начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

напускане

Мнениеот ljulyak » 24 Фев 2008, 20:57

Работя за голяма столична фирма. Вече ползвах платения си годишен отпуск за 2008г, но получих добро предложение от друга компания и затова подадох молба за напускане на текущата си работа. Текущият ми работодател обаче ми каза че ще извади частта от платения ми годишен отпуск за 2008г., който вече съм ползвал и ще го направи неплатен, като ще удържи от последните ми трудови възнагражгдения за м. февруари и март. Попитах го от къде знае че ще работя съответното време и той съответно ще има база върху която да удържа, той ми каза че ако не отида на работа през следващите 30 дни ще ме уволни дисциплинарно а ако се "разболея" случайно ще изпрати лекари вкъщи да ме прегледат втори път и ако открие че болничния е фалшив пак ще ме уволни дисциплинарно. И дума не иска да чуе за това да напусна по желание по-рано от 30 дни.
Законно ли е това което той прави? Защото това ми прлича повече отношения между крепостен селянин и феодал. Как така ще ми удържа от заплатата заради това че не съм отработил платения си годишен отпуск? Как така ще ме кара на сила да ходя на работа? Дайте съвет, законно ли е това което прави?
ljulyak
Младши потребител

Re: напускане

Мнениеот donna » 25 Фев 2008, 09:09

Хайде да не цитираме цели закони ,хората и да ги прочетат може и да не ги разберат ,и ако ги разбираха нямаше да има нужда от юристи ,пък и не е цитиран точния член.

Господине имате право да прекратите трудовото правоотношение с предизвестие,и може да го прекратите и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължите на другата страна/работодателя/ обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.

Не зная какво сте писали в предизвестието или молбата за прекратяване на трудовия догоовр , но ако не сте писали каквото ви е нужно и не ви се стои вече при тоя работодател , то тогава към първоначалната молба пуснете още една и напишете ,че желаете договора да се прекрати веднага на основание чл.326 ал.2 във връзка с чл.220 ол.1 КТ ,но дължите една заплата ,другия случай е да отработите предизвестието. Другото е да си вземете болнични в срока на предизвестието или неплатен отпуск,няма право да ви прати лекар у дома да ви преглежда втори път и т.н.
Нещо не разбирам какво искате да ни кажете за отпуска ,но не може да ви трансформилат платения в неплатен отпуск.
donna
Старши потребител

ре

Мнениеот ljulyak » 25 Фев 2008, 14:14

А може ли по взаимно съгласие договора да се прекрати по-рано от тези 30 дни, без никой да дължи обезщетение на другия. За целта сметнах че трябва да имам съгласието на прекия ръководител, но срещнах категоричен отказ. Това като цяло ми се вижда доста глупаво, защото сега и аз и шефовете ще се мъчим взаимно. Нито те могат да наемат някой друг на мое място, нито аз мога да разполагам със свободното си време, което искам.
А иначе в случай че имам болничен, може ли по някакъв начин работодателя да оспори валидността на болничния?
Относно отпуската ми казаха че ще трябва да им върна парите за неотработения и вече ползван платен годишен отпуск. Т.е. отработил съм само 1/3 от отпуска, а съм го ползвал целия за 2008г. и затова казват че ще миудържат от последната заплата. Това законно ли е?
ljulyak
Младши потребител

Re: ре

Мнениеот donna » 25 Фев 2008, 14:35

За отпуска нищо не се връща ,болничния може да се спори ,но трудна работа така ,че забрави ,за взаимно съгласие трябва и двете страни да са съгласни ,при вас няма такова чудо ,така че няма да мине. В тоя случай дължите на работодателя си 1 заплата, горе го написах ясно.
donna
Старши потребител

Мнениеот ljulyak » 25 Фев 2008, 21:05

А пак ли дължа едномесечна заплата на работодателя при положение че вече съм отработил половината от 30-дневния срок на предизвестие. Ако сега напусна би трябвало половин заплата да платя на работодателя.
От това което ми пишете разбирам че в случай че работодателя ми оправдае заканите си и ми удържи от заплатата за ползвания платен годишен отпуск който не съм отработил, мога спокойно да заведа дело срещу него в съда.
ljulyak
Младши потребител

договор

Мнениеот IvoZdravkov » 01 Мар 2008, 15:37

не е лошо да погледнете трудовия си договор.Предизвестието може и да е повече от 30 дни.При едностранно прекратяване от ваша страна дължите заплатата си за месеца, но как ви плащат, месец за месец или на следващ за предходен...?Ако сте в отпуск по болест - не тече предизвестие, тъй че нямате изгода от това и т.н.Най - добре се споразумейте за взаимно съгласие да не се получават недуразумения!
http://www.bglegis.com
IvoZdravkov
Младши потребител

Мнениеот ljulyak » 01 Мар 2008, 23:41

Е ако дам предизвестие че напускам и след това изляза в болнични, предизвестието спира да тече, така ли? Това за първи път го чувам, наистина ли е така? Нали това предизвестие е за да намерят мой заместник, а като съм в болнични те ни спират да търсят заместник за това време.
Да речем си представим следната ситуация: Получавам примамливо предложение от фирма Б и за целта трябва да напусна А. Давам едномесечно предизвестие в А и подписвам договор с Б да започна работа след като ми изтече предизвестието с А. Но се разболявам от плеомония и излизам в болнични до края на предизвестието. От това излиза че няма да мога да напусна след оздравяване и трябва да продължа да работя за А, като в същото време съм подписал договор с Б.
ljulyak
Младши потребител

Мнениеот Vortex » 03 Мар 2008, 13:13

Сега последно да се уточни...

Може ли работодателят, след като е получил молба за прекратяване на договора на основание чл.326 ал.2 във връзка с чл.220 ал.1 КТ, отново да откаже, или да уволни дисциплинарно.
След като е уредено в закона, мисля, че няма право да отказва, защото неможе да държи на сила. А колкото до дисциплинарното уволнение, няма основание за такова.

Така ли е или се бъркам?

И някъде прочетох, че ще се дължи една заплата при предсрочно напскане с предизвестие.
Защо, след като в закона пише, че ще се дължи брутното възнаграждение за неспазения срок, т.е. при едномесечно предизвестие и 500 лв. брутна заплата, ако напуснете на 15тия ден, ще се дължат 250 лв.
Vortex
Нов потребител

Назад към Трудово право