nazna4en bqh na trudov dogovor ot 4 4asa 90lv koeto mislq e minimalnoto, a polo4uvah 1000lv.. nakraq si pusnah molbata za napuskane i na drugiq den mi kazaha da si hodq..sled 1 sedmica uvartane mi beshe obqsneno,4e nqma da si polu4a zarabotenite do tozi moment pari.Sferata e internet i mreji.. ima li shans ako ne da si varna parite pone da gi nakaram da si ozakonqt do nqkakva stepen biznesa(i da im e gadno de ..kakto na mene ) . Po princip sam bil svitetel na nerednosti i nekorektnost kym drugi slujiteli i potrebiteli.
ima li komisiq ili druga instanciq kato tazi za zashtita na potrebitelite?
kym policiqta li trqbva da se obyrna ?
ako moje nqkoi da me posyvetva da zapovqda ..
- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
molq za pomosht. Izlygan sym s parite kak da procediram ...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
погледни тук и подай жалба http://git.mlsp.government.bg/
- ico_best
- Младши потребител
Re: molq za pomosht. Izlygan sym s parite kak da procediram
shaitan написа:ima li komisiq ili druga instanciq kato tazi za zashtita na potrebitelite?
kym policiqta li trqbva da se obyrna ?
ako moje nqkoi da me posyvetva da zapovqda ..
Нито една комисия няма да ви помогне, трябва вие сам да си помогнете.
Разковничето е в друга дума-" адвокат ".
Когато осмислите необходимостта от задаване на точните въпроси - заповядайте отново във форума.
Не отлагайте във времето, обаче.
- zelen
- Потребител
KCN_kg написа:...nazna4en bqh na trudov dogovor ot 4 4asa 90lv koeto mislq e minimalnoto, a polo4uvah 1000lv..."
Та от какво сте недоволен ?
Недоволен е, защото май са му платили само 90 лева, а не обещаните 1000 лв.
към автора на поста, че трябва да потърсите съдействие от адвокат, трябва, че трябва да се оплачете в инспекцията по труда трябва, ама не Ви ли светна нещо в акъла като Ви предложиха договор за 4 часов работен ден на 1/2 минимална работна заплата,а всъщност Ви обещаха 1000, не Ви ли мина през ума е, че идеята на тази работа е да Ви прецакат, когато напуснете??? защото сега какво имате черно на бяло дължат Ви 90лв.
Дано не е ново за Вас, но ако сте имале година стаж там, понеже договора Ви е за половин работен ден, все едно сте работили 6 месеца.
- lazarina_boneva
- Младши потребител
Стар номер. Не знаех, че още върви.
В подобна ситуация бих се замислил - имам договор за 90лв/мес. И (вероятно) подписани разписки/ордери за получени суми от по 1000лв/мес, т.е. получавал съм 910лв месечно в повече от договореното. Пита се - за какво съм ги получавал и дали няма да поискат да ги върна като надвзети.
Не се заяждам - опитвам се да Ви покажа от къде тръгва този номер с недоизплащането на последната заплата и как е се е защитил работодателят Ви.
В подобна ситуация бих се замислил - имам договор за 90лв/мес. И (вероятно) подписани разписки/ордери за получени суми от по 1000лв/мес, т.е. получавал съм 910лв месечно в повече от договореното. Пита се - за какво съм ги получавал и дали няма да поискат да ги върна като надвзети.
Не се заяждам - опитвам се да Ви покажа от къде тръгва този номер с недоизплащането на последната заплата и как е се е защитил работодателят Ви.
