начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Молба за съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за съвет

Мнениеот danda » 27 Юни 2007, 10:51

Здравейте,
Имам следния казус подала съм си молба за напускане, но от както съм я подала получавам непрекъснати заплахи от страна на работодателя си и викове. Може ли да се направи нещо, за да не чакам този срок да изтече, а да се махна по - рано на база на тези заплахи.
danda
Нов потребител

Мнениеот biseren » 27 Юни 2007, 11:18

Отправете предложение до Вашия работодател за прекратяване на труд.договор по взаимно съгласие по чл.325 т.1, считано от някоя дата по Ваш избор или взаимно съгласуван, ако до изтичане на срока на предизвестието Ви остава достатъчно дълъг период, от което е видно, че няма да успеете да преодолеете ситуацията. Може и да се съгласи, след като има такова отношение към Вас.
biseren
Младши потребител

Мнениеот danda » 27 Юни 2007, 11:43

Тук е проблема, че заплахите започнаха, когато си подадох предизвестието за напускане. В момента съм в болнични и шефа ми по телефона ми каза че като отида на работа след болничния щял да ми иска писмени обяснения защо не съм на работа и да ме уволни дисциплинарно.
danda
Нов потребител

Мнениеот biseren » 27 Юни 2007, 11:59

Писмени обяснения не са необходими в случая и не сте длъжни да давате, ще си представите болничен лист. В някои трудови договори задължение за работника да представи такъв е до 48 часа например. Вижте какво пише във Вашия. Едва ли ще се опита да Ви уволни. Предложете му по взаимно съгласие, за да не си усложнявате ежедневието взаимно. Излишно е да се травмирате. Няма как да Ви уволни на основание, че сте бил/била болна и разполагате с изряден болничен лист.
biseren
Младши потребител

Мнениеот biseren » 27 Юни 2007, 11:59

Писмени обяснения не са необходими в случая и не сте длъжни да давате, ще си представите болничен лист. В някои трудови договори задължение за работника да представи такъв е до 48 часа например. Вижте какво пише във Вашия. Едва ли ще се опита да Ви уволни. Предложете му по взаимно съгласие, за да не си усложнявате ежедневието взаимно. Излишно е да се травмирате. Няма как да Ви уволни на основание, че сте бил/била болна и разполагате с изряден болничен лист.
biseren
Младши потребител

Re: Молба за съвет

Мнениеот vesselincho » 28 Юни 2007, 13:12

Депозирате заявление за прекратяване на трудовото Ви правоотношение ако последното е за неопределен срок плащате обезщетението по чл.220 ал.1 за неспазен срок, което е в размер на брутното Ви трудово правоотхношение за неспазения срок и приключвате въпроса.И да ви заплашва и да не Ви заплашва нищо не може да направи, а ако ви се занимава можете и да търсите обезщетение за непозволено увреждане по 45 ЗЗД, а ако заплахите дойдат в повече сезирайте прокуратурата!
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот j.k » 28 Юни 2007, 13:35

Ситуацията е много деликатна. Ако не си спазите срока на предизвестието, въпреки че се съгласите да обезщетите работодателя за неспазения срок на предизвестието, рискувате. Защото работодателят може да не се съгласи да получи нещо друго в замяна на дължимото, а дължимото по трудово правоотношение от Ваша страна е престиране на работна сила. Опитайте да преговаряте.По закон той е длъжен да зачита достойнството на своите работнициб/служители. Но се опитайте да ви разреши да ползвате платения си годишен отпуск по време на предизвестието вместо да Ви изплаща обезщетение за неползван такъв.
j.k
Младши потребител

Мнениеот drept » 29 Юни 2007, 12:23

biseren написа:Писмени обяснения не са необходими в случая и не сте длъжни да давате, ще си представите болничен лист. В някои трудови договори задължение за работника да представи такъв е до 48 часа например. Вижте какво пише във Вашия. Едва ли ще се опита да Ви уволни. Предложете му по взаимно съгласие, за да не си усложнявате ежедневието взаимно. Излишно е да се травмирате. Няма как да Ви уволни на основание, че сте бил/била болна и разполагате с изряден болничен лист.

Изискването за представяне на болничния лист е заложежено в чл. 9/2 от Наредба за медицинска експертиза на работоспособността.
drept
Младши потребител

Мнениеот biseren » 29 Юни 2007, 14:36

Разликата между представи и уведоми, колега, ще се съгласите с мен, не е незначителна. Добре е да се погледне и в трудовия договор, за да не се дава повод за реализиране на неблагоприятни правни последици. А Вие вместо да ми цитирате разпоредби, да бяхте откликнали на молбата за съвет. Или за Вас разликата между глагола представи и уведоми е никаква, когато в трудовия договор например е регламентирано като "представи". Предполагам, че сте наясно поне с реакциите на работодателите, особено в такива деликатни обстановки, макар и те да са незаконосъобразни/незаконни.
biseren
Младши потребител

Мнениеот drept » 29 Юни 2007, 15:26

Колега Бисерен, приемам критиката. Не че не правя разлика между представи и уведоми, но според Вас какво е обичайното изискване на работодателя относно болничните листи - да бъдат представени или да бъдат уведомени за тях.
Относно готовността ми да помогна - когато съм писала в раздела трудово право съм се ръководила единствено от желанието да помогна.
drept
Младши потребител

Назад към Трудово право