Здравейте, бих искал да помоля за помощ по следния казус:
В момента съм на безсрочен трудов договор с 30 дневно предизвестие в полза на двете страни. На такъв са и всички колеги във фирмата постъпили преди септември 2007. След тази дата обаче, на всички новопостъпили са им връчени договори с 90 дневно предизвестие В ПОЛЗА НА РАБОТОДАТЕЛЯ, като им се заявява,че всички служители преди тях вече са на такъв договор.
В моя случай (а и на няколко други колеги) с анекс също от септември 2007 изрично е уговорено, че 30 дневното предизвестие остава в сила.
От друга страна сред колегите се носи слух, че от следващия месец на всички служители ще бъдат наложени анекси с 90 дневно предизвестие В ПОЛЗА НА РАБОТОДАТЕЛЯ, заедно с минимална корекция на заплатите. Въпросите ми са следните:
1. Възможно ли е договорите ни вече да са изменени едностранно на такива с 90 дневно предизвестие без да сме уведомени за това? (например понеже в повечето договори за неуредени въпроси има препратка към колективния трудов договор, възможно ли е той да е изменен без да сме уведомени и законно ли е)?
2. Ако откажа подписването на анекс за 90 дни, какви са моите права? По-конкретно - до момента съм се консултирал с HR специалисти в други фирми и с юристи, които обаче не са специалисти по трудово право, като получавам две коренно различни мнения. Според първото, ако откажа, това означавало автоматично 30 дневно предизвестие за напускане от моя страна, независмо, че не се подава изрично заявление за това. Защитаващите тази теза твърдят, че единствено анекс за повишение на заплатата имам право да откажа да подписвам без да се смята за предизвестие. Тук казусът е заплетен, понеже слухът е, че клаузите за именение на предизвестието и на заплатата ще бъдат в един и същ анекс.
Според втората гледна точка, става дума за 30 дневно предизвестие от страна на работодателя, но той нямал основание да го направи заради отказа да се подпише тази клауза (няма такова основание в КТ), а вероятно ще се опита да го направи по някоя друга точка от КТ.
Ето защо се интересувам има ли законово основание работодателят да променя едностранно договора по този начин и какви са последствията за служителя при отказ да подпише такава едностранна промяна?
3. Какви са възможностите за забавяне на отговора от страна на служителя (дали е съгласен) при връчен анекс за промяна на договора от страна на работодателя?
Предварително много благодаря за отговорите!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съвет относно промяна на трудов договор от работодател
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Нека Ви разкажа една историйка:
Една позната долу-горе по същия начин подписвала/неподписвала ... след извесно време ... айде без работа и идва да ми "плаче" (вече с документите, които има в наличност) ... обаче "след дъжд качулка" ...
Така ... тук всеки даден Ви съвет основаващ се на "разказа" Ви (а Вие не сте юрист, за да използвате правилните термини ...) ще е погрешен и един ден "ще плачете" ...
Вземате всички документи (и проекти за такива) и отивате при Адвокат!
Инвестирате скромна сума за консултацията и "спите спокойно" ... или след време (което не Ви пожелавам) оставате без работа и/или нещо друго се случва в трудовото Ви правоотношение, което не Ви "изнася" ... и загубената сума ще е по-голяма от тази, която не сте инвестирали
Хайде със здраве ....
Една позната долу-горе по същия начин подписвала/неподписвала ... след извесно време ... айде без работа и идва да ми "плаче" (вече с документите, които има в наличност) ... обаче "след дъжд качулка" ...
Така ... тук всеки даден Ви съвет основаващ се на "разказа" Ви (а Вие не сте юрист, за да използвате правилните термини ...) ще е погрешен и един ден "ще плачете" ...
Вземате всички документи (и проекти за такива) и отивате при Адвокат!
Инвестирате скромна сума за консултацията и "спите спокойно" ... или след време (което не Ви пожелавам) оставате без работа и/или нещо друго се случва в трудовото Ви правоотношение, което не Ви "изнася" ... и загубената сума ще е по-голяма от тази, която не сте инвестирали
Хайде със здраве ....
- inspectora
- Активен потребител
1. Не. Не е законно едностранно изменение в съдържанието на трудовото правоотншение по отношение на срока на предизвестието -вж. чл.118 КТ
2.При липса на съгласие между двете страни, т.е: работодател и служител, желаната промяна не може да настъпи.
3. Последицата за Вас е, че трудовото правоотношение запазва срока на предизвестието, който сте договорили при подписване на трудовия си договор.
4.Възможно е работодателя да прекрати трудовото Ви правоотношение, но трябва да намери основание за това. Отказът да подпишете споразумението не е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Приятен и успешен ден.
