Здравейте,
имам един въпрос и ще се радвам, ако някой ми даде някаква насока.
До сега работих на фиксирано работно време по 8 часа на ден (без почивките) от понеделник до петък. Съобщиха ми, че от следващия месец трябва да минавам на 6-дневна работна седмица (т.е. вече ще работя и събота), но няма да ми увеличават заплатата. Погледнах си трудовия договор - там никъде не стои фиксирана 40-часова работна седмица и не пише, че се полага допълнително възнаграждение за извънреден труд. Въпросът ми е, имам ли право да изисквам увеличение на месечната си заплата?
Благодаря предварително, ако някой реши да вземе отношение по темата.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
трудови взаимоотношения
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: трудови взаимоотношения
Madschen написа:Здравейте,
имам един въпрос и ще се радвам, ако някой ми даде някаква насока.
До сега работих на фиксирано работно време по 8 часа на ден (без почивките) от понеделник до петък. Съобщиха ми, че от следващия месец трябва да минавам на 6-дневна работна седмица (т.е. вече ще работя и събота), но няма да ми увеличават заплатата. Погледнах си трудовия договор - там никъде не стои фиксирана 40-часова работна седмица и не пише, че се полага допълнително възнаграждение за извънреден труд. Въпросът ми е, имам ли право да изисквам увеличение на месечната си заплата?
Благодаря предварително, ако някой реши да вземе отношение по темата.
Здравейте,
В чл.66 КТ / Кодекс на труда/ е указано какво е минималното изискуемо съдържание на всеки един вид трудов договор. В тази връзка би следвало да е уговорено продължителността на работното Ви време - 8 часов работен дел или 4 часов. Съгласно КТ работната седмица е 40 часова - понеделник и петък . Събота и неделя са почивни дни/ изключвам частните хипотези на отработване/. Следователно работа през тези дни се явява извън установеното за Вас работно време, т.е. извънреден труд. Принципно той е забранен, но се допуска по изключение в изчерпателно предвидени от закона случаи. Самото определяне на съботния ден като работен, следва да се извърши с нарочна Заповед от Работодателя, като се води регистър за отчитане на извънредния труд. Нещо повече - за този труд се дължи допълнително възнаграждение в двоен размер, когато съботата е официален празник и в размер на 75 % , когато е само почивен ден.
Освен това Вие имате право да откажете да полагате извънреден труд, ако не са изпълнение условията по сключения трудов договор и други разпоредби на КТ.
Ето защо, ще е необходимо да потърсите компеентна правка помощ от адвокат, практикуващ в тази област, за да бъдат Вашите интереси максимално защитени.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|