- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ подлежи ли на връщане?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ подлежи ли на връщане?
След признато от съда незаконно уволнение,5 години след уволнението получих обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ.Все още съм безработна, защото не ме възстановяват на работа, въпреки влезло в сила , потвърдено от ВКС съдебно решение. Сега от НОИ искат да върна получените от бюрото по труда суми, където бях регистрирана веднага след уволнението.Моля, отговорете ми, след като след незаконното уволнение до сега съм безработна,трябва ли да връщам някое от получените обезщетения?
- stnats
- Нов потребител
mitko6 написа:Не!
Преди да напишете това "не!", дали помислихте ..за миг поне?...
stnats,
за един и същи период от време НЕ МОЖЕ да получите обещетения на две различни правни основания, касаещи едно и също събитие - оставането Ви без работа. За периодът, за които Ви е присъдено с влязло в сила съдебното решение обезщетение по см. на чл.225, ал.1 от КТ, трябва да върнете обезщетението, изплатено Ви от Бюрото по труда. Не подлежи на връщане присъденото Ви със съдебното решение обезщетение (както сте озаглавили темата), а това, което сте получили от БТ.Останалият период, след изтичането на този, за който съда ви е присъдил обезщетението по чл.225, ал.1 от КТ, до момента на възстановаването Ви на работа, Ви се зачита за трудов стаж. Което, без да го твърдя със сигурност, означава, че не сте била безработна, и по пътя на логиката, не следва да Ви се изплати обещетение от Бюрото по труда... И трябва да го върнете
Колеги, относно последното ми изречение, ще ми е в полза да споделите опит.
- Geradim
- Младши потребител
Учудването Ви е нормално! При обезщетението за безработица се обезщетяват вреди от настъпване на осигурен социален риск - "принудителна безработица", а при обезщетението по чл. 225, ал. 1 КТ вреди от виновното поведение на работодателя, респ. на негови представители за оставяне без работа. По Вашата логика, съдът не следва да присъжда, респ. следва да намалява обезщетението по чл. 225, ал. 1 КТ в случай че уволненият работник е получавал обезщетение за безработица!?!
- mitko6
- Потребител
Geradim написа:Останалият период, след изтичането на този, за който съда ви е присъдил обезщетението по чл.225, ал.1 от КТ, до момента на възстановаването Ви на работа, Ви се зачита за трудов стаж. Което, без да го твърдя със сигурност, означава, че не сте била безработна
Ето, точно от противната логика изхождах! Тя е безработна, но при признаване на уволнението за незаконно само се зачита това време за трудов стаж, но трудовото правоотношение не се възстановява с обратна сила, а занапред. Но, както казах, законодателят е възприел противната логика при възстановяването на обезщетението за безработица!
- mitko6
- Потребител
Re: Обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ подлежи ли на връщане?
stnats написа:След признато от съда незаконно уволнение,5 години след уволнението получих обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ.Все още съм безработна, защото не ме възстановяват на работа, въпреки влезло в сила , потвърдено от ВКС съдебно решение. Сега от НОИ искат да върна получените от бюрото по труда суми, където бях регистрирана веднага след уволнението.Моля, отговорете ми, след като след незаконното уволнение до сега съм безработна,трябва ли да връщам някое от получените обезщетения?
Благодаря ви за активното отношение към моя проблем, но така и не разбрах категорично да връщам ли или не обезщетението от бюрото по труда и в каква част.
- stnats
- Нов потребител
Мисля, че с колегата бяхме ясни, но... обобщавам -
Възстановявате изплатените Ви парични обезщетения за безработица от Бюрото по труда, за периода, за който съда ви е присъдил обезщетението по чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда.
Възстановявате изплатените Ви парични обезщетения за безработица от Бюрото по труда, за периода, за който съда ви е присъдил обезщетението по чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда.
- Geradim
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|