- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Медиация - извънсъдебно решаване на спорове
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Медиация - извънсъдебно решаване на спорове
Медиацията е способ за бързо и лесно разрешаване на спорове - търговски, семейни, включително изготвяне на споразумение за развод по взаимно съгласие, всякакъв вид граждански спорове. при извършване на престъпления по НК, например ПТП. Той е много по-евтин от едно съдебно дело и много по-бърз, защото спорът се решава в една или две сесии, насрочени от страните по спора, а не от съда. При медиацията се запазват добрите взаимоотношения между страните или се подобряват, ако са били нарушени. Това е особено важно за страните при търговската медиация, които искат да продължат партньорството си и след разрешаване на проблема. при семейната медиация също. При медиацията не се присъжда вина. Двете страни заедно, направлявани от медиатора, изготвят взаимноизгодно споразумение, което след подписването му от тях, става задължително за тях или може да се използва като доказателство в съда.
- kmichael
- Нов потребител
медиация или съдебен процес
Нещо не сте разбрал, а бързате да отричате. Споразумението, постигнато в процеса на медиация, служи като доказателство за евентуална недобросъвестност на една от страните, която е поела задължения по него, а не ги изпълнява. Ако страните изпълняват поетите от тях ангажименти, както са записани в споразумението, въобще не се стига до съд.
Ако хората можеха сами да решават възникналите межу тях конфликти, нямаше да има нужда въобще да се води граждански процес. Съдията също е вид посредник, но е длъжен да издаде присъда, докато медиаторът помага на страните да вземат компромисно решение на принципа "аз печеля и ти печелиш".
Ако хората можеха сами да решават възникналите межу тях конфликти, нямаше да има нужда въобще да се води граждански процес. Съдията също е вид посредник, но е длъжен да издаде присъда, докато медиаторът помага на страните да вземат компромисно решение на принципа "аз печеля и ти печелиш".
- kmichael
- Нов потребител
Без да се хваля , но съм един от първите хора занимавали се с медиация в България.
Мнението ми е - има място и е полезна. Но за да има база за нея трябва друго отношение към правосъдието и търговската дейност. Ще минат десетилетия докато се променят нравите у нас...ако въобще някога се променят.
Мнението ми е - има място и е полезна. Но за да има база за нея трябва друго отношение към правосъдието и търговската дейност. Ще минат десетилетия докато се променят нравите у нас...ако въобще някога се променят.
- Karakochev
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|