начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Тълкуване "Кодекса на труда"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тълкуване "Кодекса на труда"

Мнениеот chlsea » 05 Ное 2007, 20:45

Моля,някой вещ в тази област да ми разясни следния текст от "Кодекса на труда" :

Чл.262 Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение ,уговорено между работника или служителя и работодателя ,но не по-малко от:
1- 50 на сто-за работа през работните дни
2-75 на сто-за работа през почивните дни
3-100 на сто-за работа през дните на официални празници
4-50 на сто-за работа при сумирано изчисляване на работното време

Как тълкувате този текст?
-при примерна заплата от 500 лева ,средните работни часове (при осем часов работен ден,5 дни в седмицата) на месец са 176 часа. Което се връзва по 2,84 лв. на работен час. Работното време е от 08.00ч. до 16.30ч. с половин час обедна почивка. Та ,как ,според вас, и според "Кодекса на труда",трябва да се заплаща труда след 16.30ч. и преди 08.00ч. в работни дни?
Вариантите са два:
1- заплащане на 50% от надницата или 1,42 лв./час
2- заплащане с увеличени от 50% на надницата или 4,26 лв./час

Моля Ви,помогнете ми да разтълкувам този текст.Давам два варианта на тълкование ,защото аз съм на едното мнение,а работодателя ми на другото. Сумите са примерни,а в спора става въпрос за далеч по-сериозна заплата.

Предварително Ви благодаря!
chlsea
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2007, 11:28

Какво точно не Ви е ясно? то си е казано толкова ясно,че повече няма накъде. Казва се увеличено , т.е часовата ставка +50%.
И като Ви е сериозна заплатата , 10лв. за адвокат нямате ли? :wink: Водите шефа при него и готово.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kavage » 06 Ное 2007, 14:21

за да се реши вашия, казус трябва да изясните дали работите на нормиран или ненормиран работен ден, също така е важно да си изясните, че увелеченото заплащане се смята върху основната заплата, а не върху нетния ви доход
kavage
Младши потребител

Назад към Трудово право