Моля за становище пак по същата тема... служителят, който искаше да ползва въпросния отпуск за редовно обучение, в последствие подаде молба за напускане поради несъвместителство на работата с обучението, но държи да му бъдат изплатени 25 дни учебен отпуск, за които беше подал молба преди напускането. Счетоводителя отказа плащането, тъй като, както стана ясно такъв отпуск за редовно обучение не може да се ползва. Служителят подаде жалба до юристите на предприятието, и тяхното становище е че:
"1. Чл. 169, ал 1 от Кодекса на труда НЕ ОБВЪРЗВА правото на рлатен
отпуск с ВИДА на
овучението ( редовно, вечерно, задочно или дистанционно.)
2. Тълкуването на чл. 169, ал 1 oт KT e, че платен отпуск от 25 работни
дни се
полага, "НЕЗАВИСИМО ОТ ФОРМАТА НА ОБУЧЕНИЕ".
3. Служителката е излязла в отпуск след получено разрешение за Платен
учебен отпуск. Предлаганата от счетоводителката ПРОМЯНА НА ВИДА ОТПУСК - 3
ДНИ ПЛАТЕН И 22 ДНИ НЕПЛАТЕН ОТПУСК НЕ Е ПРИЕМЛИВА"
Може ли някой да даде компетентно мнение по въпроса? В администрацията сме в затруднение в момента... тъй като смятаме че въпросните юристи не дават компетентно мнение... проучвайки въпроса преди това, стигнахме до извод, че ако счетоводителя изплати този отпуск, то ще е неправомерно и при една ревизия, ще трябва да възстановява парите.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отново за учебния отпуск
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=27989
а това е линка с първото ми запитване... и отговора който получих тогава....
Благодаря и за това...
а това е линка с първото ми запитване... и отговора който получих тогава....
Благодаря и за това...
- marigold
- Младши потребител
явно atakuvam много го е закъсал, ама то с висене по форуми и даване на мнения от този род няма и скоро да замези... нито да си плати тока...
ОТНОВО БЛАГОДАРЯ!!!
П.П. Моето мнение, че форума е свободна територия... и аз лично не ангажирам никого... ако желае отговаря.. ако не желае.. продължава напред....
Успех!!!!
ОТНОВО БЛАГОДАРЯ!!!
П.П. Моето мнение, че форума е свободна територия... и аз лично не ангажирам никого... ако желае отговаря.. ако не желае.. продължава напред....
Успех!!!!
- marigold
- Младши потребител
Re: отново за учебния отпуск
marigold написа:
Може ли някой да даде компетентно мнение по въпроса? В администрацията сме в затруднение в момента... тъй като смятаме че въпросните юристи не дават компетентно мнение... проучвайки въпроса преди това, стигнахме до извод, че ако счетоводителя изплати този отпуск, то ще е неправомерно и при една ревизия, ще трябва да възстановява парите.
Благодаря предварително!
Здравейте,
Ако посочите от кой град сте може да Ви насочим към практикуващи колеги в областта на Трудовото право.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
от София...
но докато се спори, дали имам право или не да задавам въпроси и да получавам отговори... намерих това което ми трябваше ...
могат всички да се запознаят с приложения документ, дава доста ясен отговор на моя въпрос.
http://www.odit.info/?s=2&i=746
лек ден на всички!
и успехи!!!!
но докато се спори, дали имам право или не да задавам въпроси и да получавам отговори... намерих това което ми трябваше ...
могат всички да се запознаят с приложения документ, дава доста ясен отговор на моя въпрос.
http://www.odit.info/?s=2&i=746
лек ден на всички!
и успехи!!!!
- marigold
- Младши потребител
Това е пълна глупост. Не съм съгласна с това писмо на МТСП. Щом студент може да работи отпуск му се полага независимо от формата на обучение. В повечето случай студента сам финансира образованието си, ако фирмата не го е изпратила. Върви му и трудов стаж и ако е по специалността му се зачита за стаж по специалността. По същият начин стои и въпроса с редовните докторанти - стига работодателя да е съгласен. А това как ще съвместява нещата си е негова работа. Получаването на стипендия също.
Полага му се и ще си го платите, както се заплаща и полагаемия платен отпуск (20 дни).
Писна ми от работодатели, които се опитват само как да ощетят работника. Аз бях редовен студент (магистратура) и работех без откъсване от производството и ползвах с всички видове платени отпуски (с изключение на неплатения за дипломиране, който е до 3 м. (1 ½) и смятам да се възползвам и от него). Започнах магистратурата си седмица преди назначението ми по програма на МТСП (Старт в кариерата по ведомства). От момента на конкурса до назначаването ми времево отне 3 месеца. И това беше причината работодателя да се съгласи на този вид отпуск. Дори съм ползвала по-малко дни от полагащите ми се. Представих заверена програма на учебния процес. И съм присъствала на лекции и упражнения и си носих всеки път удостоверения, че съм посещавала часовете и т. н. т.
Е, това за мен беше в минало време, а сега как се процедира спрямо писмо № 94ЛЛ/144 от 09.07.2007 г. на МТСП, мисля, че зависи от това кога е дадено разрешението за отпуск от работодателя т.е. това тълкуване било ли е в сила.
Полага му се и ще си го платите, както се заплаща и полагаемия платен отпуск (20 дни).
Писна ми от работодатели, които се опитват само как да ощетят работника. Аз бях редовен студент (магистратура) и работех без откъсване от производството и ползвах с всички видове платени отпуски (с изключение на неплатения за дипломиране, който е до 3 м. (1 ½) и смятам да се възползвам и от него). Започнах магистратурата си седмица преди назначението ми по програма на МТСП (Старт в кариерата по ведомства). От момента на конкурса до назначаването ми времево отне 3 месеца. И това беше причината работодателя да се съгласи на този вид отпуск. Дори съм ползвала по-малко дни от полагащите ми се. Представих заверена програма на учебния процес. И съм присъствала на лекции и упражнения и си носих всеки път удостоверения, че съм посещавала часовете и т. н. т.
Е, това за мен беше в минало време, а сега как се процедира спрямо писмо № 94ЛЛ/144 от 09.07.2007 г. на МТСП, мисля, че зависи от това кога е дадено разрешението за отпуск от работодателя т.е. това тълкуване било ли е в сила.
- sasunek
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|