начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Обезщетяване на работодателя от дисциплинарно уволнен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетяване на работодателя от дисциплинарно уволнен

Мнениеот raini4ka » 11 Яну 2008, 19:06

Здравейте,
имам нужда от мнения и препоръки относно следното: интересна ситуация в която попаднах- да се моля да бъда дисциплинарно уволнен :)

В трудовият ми договор има следните клаузи в раздела "Други условия":

- да не заема същата или сходна позиция във фирма със сходен предмет на дейност за срок от 2 години...

- работника дължи възстановяване на всички суми на работодателя, които той е платил за неговото професионално и друг вид обучение,в случай, че работника прекрати договора си с предизвестие по негова инициатива.

По първата точка няма проблем, но по втората, тъй като е указано само предизвестие , ще важи ли при напускане по взаимно съгласие ( работодателя ми не се съгласи на този вариант) ?

Днес му казах, че щом не е съгласен да ме пусне, то да ме уволни дисциплинарно защото от понеделник няма да се явявам на работа.

Въпросната клауза важи ли при дисциплинарно уволнение, след като не е изрично упоменато ?

В договора не са указани абс. никакви срокове - работил съм 17 месеца но това означава ли че дори и след 20 години работа пак трябва да възстановя сумите за обучение ?

Друга страна на въпроса, която незнам дали има значение, е че направените разходи за обучение са задължителни за позицията която заемам (т.е. без съответните лицензи е невъзможно изпълнение на задълженията).

Трети въпрос е : Работодателя разбирайки че съм подписал нов трудов договор с начална дата 14-ти (днес е 11-ти), ми казва че докато съществува старият ( с него) не може да съществува друг такъв и преценявам че е възможно нарочно да не ми го прекрати с цел да ми навреди на новата ми позиция: Та въпросът е доколко дълго може да не ми прекратява сегашният трудов договор, в случая да ме уволнява ?

Извинявам се за дългият пост и предварително благодаря за компетентните мнения.
raini4ka
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 12 Яну 2008, 12:31

Здравейте,

Поставеният от Вас казус е широкообхватен и е нужно да се изследва в дълбочина. Само по този начин ще защитите най-добре интересите си. Има различни възможности, при които можете да прекратите взаимоотношения без да настъпят много неблагоприятни последици за Вас. За целта ще е необходимо да се консултирате с колега практикуващ в тази правна материя. Ако посочите от кой град сте, може да Ви препоръчаме колега.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право