начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

трудова злополука

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудова злополука

Мнениеот lin_68 » 25 Мар 2008, 20:59

Здравейте!
Преди месец пострадах на работното място.Началниците ми казаха да не споменавам, че е трудова злополука.За което те поемали анганжимент към мен.И естествено в болничния лист написах битова злополука.Но доколкото разбирам те нямат никакво намерение да ме обещетят.Вече един месец съм в болнични и незнам още колко ще продължи.Въпроса ми е мога ли по някакъв начин да искам обещетение?Дали мога да се обърна към инспекцията по труда след като не е подадена декларация за трудова злополука и в болничния лист пише битова злополука?Или въобще какво бихте ме посъветвали?
Благодаря предварително.
lin_68
Нов потребител

Re: трудова злополука

Мнениеот izymena » 25 Мар 2008, 21:26

Да продължите болничния,ако наистина не ви е добре.
Вие как си спомняте след злополуката /от която е трябвало нещо много характерно да се случи за толкова дни болничен лист/,където почти всички са в шок от преживяното,питам защото едва ли сте бил адекватен когато сте казвали каквото и да е.При лекаря е записано защо сте го получили,как сте го получили и час на приема трябва да има ,поне на регистратурата,а вие не сте бил отпуска нали?
Защо не попитате началника сега какъв е начина да си вземете обещетение,за шока който сте изпитал в деня и не си спомняте какво са ви казали лекарите?Защо не отидете направо при доктора да си поискате и първия болничен лист,ама че смешници!!!

Първо се нуждаел от тях да му помогнат ,са пък иска помощ,ми то така всеки ден може да искате хиляди,най-ги мразя такива.
Изображение
Успехът е подготовката преди да видиш възможността!
izymena
Потребител

Мнениеот Ntriple » 26 Мар 2008, 17:23

Кодекс за социално осигуряване
Чл. 57. (1) Осигурителят е длъжен в срок от 3 работни дни да декларира пред териториалното поделение на Националния осигурителен институт всяка трудова злополука.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Ако осигурителят не декларира злополуката, пострадалият или неговите наследници имат право в срок една година от злополуката да я декларират пред териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
(3) Редът за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки се определя с акт на Министерския съвет.

Актът на МС по ал. 3 е Наредба за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки

Така че, тичайте в НОИ. И не се изумявайте :D :)
Ntriple
Младши потребител

Мнениеот mi_mi » 26 Мар 2008, 20:07

Аз имах идентичен случай в практиката ми като юрист на една фирма. В болничният лист също пишеше битова злополука, а тя беше трудова. НОИ беше уведомен от работници свидетели на инцидента и сигнализирали. НОИ прави собствено проучване на фактите и ако има нарушение на трудовото законодателство налага сериозни глоби на работодателя. Вие трябва да се подготвите със свидетели на инцидента, които после да не се отметнат, защото в нашия случай беше точно така.
mi_mi
Младши потребител

Мнениеот rumi_r » 27 Мар 2008, 09:47

Въобще няма никакво значение какво пише в болничния лист, не той казва какава е злополуката, а НОИ. Така че отивайте към НОИ и си декларирайте злополуката. От там си правят собствено разследване и тогава се произнасят дали е трудова или не.
rumi_r
Потребител

Мнениеот rts » 27 Мар 2008, 11:51

За ПОСТРАДАЛИЯ: Ако сте на трудов договор, за всеки болничен ще получите обезщетение от НОИ (независимо дали злополуката е призната за трудова или не). Ако очаквате нещо повече от обезщетението, което НОИ ще изплати, това е вече съвсем друг въпрос и си мисля, че трябва да си поговорите с работодателя за това.
Съветвам Ви да си помислите, преди да декларирате злополуката като трудова, защото:
1. Ако вината е изцяло Ваша или и Вие също сте допринесли за злополуката, възможни са санкции спрямо Вас;
2. Ако нямате никаква вина, а вината е изцяло на работодателя или трето лице, но не можете да си осигурите сигурни свидетели за разследването, което НОИ ще проведе, може и да не Ви признаят злополуката за трудова, от което също може да произтекат неприятни последици за Вас.
rts
Активен потребител

Мнениеот nadsmivamse » 27 Мар 2008, 13:59

Искате ли началноците да Ви търсят цаката - тогава тичайте към ИТ и НОИ... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
nadsmivamse
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 28 Мар 2008, 09:39

Еееее, който го е страх от мечки не ходи в гората. Или си пази работата и не се оплаква,че видиш ли са му ограничили правата. Или си търси правата и си поема риска от негативното отношение (и не само това) от работодателя си. Ама ей така "аз имам права, ама някой друг да ми ги потърси, щото аз да съм добричък за работодателя" няма да стане.
Кофти избор е, ама няма как.
rumi_r
Потребител

Назад към Трудово право