договор могат да ви изплатят болничните .Но Вие ми пишете -знам как го правят,ще Ви дам ценни съвети-макар,че и аз съм работодател-юрист!
megi_law
Младши потребител

Мнениеот hasplu » 31 Май 2008, 10:48

темата е заключена, поради ситематичен FLOOD на Самообявилия се, неуполномощен от никой говорител на форума!!!!!!!!
при желание за писане в нея, моля пишете ми на лични

hasplu
Аватар
hasplu
Потребител

Назад към Трудово право