начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Спешно се нуждая от съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно се нуждая от съвет

Мнениеот bigboy » 04 Мар 2007, 11:31

Здравейте,
Аз съм млад човек нямащ опит с трудовото законодателство. От месец и половина работя в частна фирма. Работодателят ми все още се мота с издаването на трудов договор. Редовно го питам кога ще е готов. Още през първата седмица му дадох ксерокопие от личната си карта. Последният му аргумент е, че „изгубено” ксерокопието и трябва да му дам ново. Хич не му вярвам, че го е изгубил, просто ме мота. Не знам как да постъпя – дали да му дам друго копие (да не взема да стана собственик на нещо, без да знам), все пак е документ. Моля за съвет. Предварително благодаря!
bigboy
Нов потребител

Мнениеот mitko6 » 04 Мар 2007, 11:59

Говорете сериозно за Вашето бъдеще във "фирмата"! Ако съобразите, че иска да Ви "цака", сезирайте Инспекцията по труда! Тя може да обяви съществуването на трудово правоотнвошение! Само орган от тази инспекция, не и съдът! В този случай дори и да бъдете уволнен от работодателя, ще Ви бъде признат трудов стаж, а и ще можете да се защите пред съда относно евентуално незаконно уволнение. А и работодателят носи административно-наказателна отговорност, че за предоставената от Вас работна сила не е сключил писмен договор, а писмената форма е форма за действителност на този договор. По-късно ще Ви бъде трудно, дори и невъзможно да докажете трудов стаж, тъй като без писмен договор не възниква трудово правоотношение. Единствено остава възможността по чл. 75 КТ, във вр. с чл. 74, ал. 1 КТ, но в този случай трябва задължително да предявите иск пред съда.

Обявяване съществуването на трудово правоотношение
Чл. 405а. (Нов - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Инспекцията по труда има право да обявява съществуване на трудово правоотношение, когато установи, че работна сила се предоставя в нарушение на чл. 1, ал. 2. Обявяването се извършва с постановление на инспекцията по труда, което се връчва на страните по трудовото правоотношение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) В случаите по ал. 1 инспекцията по труда дава предписание на работодателя да предложи на работника или служителя сключване на трудов договор.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Отношенията между страните до постановяване на предписанието по ал. 2 се уреждат като при действителен трудов договор, ако работникът или служителят е бил добросъвестен. Ако страните по трудовото правоотношение не уговорят в писмена форма условията по него, постановлението по ал. 1 замества трудовия договор, който се смята за сключен за неопределено време при 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден.
(4) Работодателят може да обжалва предписанието пред районния съд по своето седалище или по местожителство в седемдневен срок от връчването му. Обжалването не спира изпълнението на трудовото правоотношение.
(5) Ако съдът отмени предписанието на Инспекцията по труда, работодателят може да прекрати трудовия договор едностранно без предизвестие.
mitko6
Потребител

Мнениеот donka123 » 04 Мар 2007, 12:00

Не се започва работа преди да бъде регистриран трудовия договор в НАП, откъдето се издава уведомление, което Ви се връчва заедно с трудовия договор./чл.62 от КТ/
donka123
Нов потребител

Назад към Трудово право