начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Ползване на отпуска

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ползване на отпуска

Мнениеот bljasuk » 24 Фев 2007, 20:43

Назначена съм на работа по чл.70 ал.1 и ал.2 и във връзка с чл.67 ал.1 т.1 от КТ,за неопределено време със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя.Въпроса ми е в момента на безсрочен договор ли съм,при положение че в момента ми е 4 месец от назначаването на тази работа и мога ли да ползвам отпуска ,преди 6 месец?Проблем може ли да ми създаде работодателя за отпуската,ако поискам сега да ползвам?Благодаря за отговорите.
bljasuk
Младши потребител

Мнениеот nlalev » 24 Фев 2007, 22:30

Да. Трудовият Ви договор е безсрочен - може и така да се каже.
nlalev
Нов потребител

Мнениеот bljasuk » 25 Фев 2007, 09:52

Другият ми въпрос е дали преди 6 изпитателен месец мога да ползвам отпуска за този период или трябва да изчакам до изтичането на 6 месец?Ако сега мога да ползвам отпуска ще се удължи ли изпитателния ми срок с няколко дни?
bljasuk
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 25 Фев 2007, 11:50

Ако имаш общ трудов стаж от 8 месеца - Да! Но не трябва да се забравя, че ползването на платен годишен отпуск за същата година е под разрешителен режим - с писмено разрешение от работодятеля (чл. 173, ал. 1 КТ)
mitko6
Потребител

Re: Ползване на отпуска

Мнениеот monteskio » 25 Фев 2007, 19:09

bljasuk написа:Назначена съм на работа по чл.70 ал.1 и ал.2 и във връзка с чл.67 ал.1 т.1 от КТ,за неопределено време със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя.Въпроса ми е в момента на безсрочен договор ли съм,при положение че в момента ми е 4 месец от назначаването на тази работа и мога ли да ползвам отпуска ,преди 6 месец?Проблем може ли да ми създаде работодателя за отпуската,ако поискам сега да ползвам?Благодаря за отговорите.

Здравейте,

Докато Ви изтече изпитателния срок от 6 месеца, или настъпи някаква друга промяна в трудовото Ви правоотношение, то вие имате сключен трудов договор за изпитване, а не безсрочен. Вярно е обаче, че страните по този договор - за изпитване - имат правата и задълженията както при окончателния договр - безсрочния.

Във въпроса си не уточняване какъв вид отпуск желаете да ползвате. Предполагам, че имате предвид платен годишен отпуск. В тази връзка, за да имате възможност да го позлвате, е необходимо да имате общ осем месечен трудов стаж / независимо да ли при този или друг работодател/. На второ място следва да получите разрешение
от работодателя си, за да осъществите това свое право.

bljasuk написа: Другият ми въпрос е дали преди 6 изпитателен месец мога да ползвам отпуска за този период или трябва да изчакам до изтичането на 6 месец?Ако сега мога да ползвам отпуска ще се удължи ли изпитателния ми срок с няколко дни?

Условията, при които имате възможност да ползвате отпуск ги посочих по-горе. Когато работникът ползва отпуск, през време на изпитателния срок, този период от време, не се включва, т.е. изпитателния срок се удължава съответно.

Повече относно същността и на видовете отпуски и начините за ползването и, можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ !

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 25 Фев 2007, 19:14

Хората са го казали - този договор е безсрочен, само с уговерен един модалитет - работодателят може с еднстронно волеизявление да прекрати ТП св "срока на предизвестието" - това е спецификата!
mitko6
Потребител

Мнениеот monteskio » 26 Фев 2007, 00:49

mitko6 написа:Хората са го казали - този договор е безсрочен, само с уговерен един модалитет - работодателят може с еднстронно волеизявление да прекрати ТП св "срока на предизвестието" - това е спецификата!

Ще си позволя да изразя несъгласие с така изложеното. Ако под " хората " имате предвид законодателят, то той е казал нещо съществено различно. Видовете трудов договор са изброени в КТ - безсрочен, договор за определено време - или така познатият ни - срочен договор. Договорът със срок за изпитване не е нито срочен, нито безсрочен в прекия смисъл. Той е особен вид тр. договор. Но страните имат правата и задълженията / освен тези , които са специфични за този вид договор/, както при окончателния договор - този , по повод на който се извършва изпитването . В правната доктрина изрично е посочено това и няма спор. Нещо повече - не е точно становището ви, че " работодателят може да го прекрати без предизвестие ". От това право - да се прекрати договора със срок за изпитване, може да се възползва страната, в чиято полза е уговорено това. Ако не е уговорено нищо, то и двете страни по договора могат да го прекратят без предизевстие, но не без основание. Това е така, поради една проста причина - чрез сключването на този договор както работодателят проверява, дали работникът може да се справя с възложената му работа, така и служителят проверява дали работата е подходяща за него.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право