Здравейте мили хора,
Имам следния проблем. Копирал съм по-долу част от трудовия ми договор. Моля, прочете го и ако не представлява проблем, ме консултирайте върху изложените въпроси след извадката от договора.
Благодаря предварително за съдействието!!!!
Ето и договора:
---------------------------------
НА ОСНОВАНИЕ чл. 67 ал. 1 т. 1, във връзка с чл. 70 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА,
СЕ СКЛЮЧИ НАСТОЯЩИЯТ ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА СЛЕДНОТО:
Предмет на договора
1. РАБОТОДАТЕЛЯТ възлага, а СЛУЖИТЕЛЯТ приема да изпълнява длъжността х , с код по НКПД х ,
Характер на работата
2. ххх.
Начало на изпълнението
3. СЛУЖИТЕЛЯТ е длъжен да постъпи на работа в срок до 03.01.2007 г.
Място на работа.
4. Мястото на работата, където служителят следва да изпълнява задълженията по настоящия трудов договор се определя на офис ххх
Срок на изпитване.
5. Настоящият трудов договор се сключва като договор с шестмесечен срок за изпитване в полза на работодателя, считано от датата на постъпване на работа, за да се провери годността на СЛУЖИТЕЛЯ да изпълнява работата.
6. През време на срока по т.5 РАБОТОДАТЕЛЯТ може да прекрати без предизвестие трудовия договор с едностранно волеизявление, съгласно разпоредбите на чл. 71, ал. 1 от КТ.
Срок на договора.
7. След изтичане на изпитателния срок договорът се счита за безсрочен.
Предизвестие при прекратяване.
8. Срокът на предизвестие при прекратяване на настоящия договор се определя на 3 (три месеца) за двете страни.
-----------------------
А това са и въпросите:
1. Преди всичко - това, което съм подписал е срочен трудов договор, който преминава в безсрочен след срока на изпитване или е безсрочен трудов договор със срок на изпитване 6 месеца? - Май е второто - поне според КТ
2. Ако на 15.05.2007 подам предизвестието си - означава ли, че то не е по-дълго от срока на изпитване, т.е. вместо да си тръгна на 15 август, мога ли да си тръгна на 03.Юли?
3. Има ли опция на 29 Юни да подам писмено изявление, с което заявявам, че не искам договора ми от 03.Юли да става окончателен безсрочен договор - т.е. да не продължава дайствието си, а да си напусна от 03 Юли?
4. Ако въпрос 3 е "да" - в случай, че с правото ми на отпуск (8 дни) за 5 месеца ги използвам и удължа срока на изпитване до 08.Юли, мога ли на 07 Юли да подам писмено изявление, с което заявявам, че не искам договора ми от 09.Юли да става окончателен безсрочен договор? Идеята е, че на 05 число се дават заплати, а като напускаш милия работодател не обича да плаща
5. Ако трябва да спазя 3 месечното си предизвестие - означава ли, че за да си тръгна веднага, следва да изплатя 3 брутни заплати на работодателя? Или ако трябва да спазя срока към Юли следва да платя заплата и половина спрямо ден на напускане 15 Май?
6. В случай, че си пусна предизвестие 3 месеца и месец преди края му (Юли) реша да не го спазя докрай - какво плащам 3 или 1 заплата?
7. Ако си тръгна без предизвестие - кога се изплащат 3-те заплати като обзещетение към работодателя:
- в момента на подаване на уведомлението
- след подаване на уведомлението в срок до...
- преди подаване на уведомлението
Благодаря Ви още веднъж
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудово правоотношетние - доста въпроси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте,
Представеният от Вас казус е интересен, но и сложен. Срокът за предизвестието Ви е един месец. Независимо от тази насока следва да се консултирате с адвокат по отношение на другите шест въпроса, който практикува в областта на Трудовото право. Ако ни посочите от кой град сте, с колегите от форума може да ви насочим към колега. Само по този начин интересите Ви ще бъдат максимално защитени.
УСПЕХ !
Представеният от Вас казус е интересен, но и сложен. Срокът за предизвестието Ви е един месец. Независимо от тази насока следва да се консултирате с адвокат по отношение на другите шест въпроса, който практикува в областта на Трудовото право. Ако ни посочите от кой град сте, с колегите от форума може да ви насочим към колега. Само по този начин интересите Ви ще бъдат максимално защитени.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Ако е верен цитата договорът Ви не е срочен, а за неопределено време с уговорен срок за изпитване в полза на работодателя. За Вас не е уговорено право да прекратите договора си на основание чл.71 КТ.
Вие можете едностранно да прекратите трудовия си договор на основание чл.326КТ с предизвестие по всяко време вкл. по време на срока за изпитване. Но ако не отработите предизвестието дължите обезщетение по чл.220 КТ за неспазен срок на предизвестие за частта от срока, която не отработите.
Ако е на лице някое от основанията по чл.327 КТ можете да прекратите трудовия договор на това основание без да дължите предизвестие.
П.С. уговореният срок за предизвестие е законосъобразен вж. чл.66 КТ и чл.326, ал.2 КТ.
Оттук на сетне следва да се обърнете към адвокат за да гарантирате ефективна защита на своите интереси.
