Здравейте,
В трудовия ми договор със срок на изпитване 6 месеца има клауза, според която след изтичане на изпитателния срок и превръщането на договора в безсрочен съм длъжен да работя във фирмата 4 години. В противен случай дължа връщане на всички заплати, които съм получавал до момента, но не по-малко от 3 000 лв. Законно ли е това и не следва ли да платя само предвидените в Кодекса на труда обезщетения.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неустойка при напускане на работа
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Поставяне на срок за работа в предприятие и заплащане на някаква неустойка, при по-ранно напускане, обикновено се договаря, когато работодателят е вложил някакви средства /напр. плащал е за обучение или стипендия/ за съответния работник. Тогава е нормално да се постави такава клауза и не е в разрез с КТ.
- dalila2308
- Младши потребител
искай по-висока заплата,съобразена с инфлацията за следващите години
принципно не е законно и ако напуснеш след 6 месеца ми е много интересно работодателя как ще се мотивира за да си иска неустойката
принципно не е законно и ако напуснеш след 6 месеца ми е много интересно работодателя как ще се мотивира за да си иска неустойката
- josefin
- Младши потребител
Аз напуснах като прекратих едностранно договора в четвъртък, считано от петък по чл. 326. Сега обаче иска да ме уволни дисциплинарно за самоотлъчка!
Според Вас може ли да го направи след като аз вече съм прекратил трудовото правоотношение?
Според Вас може ли да го направи след като аз вече съм прекратил трудовото правоотношение?
- tconev
- Нов потребител
Re: Неустойка при напускане на работа
tconev написа:Здравейте,
В трудовия ми договор със срок на изпитване 6 месеца има клауза, според която след изтичане на изпитателния срок и превръщането на договора в безсрочен съм длъжен да работя във фирмата 4 години. В противен случай дължа връщане на всички заплати, които съм получавал до момента, но не по-малко от 3 000 лв. Законно ли е това и не следва ли да платя само предвидените в Кодекса на труда обезщетения.
Клаузата за връщане на заплати е нищожна споко .
- donna
- Старши потребител
tconev написа:Аз напуснах като прекратих едностранно договора в четвъртък, считано от петък по чл. 326. Сега обаче иска да ме уволни дисциплинарно за самоотлъчка!
Не не може да ви уволни дисциплинарно ,снабдете се с копие от молбата за прекратяване ,че да не изчезне безследно от трудовото ви досие и после доказвай че имаш молба за прекратяване на ТПО.
- donna
- Старши потребител
Аз имам входящ номер и печат на предизвестието. Притеснява ме обаче това дали се счита за предизвестие, тъй като в четвъртък го представих за прекратяване на договора, считано от петък, т.е. не съм сигурен дали не трябваше да напиша 30 дни и утре вече да го прекратя, т.е. да не спазя срока на предизвестието. А сега може да каже, че предизвестие не е имало???
- tconev
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|