Здравейте.
Имам следния проблем.
Майка ми е учителка от 01.09.1976 до 01.09.2003. Преди това е работила 2 години 11 месеца и 14 дни в радиозавод.През 2003 г. замина за САЩ със зелена карта и я съкратиха от училището. Въпроса ми е : Дали може сега да се пенсионира ( по този закон, който дава право на учителите да се пенсионират по-рано)? Те е родена декември 1952 г. Питах в НОИ и там 3ма души ми казаха 3 разлини неща - не разбрах кое е вярното. Моля ако можете да ми помогнете или поне да ме насочите към кой да се обърна за компетентно мнение (явно в НОИ не мога да го получа). Дали да се обърна направо към МОН?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за пенсиониране на учител?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
"Съгласно § 5, ал. 1 преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване /ПЗР КСО/, до 31 декември 2009 г. включително, учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при учителски трудов стаж 30 години за мъжете и 25 години за жените и 3 години по-рано от възрастта по чл. 68, ал. 1 и 2 КСО за календарната година. При учителите не се изисква наличие на определен сбор от възрастта и осигурителния стаж (така наречените "точки") . Условието за пенсиониране е наличие на необходимия минимален учителски трудов стаж и навършена възраст. За 2007 г. възрастта за пенсиониране на учителите, на основание § 5, ал. 1 ПЗР КСО, е съответно 60 години за мъжете и 56 години за жените. Тези лица имат право на срочна пенсия от учителския пенсионен фонд. Пенсията по § 5, ал. 1 ПЗР КСО се отпуска в намален размер и се изплаща за сметка на учителския пенсионен фонд до момента, в който лицето изпълни условията за придобиване право на пенсия по чл. 68, ал. 1-3 КСО. След изпълнение на условията по чл. 68, ал. 1-3 КСО пенсията се изплаща за сметка на фонд "Пенсии". "
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Marter, благодаря ти! Аз също изчетох доста закони, но нещо не можах да схвана съвсем. Според това, което ти си цитирал/а, разбрах следното:
Майка ми има 25 години стаж като учител - значи на това основание има право.
Но тъй като тя е родена 1952 год и 2007 ще стане на 55 ( а не 56 - както трябва на основание § 5, ал. 1 ПЗР КСО) - значи не отговаря на второто условие.
С една дума - няма право на пенсиониране?? Така л?.
А може ли да закупи ( как се води????) точки ( или какво???) за тази една година навършена възраст, която й липсва?
Ще бъда благодарна на този, който ми го обясни малко по-просто - като за обикновен човек ( икономист - а не юрист).
Майка ми има 25 години стаж като учител - значи на това основание има право.
Но тъй като тя е родена 1952 год и 2007 ще стане на 55 ( а не 56 - както трябва на основание § 5, ал. 1 ПЗР КСО) - значи не отговаря на второто условие.
С една дума - няма право на пенсиониране?? Така л?.
А може ли да закупи ( как се води????) точки ( или какво???) за тази една година навършена възраст, която й липсва?
Ще бъда благодарна на този, който ми го обясни малко по-просто - като за обикновен човек ( икономист - а не юрист).
- tania28
- Нов потребител
Може да ползвате възможността, която предоставя § 9, ал. 2 от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване осигуряване и да внесете за времето на обучението си за получаване на висше образование за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималната работна заплата към датата на внасянето на вноските. В този случай следва да имате предвид, че осигурителният стаж ще Ви се зачете за времето, за което са внесени вноските, но не за повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност. Ако не ползвате горната възможност, ще придобиете право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през тази календарна година, когато ще отговаряте едновременно и на двете изисквания, посочени в чл. 68 на КСО.
§ 9. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 20.12.2005 г.) (1) Времето, което се зачита за трудов стаж и за трудов стаж при пенсиониране, положен до 31 декември 1999 г. съгласно действащите дотогава разпоредби, се признава за осигурителен стаж по този кодекс.
(2) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, ако внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към датата на внасянето на вноските. Осигурителният стаж се зачита за времето, за което са внесени вноските, но не за повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност.
§ 9. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 20.12.2005 г.) (1) Времето, което се зачита за трудов стаж и за трудов стаж при пенсиониране, положен до 31 декември 1999 г. съгласно действащите дотогава разпоредби, се признава за осигурителен стаж по този кодекс.
(2) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, ако внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към датата на внасянето на вноските. Осигурителният стаж се зачита за времето, за което са внесени вноските, но не за повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Много благодаря, Marter. Спестихте ми много обикаляния от кабинет в кабинет в НОИ, където имам чувството, че работят най-некомпетентните хора в света ( но това е една друга тема).
- tania28
- Нов потребител
отговорете ми,моля ви
Моят баща е учител.Преди години работеше в Комсомола на Партията на изборна длажност.Интересува ме дали тези години му се броят за учителски стаж.Моля ви отговорете ми
- damadama
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|