Вие можете едностранно да прекратите трудовия си договор на основание чл.326КТ с предизвестие по всяко време вкл. по време на срока за изпитване. Но ако не отработите предизвестието дължите обезщетение по чл.220 КТ за неспазен срок на предизвестие за частта от срока, която не отработите.
Ако е на лице някое от основанията по чл.327 КТ можете да прекратите трудовия договор на това основание без да дължите предизвестие.
П.С. уговореният срок за предизвестие е законосъобразен вж. чл.66 КТ и чл.326, ал.2 КТ.
Оттук на сетне следва да се обърнете към адвокат за да гарантирате ефективна защита на своите интереси.
- nat
- Потребител
Моето мнение по поставените въпроси е следното:
1. Договорът Ви е за неопределено време.Предвиден е срок за изпитване, уговорен в полза на работодателя.
2. Срокът на предизвестието за Вас е 3 месеца.
3. Може да пуснете молба за прекратяване на трудовото правоотношение с изтичане на срока за изпитване и да се надявате тя да се приеме,но това зависи само от добрата воля на работодателя.
5. Може да пуснете предизвестие за прекратяване на трудовото правотоношение и или да го отработите, или да го заплатите.Дължите брутното трудово възнаграждение за 3 месеца, ако не искате да отработите предизвестието.
6. В такъв случай заплащате неотработеното време до края на предизвестието /1 заплата/.
7. Относно плащането на обезщететието за неспазено предизвестие - можете да се споразумеете с работодателя и да се надявате на добронамереност от негова страна.
Желая Ви успех.
1. Договорът Ви е за неопределено време.Предвиден е срок за изпитване, уговорен в полза на работодателя.
2. Срокът на предизвестието за Вас е 3 месеца.
3. Може да пуснете молба за прекратяване на трудовото правоотношение с изтичане на срока за изпитване и да се надявате тя да се приеме,но това зависи само от добрата воля на работодателя.
5. Може да пуснете предизвестие за прекратяване на трудовото правотоношение и или да го отработите, или да го заплатите.Дължите брутното трудово възнаграждение за 3 месеца, ако не искате да отработите предизвестието.
6. В такъв случай заплащате неотработеното време до края на предизвестието /1 заплата/.
7. Относно плащането на обезщететието за неспазено предизвестие - можете да се споразумеете с работодателя и да се надявате на добронамереност от негова страна.
Желая Ви успех.
- drept
- Младши потребител
Благодаря на всички отзовали се, особено на DREPT.
Monteskio, от София съм - ако можеш да ми препоръчаш твой колега - много ще се радвам и ще съм ти благодарен. Като цяло Вашите мнения потвърдиха моите съмнения - но човек се учи от грешките си - по-добре за бъдеще да имам доверен адвокат, който да ме посъветва, отколкото да страдам като сега!
Пак Ви благодаря на всички!
Очаквам, ако не е проблем да ме насочите към Ваш колега!
Лека вечер!
Monteskio, от София съм - ако можеш да ми препоръчаш твой колега - много ще се радвам и ще съм ти благодарен. Като цяло Вашите мнения потвърдиха моите съмнения - но човек се учи от грешките си - по-добре за бъдеще да имам доверен адвокат, който да ме посъветва, отколкото да страдам като сега!
Лека вечер!
- marmoran
- Нов потребител
marmoran написа:Благодаря на всички отзовали се, особено на DREPT.
Лека вечер!
Здравейте,
Мога да Ви препоръчам адвокат Светослав Тончев тел: 0898/246327; stontschev@abv.bg. Той е ерудиран юрист в практика в специфичната материя на Трудовото право. Убеден съм, че заедно с него ще можете да разрешите Вашия проблем.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Според мен тук работодателят явно се опитва да прецака човека. За пореден път.
Съветът ми е изчакайте си шестте месеца срокът на изпитване-след това по силата на договора, ако работодателят желае да прекрати договора ви трябва да ви наплати три заплати. а всеки работник знае как да е прилежен за тези 6 месеца и да стане неудобен след това-използвайте неправни способи, а ако работата ви харесва, то си работетете. Според мен грешката е, че сте подписали договора.
Доколко обаче колегите са прави, че всичко е по закон, не съм сигурен. За мен е явно заобикаляне на закона. Така например в тези 6 месеца работодателят може да прекрати трудовия договор от днес за утре, а за вас се иска 3-месечно предизвестие. Всъщност виждате че дори този форум има различни мнения по въпроса, така че
Съветът ми е изчакайте си шестте месеца срокът на изпитване-след това по силата на договора, ако работодателят желае да прекрати договора ви трябва да ви наплати три заплати. а всеки работник знае как да е прилежен за тези 6 месеца и да стане неудобен след това-използвайте неправни способи, а ако работата ви харесва, то си работетете. Според мен грешката е, че сте подписали договора.
Доколко обаче колегите са прави, че всичко е по закон, не съм сигурен. За мен е явно заобикаляне на закона. Така например в тези 6 месеца работодателят може да прекрати трудовия договор от днес за утре, а за вас се иска 3-месечно предизвестие. Всъщност виждате че дори този форум има различни мнения по въпроса, така че
- pitasht
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|