начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да откажа вече приета работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да откажа вече приета работа

Мнениеот rungel » 20 Фев 2007, 19:15

Бях одобрен в една, компания, където кандидатствах и скоро ми предстои да започна работа там. Тъй като се налагаше да ме изчакат 1 месец, изискаха от мен да подпиша заявление, че се ангажирам да започна работа на определена дата. Заявлението написах като свободен текст, не съм посочвал лични данни. Междувременно обаче получих по-изгодно предложение от друго място и ми се иска да приема него. Фактът, че съм подписал собственоръчно подобно заявление и не съм го спазил може ли да послужи да бъда подведен под съдебна отговорност?
rungel
Нов потребител

Мнениеот luba » 21 Фев 2007, 00:28

От това, което пишете разбирам, че не сте сключил трудов или граждански договор с тях. Пуснете им едно препоръчано писмо, с което ги уведомете, че по определени причини /обективни, разбира се/ няма да бъдете в състояние да започнете работа при тях на определената дата.
luba
Младши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 21 Фев 2007, 10:17

Препоръчай им някой друг, за да ти е чиста съвестта. Пък и може да уредиш някой приятел, който ще ти е благодарен.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 13 Мар 2007, 16:10

Ако не си подписал трудов договор- добре, ако си подписал, пак няма от какво да се страхуваш. КТ предвижда, че можеша да започнеш работа след подписването на трудовия договор, но не ангажира отговорност при незапочване. Трудовото законодателство има закрилна функция по отношение на работника /служителя/. Единствената "санкция" при непостъпването е просто това, че трудовото правоотношение се смята за невъзникнало. Не случайно законодателят е предвидил, че изпълнението на трудовите задължения става след като лицето постъпи /реално се яви/ на работа и за сигурност този момент се отбелязва писмено.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право