Здравейте!
За първи път решавам казус и ме е страх да не сгреша. Моля Ви помогнете.
Казус:
На 1 септември 2005 г. Ст.Стефанова постъпила на работа като учителка в средно училище. Училищната управа знаела, че дотогава тя е била редовна студентка. Поради постъпването си на работа обаче тя преминала от редовно в задочно обучение като студентка в Софийския университет, без да уведоми за това училищната управа. Преди това не била работила никъде другаде.
На 1 декември същата година тя подала молба да й бъде разрешено ползуването на 25 работни дни по чл.169 КТ, тъй като й предстояли изпити.
Училищната управа не й разрешила отпуска, като се мотивирала с това, че:
1. Отпускът по чл.169 КТ е допълнителен отпуск, който може да се
ползува, само ако тя има право на редовен платен годишен отпуск
(сиреч — най-малко 8-месечен трудов стаж), какъвто тя още нямала;
2. Платеният годишен отпуск на Стефанова като учителка е удължен
(в размер на 48 работни дни) и той включвал в себе си и учебния
отпуск по чл.169 КТ.
3. Преди първоначалното започване на обучението си тя не е
получила съгласието на работодателя си
Въпрос: Правилен ли е отказът на училищната управа? Защо — да? Защо не?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус по Трудово право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
1. Отпускът по 169 от КТ не е "допълнителен" в смисъла на видовите отпуски по КТ, той е "платен отпуск за обучение". Няма проблеми, според мен, подобен отпуск да бъде ползван и преди да са придобити 8 месеца трудов стаж.
2. Не е вярно. Това да различни видове отпуск - вж. ал 2 на 169. Иначе излиза, че всички учители имат право на платен отпуск за обучение
3. Отпускът по чл. 169 се ползва с предварителното съгласие на работодателя. Ако такова няма - отказът е правомерен. Знанието, че е студентка не е достатъчно. Необходимо е изрично съгласие.
2. Не е вярно. Това да различни видове отпуск - вж. ал 2 на 169. Иначе излиза, че всички учители имат право на платен отпуск за обучение
3. Отпускът по чл. 169 се ползва с предварителното съгласие на работодателя. Ако такова няма - отказът е правомерен. Знанието, че е студентка не е достатъчно. Необходимо е изрично съгласие.
- Ntriple
- Младши потребител
Благодаря ти Ntriple.
И аз така мисля, макар че имах спор с един счетоводител относно 8-те месеца тредов стаж. Той ми твърди, че стажа бил необходим за ползване на всякакъв вид отпуски, а според мен не е така.
И аз така мисля, макар че имах спор с един счетоводител относно 8-те месеца тредов стаж. Той ми твърди, че стажа бил необходим за ползване на всякакъв вид отпуски, а според мен не е така.
- vania03
- Нов потребител
I samo da dopulnq neshtichko. Tozi otpusk e po osmotrenie na rabotodatelq,t.e. moje da razreshi, no moje i NE i v tozi red na misli tezi dni ne se vkluchvat v onezi 48 ili tam kolkoto bqha.
- Teddka
- Младши потребител
Отпускът за обучение не е "по усмотрение" - той е полагащ се.
По усмотрение е съгласието на работодателя да разреши или не обучението, което обикновено се изразява с резолюция върху молба или заявление на работника за получване на такова разрешение.
По усмотрение е съгласието на работодателя да разреши или не обучението, което обикновено се изразява с резолюция върху молба или заявление на работника за получване на такова разрешение.
-
tati_go - Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|