- dpetev
- Младши потребител
За Ваше съжаление, няма как да им стане гадно на тях, без да стане гадно и на Вас.Защото върху тази разлика в заплатата Вие дължите лични осигурителни вноски и данъци, които не сте плащали. Така,че Вие също сте извършили нарушения. В правото има един принцип ,който може да не "пасва" 100% на случая, но е важен, а именно:"Никой не може да черпи права от собственото си недобросъвестно поведение." Така,ч е най-добре си трайте и преглътнете разликата , щото като си помисля колко ще трябва Вие да плащате при 1000 лв. заплата! А некоректните работодатели на това разчитат-на алчността на служителите си. Ако Ви беше 1000 лв.заплатата по договор, щяхте да вземате чисто доста по-малко.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря за отговорите.Мислех че темата е изтрита, случайно я видях днес. Наистина съм се изразил доста неясно. Идеята ми беше ,че аз всъщност съм работил 1 месец без да ми се плаща с уговорката ,че като напусна(по-взаимно съгласие) ще ми се изплати. Един вид гаранция и за двете страни. Действително аз получавах по 1000лв. Въпросът е ,че нямам доказателство и дори и да оспорвам в крайна сметка майче най-много да получа 90лв. Просто исках или да си взема заработеното или по някъв начин да получа възмездие... не може да се гаврят постоянно и със служители и с клиенти, но явно може. Дори за тия 90лв. не са плащали нищо на НОИ, а сега от 2 месеца не могат да попълнят една книжка...
sunrise и ти си прав, но нямах избор при почването ..не аз съм искал да ме усигуряват на 90лв
sunrise и ти си прав, но нямах избор при почването ..не аз съм искал да ме усигуряват на 90лв
- shaitan
- Нов потребител
За Ваше съжаление, няма как да им стане гадно на тях, без да стане гадно и на Вас.Защото върху тази разлика в заплатата Вие дължите лични осигурителни вноски и данъци, които не сте плащали...
...Ако Ви беше 1000 лв.заплатата по договор, щяхте да вземате чисто доста по-малко.
Напълно съм съгласен - както и с мненията на всики колеги дотук.
Shaitan - от житейска гледна точка те разбирам , и си прав - уговорките трябва да се спазват.
Но от юридическа - това е договорка / между двамата /- за закононарушение. И сте го вършили двамата - докато си бил на работа.
Не те съветвам да се "замесваш" пряко срещу тях.
- stroitel
- Потребител
имам подобен проблем ... отначало бях вписан и се бяхме уговорили да работя в един хотел на длъжност воден спасител за 450 лева договора естествено беше за МРЗ и така де работих 2 седмици само като спасител но после се оказа че ме молят да застана на бара за поне 1 седмица докато си намерят барман ... така де без да искам нищо допълнително работих 1 седмица на бара по взаимно съгласие до тук добре... след тая една седмица имаше барман за 2 дена след което той беше изместен на друг бар в същия хотел и аз бях учтиво помолен от управителката да застана на бара срещу допълнително 100 лева на месец ... брей викам си и без тва не върша мн ... хотела е малък защо не няма да е трудно ... такааа да ама не е така на края на сезона бивам уволнен естествено съм бил назначен на трудов договор с срок на изпитание което никаде не беше уточнено пишеше че е по членът не помня номера за назначаване с срок на изпитание което явно по принцип се приема на 6 месеца както прочетох навсякъде... така де бях уволнен и ... първо получавахме заплатите си с 1 месец закъснение тоест което изработиш тоя месец го получаваш на 25 следващия месец и накрая се оказва че ми плащат на МРЗ тези 2 месеца в който аз работих и като барман ... ясно ми е че по този начин съм укривал данъци но какви данъци съм укрил като разписките ми са за МРЗ ... само първия получих 450... Мога ли по някъв начин да си върна нещо от тея пропуснати ползи .. ааа сега прочетох че е трябвало понеже нямах трудова книжка да ми издадът в 5 дневен срок
а аз при положение че си сам си купих и я занесох а не трябва да е така им отне 3 месеца ? мога ли поне за тва да искам някакви компенсации? знам още че в басейна никога не е имало химикали по точната доза с тва мога ли да им въздействам по някакъв начин като в момента хотела е затворен за ремонт ? още работното ми място не беше уточнено пишеше спасител-плаж а бях на длъжност спасител-басеин ? нямаше и втори спасител както е по закон а басеините бяха дори 2 като аз май отговарях и за двата ? естествено по документи бяха намерили 2-ри спасител ? сега се сещам че имаше оплаквания към басеина на хотела че беше мръсен мисля че в общината на два пъти това променя ли нещо ? освен това всички не само последния месец получиха по малко пари от уговорените ест и те бяха на МРЗ ?
