начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

болничен при предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

болничен при предизвестие

Мнениеот rimodar » 27 Сеп 2007, 00:13

През май 2007 год.започнах работа на 6 месечен изпитателен срок.Работата ми е на 12 часов работен ден навън и на крак.В края на август началото на септември почуствах ,че здравето започва да ми изневерява.На 17.09.2007 година бях на работа дневна смяна.Чуствах се много зле-болеше ме страшно гърбът и десният крак.Подадох си молба за напускане с предупреждение от 1месец до 17.10.2007 год.На другият ден 18.09.2007 год. отидох на лекар и се оказа,че имам "двустранен радикулит".Дадоха ми болничен отпуск,а след него и продължение.Въпросът ми е ако съм в болничен отпуск и при изтичането на предупреждението за напускане ще бъда ли освободена от работа?Има и вариант да ми се даде трудострояване в същото предприятие.Много Ви моля да ми разясните какви са правата ми и какво трябва да направя!Все пак заболяването е започнало в това предприятие и не избързах ли с молбата за напускане.Дайте ми съвет!
rimodar
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Сеп 2007, 14:40

Какъв съвет желаете да получите? Относно това , дали ще Ви се прекрати трудовото правоотношение, да , ще се прекрати. Или Ви интерисува дали можете да "вържите"работодателят, да Ви трудоустроява в предприятието?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rimodar » 27 Сеп 2007, 14:57

Да,искам да ме посъветвате какво да направя за да остана на работа в същото предприятие, но на по-лека работа.И още нещо кога ще ми се прекрати трудовия договор на датата,когато ми свършва предизвестието, или ако все още съм болничен след изтичането му
rimodar
Нов потребител

Мнениеот rts » 27 Сеп 2007, 15:05

Можете да подадете допълнителна молба, в която да помолите да Ви трудоустроят, вместо да прекратяват трудовия Ви договор, като допълните, че само в случай, че няма възможност за трудоустрояване желаете да напуснете, съобразно вече подаденото предизвестие. Приложете копие от експертното становище, в което е указано, че се нуждаете от трудоустрояване. Ако нямате такова експертно становище, говорете с личния си лекар за начина, по който можете да го получите.
rts
Активен потребител

Мнениеот marter » 28 Сеп 2007, 09:19

Доколкото зная :oops: щом сте дали предизвестие и сте в болнични - срокът не спира, т. е. изтича един месец и трудовото правоотношение се прекратява :cry: .
Имайте предвид, че трябва да имате експертно решение на РЕЛК, в което трябва да има посочени противопоказания за извършване на дадена дейност (заболяването е несъвместимо с упражняването на работната Ви дейност), както и изрично да е записано, че следва да бъдете трудоустроени. Другият начин е да имате изрично предписание за трудоустрояване (НТ). Но има една важна подробност - работодателят е длъжен да предложи на работника (служителя) подходяща работа (всяко предприятие трябва да има списък с места за трудоустроени). Но ако няма свободно място или вие не приемете предложението му - трудовото правоотношение се прекратява, като в първия случай обезщетението на борсата е за по-дълъг срок. Нещо повече - До 75 дни след прекратяване на договора имате право да ползвате болнични :wink: .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Назад към Трудово право