начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Масови уволнения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Масови уволнения

Мнениеот k.yakimov » 03 Юни 2007, 10:42

Моят въпрос е следният:Съглсно Закона за насърчаване на заетостта чл.24 работодателият е длъжен да уведоми Агенциата по заетостта не по късно от 30 дни преди дата на уволненията и уволненията ще бъдат извършени по чл.326 ал.2 съгласно чл.328 ал.1 т.1. от КТ.Всичко изложено по горе е извършено от работодателя и конкретно въпроса ми е следния - работодателят може ли с връчването на предизвестието за съкращение,което влиза в сила на следващия ден да връчи и заповет за освобождаване без да му бъде съставен акт от Агенциата по Заетоста,като разбирасе се спази и чл 220 от КТ?
k.yakimov
Нов потребител

Мнениеот dask » 03 Юни 2007, 11:12

Зависи?!
А и сроковете по ЗНЗ не са обвързани с тези по КТ.
Виждам и едно несъответствие в изложението ви и ако го възпроизведете в актовете за прекратяване на трудовите правоотношения с въпросните работници, нищо чудно и те успешно да ги оспорят по съдебен ред.
dask
Потребител

Мнениеот k.yakimov » 03 Юни 2007, 13:23

допуснах техническа грешка при изложението-масовото уволнение е по чл.326 във връзка с 328,ал1,т 2 и във случаи при неспазен срок на предисвести ще бъде изплатено обещетение по чл.220.ал1 от КТ.Възможно ли е в този случай да връча едновременно предизвестието и заповет за уволнение,без това да се изтълкува като неспазване на чл 24 от ЗНЗ?
k.yakimov
Нов потребител

Мнениеот dask » 03 Юни 2007, 15:54

В случая е невъзможно някой да даде съвет без да е запознат с всички факти.
А и моето мнение, е че в този форум е редно да се дават насоки, а не конкретни консултации.
И най-важното, не съм казал, че грешката ви е техническа-напротив много по сериозна е и би довела до отмяна на уволненията при обжалване. А в този случай, последна грижа ще ви бъде административната санкция.
dask
Потребител

Мнениеот k.yakimov » 03 Юни 2007, 18:55

Както казва А.Смит"безплатен обяд няма"!!! Аз мисля също,че в този форум е за даване на насоки.Бих искал да Ви благодаря за вашето мнение по темата,което ми помогна да преразгледам казуса и да открия основта грешката,която съм допуснал.
k.yakimov
Нов потребител

Мнениеот nat » 04 Юни 2007, 10:33

а по чл.130а КТ извършихте ли процедурата? Защото чл.24 ЗНЗ и 130а КТ са свързани. Вижте и §1, т.9 от Доп. разпоредби на КТ за да се ориентирате какво е "масово уволнение". По питането Ви личи, че не сте съвсем наясно. Освен това за нарушаване на чл.130а се носи отговорност по чл.414 КТ а по чл.24 по чл.83 ЗНЗ. Двете наказания може да се кумулират в някои случаи. И двете наказания се налагат от Инспекцията по труда, а не от АЗ.
nat
Потребител

Назад към Трудово право