начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Искам съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искам съвет

Мнениеот hunter1 » 24 Мар 2008, 12:56

Здравейте, не знам дали въпроса ми е точно за този раздел но се пак е свързан с трудов договор така че, ще го напиша тук. Преди месец писах в този форум защото ме уволниха дисциплинарно от работата ми кадето бях на изпитателен срок от 6 месеца назначен по чл. 70 в полза на работодателя. Но имаме и допълнителен договор към трудовия за професионална квалификация в които се задължавам да платя неустойка ако прекратя сам (едностранно) трудовото си правоотношение. Както ме посаветвахте аз се обърнах към юрист които ми каза, че принципно от договора е казано, че ако аз прекратя тогава дължа неустойката а ако те ме уволнят дисциплинарно не съм длъжен да плащам нищо защото никаде не е опоменато и единствено могат да ми задържат последната работна заплата както и направиха.

ето и самия договор:
Чл. 12 В случай, че Служителят прекрати едностранно трудовото правоотношение преди изтичане на сроковете по чл. 11 (6 месеца) същият дължи на Работодателя неустойка в размер на ...... лв.

Принципно в такъв случай си казах че няма проблеми и че няма да заплатя въпросната неустойка. Но днес ми се обадиха и казаха че щом не са били платени парите в срок от 1 месец след уволнението ми(20 февруари - 20 март), ще ми бъде потърсена съдебна отговорност.
Въпроса ми е все пак ако почнат дело ще има ли някаква лихва която ще тече над тази сума за неустойка и ако я платя преди да е почнало делото (Защото принципно не искам да се стига до съд) дължа ли някаква допълнителна лихва над сумата. И дали може да е на примерно 6 вноски, защото не са малко пари а не искам да тегля кредит.
hunter1
Младши потребител

Мнениеот hunter1 » 24 Мар 2008, 14:12

Никой ли не знае каква е схемата върху подобна неустойка. В договора не е споменато нищо, но ме е страх да не стане така че да има някакви големи наказателни лихви които да текат.
Моля някой ако може да каже, ще съм му много благодарен.
hunter1
Младши потребител

Мнениеот blossom » 24 Мар 2008, 14:36

Ако всичко е както го пишете, не излиза да дължите неустойка. Не виждам какво ви притеснява отнасянето на въпроса към съда - там хора на ядат. Освен това често некоректни работодатели по този начин "сплашват" хората, за да ги принудят да изпълнят задължение което не съществува. Отговорете на бившия си работодател, че сте се консултирали с адвокат и по негов съвет няма да плащате неустойка.
blossom
Потребител

Мнениеот inspectora » 24 Мар 2008, 14:42

blossom написа:Отговорете на бившия си работодател, че сте се консултирали с адвокат и по негов съвет няма да плащате неустойка.

Недейте така - изобщо не се знае как стоят фактите в действителност!

hunter1, без някой юрист да види документите (въпросните договори) ... няма как да Ви се отговори коректно! Всеки отговор, основаващ се само на Вашето изложение би бил "грешен" с оглед на действителната обстановка!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот hunter1 » 24 Мар 2008, 15:00

Ами аз бях при юрист когато ме уволниха, защото още тогава ми казаха от фирмата, че трябва да им платя неустойката. Адвоката ми каза, че според договора само ако съм напуснал сам дължа такава неустойка, но ме е страх да не стане така, че да заведат дело и да се окаже, че пак трябва да плащам неустойка. За това точно питам дали докато не заведат дело се дължи някаква лихва на тази сума, защото се пак от фирмата (бивши работодатели) предполагам, че се опитват да ме сплашат да им платя парите, но ако няма никаква наказателна лихва(сума) мисля да изчакам докато не бъде заведено дело.
hunter1
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 24 Мар 2008, 15:07

hunter1 написа:Ами аз бях при юрист когато ме уволниха, защото още тогава ми казаха от фирмата, че трябва да им платя неустойката. Адвоката ми каза, че според договора само ако съм напуснал сам дължа такава неустойка....

Ами... какво повече искате...
Колегата Ви е обяснил ситуацията, след като се е запознал с документите ...

Сега теории тук няма да разработваме ... или да подлагаме на критики работата на колеги ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот hunter1 » 24 Мар 2008, 15:43

Съжалявам, но аз не съм искал да подлагам на съмнение работата на колегата ви. Но понеже правото е въпрос на виждане за даден проблем и двете страни го виждат под различен ъгъл, но има вероятност поне според мен да се окаже че трябва да се плати тази неустойка, защото се пак аз съм от части виновен за дисциплинарното уволнение. За това питам дали докато тече делото или се завежда реша да платя тази сума трябва да се плаща нещо като лихва над тази сума. Все пак знам, че фирмите безплатно завеждат дела и съм почти сигурен, че фирмата ще пробва да ме извика в съда.
hunter1
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 25 Мар 2008, 00:14

Ако всичко в договоря е така както сте го описали, могат да заведат дело, но не и да го спечелят. Ако не е записано друго лихвата е ОЛП+10%.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот hunter1 » 25 Мар 2008, 13:03

Благодаря много tati_go това исках да знам. Ами и аз се надявам, че няма да го спечелят, но исках да питам ако се объркат нещата. Още веднъж Благодаря.
hunter1
Младши потребител

Назад към Трудово право