- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
взаимно съгласие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
взаимно съгласие
имам следния въпрос-когато работодателя е приел писмено предложението за освобождаване по по взаимно съгласие без да е посочил от коя дата да стане това от кога трудовия договор се смята за прекратен?
- galimacia
- Нов потребител
От когато сте посочили в предложението, нали Вие правите искане за освобождаване по взаимно съгласие, работодателя или се съгласява или не се съгласява, средно положение няма. Ако той определи датата, това значи, че той ви отправя предложение за освобождаване по взаимно съгласие, а не че се съгласява с Вашето.
- rumi_r
- Потребител
Точно това е правният смисъл на този вид прекратяване на трудовия договор.Прав е колегата,че Вие би трябвало да сте определили срока в своето предложение,което сте пратили на работодателя си.
- punisher
- Потребител
Re: взаимно съгласие
galimacia написа:имам следния въпрос-когато работодателя е приел писмено предложението за освобождаване по по взаимно съгласие без да е посочил от коя дата да стане това от кога трудовия договор се смята за прекратен?
Благодаря за отговорите!Не съм посочила дата на прекратяване,но съгл.чл.337,ал.2,т3 не е ли това момента на връчване на писменото съгласие на работодателя и необходим ли е друг акт-напр.специална заповед за прекратяване на трудовото правоотношение или с писменото изявление на работодателя,изразяващо неговото съласие тр.дог. се смята за прекратен?
- galimacia
- Нов потребител
Може би имахте предвид чл.335КТ.
Не е това приложимито,защото способа на прекратяване във вашият случай е общо основание по смисъла на чл.325 КТ,където изобщо въпрос за наличие или липса на предизвестие не се поставя.Това е различна конструкция.
Аз така обаче повече не се ангажирам да ви съветвам,защото явно документите нещо не сте видели точно.А това означава да ви консултирам на "сляпо".Не е коректно.
Не е това приложимито,защото способа на прекратяване във вашият случай е общо основание по смисъла на чл.325 КТ,където изобщо въпрос за наличие или липса на предизвестие не се поставя.Това е различна конструкция.
Аз така обаче повече не се ангажирам да ви съветвам,защото явно документите нещо не сте видели точно.А това означава да ви консултирам на "сляпо".Не е коректно.
- punisher
- Потребител
Прав е колегата, че така както сте изложили случая за Вас не се отнася разпоредбата на чл.335, ал. 2 от КТ в нито една от разновидностите. Основанията по чл.325 (общите), където се намира и прекратяването на трудовия договор по взаимно съгласие, сами по себе си съдържат и момента на прекратяването. В т.1 не е изрично посочен такъв, защото се смята че предложението следва да го съдържа.
Лично моето мнение е, че предложение за прекратяване без определен момент е недействително. Независимо от начина на определяне на момента - било с дата, било с определ срок, който да изтече или пък с текста "от момента на постигане на съгласие". Но съвсем без да се определи такъв момент в пресложението ми звучи малко несериозно като: "ще ме освободите ли от работа, ама ... някога си...." и съответстващия отговор "ами ще те освободя, ама .... ще видим кога..."
И за друго е прав колегата, най-лошо е да помагаш (консултираш) някого както казвам аз "на парче", получавайки на час по лъжичка от информацията, която е важна за правилния отговор.
Лично моето мнение е, че предложение за прекратяване без определен момент е недействително. Независимо от начина на определяне на момента - било с дата, било с определ срок, който да изтече или пък с текста "от момента на постигане на съгласие". Но съвсем без да се определи такъв момент в пресложението ми звучи малко несериозно като: "ще ме освободите ли от работа, ама ... някога си...." и съответстващия отговор "ами ще те освободя, ама .... ще видим кога..."
И за друго е прав колегата, най-лошо е да помагаш (консултираш) някого както казвам аз "на парче", получавайки на час по лъжичка от информацията, която е важна за правилния отговор.
- rumi_r
- Потребител
Благодаря отново!Всъщност в молбата си за напускане пиша,че ако предложението за взаимно съгласие не се приеме,настоящата да се счита за предизвестие.Получих писмено съгласие,че предложението ми се приема,но то беше под форма на заповед,с която ми се определя 3 и 7-дневен срок в който да представя документите, с които съм работила до момента, без обаче да е посочено лице за това ,място /имаме повече офиси/и без всъщност да съм ги приемала изобщо от някого.Нямам и връчена и разписана от мен длъжностна характеристика.Със входирана молба поисках трудовата си книжка и уведомих къде се намират въпросните документи.Интересува ме каква отговорност нося по трудовото законодателство, ако не се явя на работа повече?
- galimacia
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|