П.П. Не обръщайте внимание на слухове
2.При липса на съгласие между двете страни, т.е: работодател и служител, желаната промяна не може да настъпи.
3. Последицата за Вас е, че трудовото правоотношение запазва срока на предизвестието, който сте договорили при подписване на трудовия си договор.
4.Възможно е работодателя да прекрати трудовото Ви правоотношение, но трябва да намери основание за това. Отказът да подпишете споразумението не е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Приятен и успешен ден.
П.П. Не обръщайте внимание на слухове
- bonbonche
- Младши потребител
До инспектора
Колега, солидарна съм с Вас, но човека явно цяла нощ не е мигнал притеснен от "слуховете", които е споделил във форума .Така че няма лошо да му подадем ръка. То е ясно че за да е по-спокоен трябва да се направи съответната консултация с адвокат в едно с наличните документи. Успешен ден и на Вас.
- bonbonche
- Младши потребител
Съжалявам ,че е прозвучало като упрек. Далеч съм от мисълта да упреквам когото и да било. А що се отнася до конкретните договорености , за толкова подадена информация - такъв отговор Успешен ден
- bonbonche
- Младши потребител
Малко в страни от темата, но ...
Когато се постави въпрос "принципно", тогава ще се даде относително точен отговор, но когато се изложи конкретен казус ... и да се даде принципен отговор ... само може да бъде подведен човек ...
Нищо против да му се помогне на питащия (макар, че считам, че все пак следва да си заплати за услугата на колегата, който ще му я предостави ) ... Но в случая най-добрата, най-коректната помощ би била да бъде насочен към адвокат (и не, че той самият не го разбира това ... но всичко останало би било подвеждащо ...)
П.П.: Не искам да подценявам интелектуалните възможности на никой от питащите тук и макар те самите да не ме разберат, то колегите знаете много добре, че и една запетайка да бъде разтълкувана погрешно ... "колата се обръща"
Когато се постави въпрос "принципно", тогава ще се даде относително точен отговор, но когато се изложи конкретен казус ... и да се даде принципен отговор ... само може да бъде подведен човек ...
Нищо против да му се помогне на питащия (макар, че считам, че все пак следва да си заплати за услугата на колегата, който ще му я предостави ) ... Но в случая най-добрата, най-коректната помощ би била да бъде насочен към адвокат (и не, че той самият не го разбира това ... но всичко останало би било подвеждащо ...)
П.П.: Не искам да подценявам интелектуалните възможности на никой от питащите тук и макар те самите да не ме разберат, то колегите знаете много добре, че и една запетайка да бъде разтълкувана погрешно ... "колата се обръща"
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря много.
По отношение на консултацията - планирал съм я, но според мен, за да има полза от нея трябва да се представят на съответния юрист всички документи, и то след като новите бъдат предложени от работодателя. Големият проблем, който ме притеснява е, че едва ли работодателят ще ми позволи изнасяне на новите документи или копия от тях извън офисите му. Единствените документи, които имам в себе си към момента са първоначалния трудов договор и всички анекси към него, в които изрично е споменато, че предизвестието остава 30 дни.
Именно в тази връзка беше и третият ми въпрос:
3. Какви са възможностите за забавяне на отговора от страна на служителя (дали е съгласен) при връчен анекс за промяна на договора от страна на работодателя?
и за това в прав текст допълвам и с четвърти въпрос:
4. Какво да се прави в случай, че работодателят откаже изнасянето на предлаганите за подпис документи извън офиса?
Защото очевидно както подписването, така и неподписането могат да доведат до определени негатични последици, ще трябва да търся начин да забавя отговора и да се консултирам с юрист... Така че като цяло се опитвам да си изградя предварителна тактика, за да спечеля време за консултация с юрист когато предложението за промяна стане факт.
По отношение на консултацията - планирал съм я, но според мен, за да има полза от нея трябва да се представят на съответния юрист всички документи, и то след като новите бъдат предложени от работодателя. Големият проблем, който ме притеснява е, че едва ли работодателят ще ми позволи изнасяне на новите документи или копия от тях извън офисите му. Единствените документи, които имам в себе си към момента са първоначалния трудов договор и всички анекси към него, в които изрично е споменато, че предизвестието остава 30 дни.
Именно в тази връзка беше и третият ми въпрос:
и за това в прав текст допълвам и с четвърти въпрос:
4. Какво да се прави в случай, че работодателят откаже изнасянето на предлаганите за подпис документи извън офиса?
Защото очевидно както подписването, така и неподписането могат да доведат до определени негатични последици, ще трябва да търся начин да забавя отговора и да се консултирам с юрист... Така че като цяло се опитвам да си изградя предварителна тактика, за да спечеля време за консултация с юрист когато предложението за промяна стане факт.
- employee
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|