П.С. благодаря предварително за отговорите ... примирил съм се със загубеното време и пари но ако има начин да си върна част от тях или поне да загубя времето на работодателя си ще е добре ...
почти бях забравил ... бях принуден да работя почти цял месец т.е. около 24-26 дена без почивен ден като при положение че като уговорихме за спасител и барман ми беше казано че почивен ден ще имам ... в края на месеца обаче се оказа че като не съм вземал почивка съм направил точно 25-26 дена които ми бяха платени като редовни ... не трявбаше ли да имам и някакви компенсации за невзетите почивки ? ощя ... нямах задължителните почивки на ден ... т.е. работното ми време беше от 8 до 15 като имах почивна неформална в рамките на 15-20 мин за обед ...
а аз при положение че си сам си купих и я занесох а не трябва да е така им отне 3 месеца ? мога ли поне за тва да искам някакви компенсации? знам още че в басейна никога не е имало химикали по точната доза с тва мога ли да им въздействам по някакъв начин като в момента хотела е затворен за ремонт ? още работното ми място не беше уточнено пишеше спасител-плаж а бях на длъжност спасител-басеин ? нямаше и втори спасител както е по закон а басеините бяха дори 2 като аз май отговарях и за двата ? естествено по документи бяха намерили 2-ри спасител ? сега се сещам че имаше оплаквания към басеина на хотела че беше мръсен мисля че в общината на два пъти това променя ли нещо ? освен това всички не само последния месец получиха по малко пари от уговорените ест и те бяха на МРЗ ?
П.С. благодаря предварително за отговорите ... примирил съм се със загубеното време и пари но ако има начин да си върна част от тях или поне да загубя времето на работодателя си ще е добре ...
почти бях забравил ... бях принуден да работя почти цял месец т.е. около 24-26 дена без почивен ден като при положение че като уговорихме за спасител и барман ми беше казано че почивен ден ще имам ... в края на месеца обаче се оказа че като не съм вземал почивка съм направил точно 25-26 дена които ми бяха платени като редовни ... не трявбаше ли да имам и някакви компенсации за невзетите почивки ? ощя ... нямах задължителните почивки на ден ... т.е. работното ми време беше от 8 до 15 като имах почивна неформална в рамките на 15-20 мин за обед ...
- hitman
- Нов потребител
lazarina_boneva написа:Дано не е ново за Вас, но ако сте имале година стаж там, понеже договора Ви е за половин работен ден, все едно сте работили 6 месеца.
Не съм съгласен,че това е така. Виж чл. 138 и чл. 138а вр. с чл. 355, ал. 2 КТ. Мисля, че 4 часа и повече се брои за 1 ден трудов стаж, а под 4 часа вече не.
- chadel
- Потребител
select като не искаш да ти губим времето не влизай в форума никой не караме да помогне ... който има желание помага, който няма(като тебе примерно) защо пише изобщо пост да си губи толкова ценното време ? А до колкото въпроса ми ... мисля че е добре да има обсъдено някаде точно как трябва да се процедира при такива случаи понеже доста от нас не си знаем напълно правата поради любимия на родителите ни Социализъм кадето всичко е било уредено ... та ако иска някой да помогне да пише но да трупате само постове с обидни изречения ... задръжте си ги, никой не очаква от вас непременно да отговорите ... благодаря отново
- hitman
- Нов потребител
добре какъв е смисъла тогава от форумите ако не са с цел споделяне на болезнено натрупана информация ... а и не искам да си отмъстя просто искам да си взема полагаемото ... който не иска не споделя който иска споделя, аз лично пожелах споделих какво се е случило , някой ако попадне в подобна ситуация да има едно на ум , а който вече е попаднал може да сподели как се е измъкнал ако изобщо е успял да си вземе неговото...
- hitman
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|