начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Бременна и уволнена!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременна и уволнена!

Мнениеот onutan » 23 Фев 2007, 23:02

Бременна съм - в началото на петия месец и днес ме уволниха от работа! Работех за “ПроКредит банк” на трудов договор, но все още бях в изпитателен срок (според договора ми е 6 месеца).
Информирах шефовете ми за моята бременност и те дори ми предложиха, че ако работата ми в момента е напрегната и уморителна, могат да ме преместят на друго място, където да не работя непосредствено с клиентите.
През изминалите месеци, в които работех за “ПроКредит банк” шефовете ми многократно казваха, че са доволни от работата ми; с всички колеги съм се разбирала добре и безупречно; не съм имала проблеми и в общуването с клиентите... Цялата ми работа в банката беше изрядна.
Но днес ме извикаха по обяд и ми казаха, че имат лоша новина за мен – от днес съм уволнена! Шокирано попитах защо, и като мотив ми измрънкаха, че преди дни съм била допуснала някаква вътрешно – административна грешка, както и имаха наглостта да ми кажат, че не съм ги била уведомила за настъпване на бременността ми по – рано!!!
Тази грешка беше първата и единствена в работата, която нямаше абсолютно никакво съществено значение и явно търсеха за какво да се захванат, а това че не съм ги информирала още от момента на зачатието на бебето ми - направо звучи смешно. Невероятно звучеше и това, че като съм била бременна, нямало никаква полза от мен, и нямало и смисъл да ме прехвърлят на друга позиция или в друг клон на “ПроКредит банк”! Всичкото това ми го казаха в очите!
Веднага си тръгнах и плаках до вечерта. По лоша случайност точно сега и мъжът ми е без работа. А и двамата сме с висше образование, и двамата сме на 28 години.
Моля ви, дайте ми съвет какво да направя. Чувствам се толкова оскърбена и унизена!
Кой ще ме вземе сега на работа за 2 – 3 месеца и то в напреднала бременност?
Мои приятели веднага ме посъветваха да се свържа с вестници и телевизии, и да дам гласност на това, как в Европейска България бременните млади жени са третирани като нищожества, без никакви права.
Имат ли право да ме уволнят в моя случай?
onutan
Нов потребител

Мнениеот iceman » 23 Фев 2007, 23:39

За съжаление когато си на изпитателен срок и той е в полза на работодателя(не съм чул някъде да е в полза на работника или на двете страни), ти си потенциален пътник и в повечето случай зависиш от настроението на шефа. КТ казва че в този срок те освобождават БЕЗ НИКАКВИ МОТИВИ, не се ползваш от никакви защити. а това дза медиите е май единственото което можеш да направиш срещу работодателя. Не искам да те отчайвам, но просто нямаш други шансове. Само бебчето да е живо и здраво :wink:
iceman
Младши потребител

Мнениеот simba » 24 Фев 2007, 20:26

Бих те посъветлала да отидеш в агенцията по заетостта. Доколкото си знам, жените, които са бременни или по майчинство могат да бъдет освобождавани от работа само с изричното разрешение на агенцията по заетостта. Затова отиди с всички документи - трудов договор, заповед за освобождаване и ги питай.
simba
Младши потребител

Мнениеот donna » 25 Фев 2007, 10:01

simba написа:Бих те посъветлала да отидеш в агенцията по заетостта. Доколкото си знам, жените, които са бременни или по майчинство могат да бъдет освобождавани от работа само с изричното разрешение на агенцията по заетостта. Затова отиди с всички документи - трудов договор, заповед за освобождаване и ги питай.

Симба преди теб колегата е отговорил вярно не обърквай жената.
donna
Старши потребител

Мнениеот Julyan » 25 Фев 2007, 11:19

Симба, ако не се занимаваш с трудово законодателство не пиши отговори, това е вредно за питащите.
Julyan
Потребител

Мнениеот simba » 25 Фев 2007, 18:40

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.
simba
Младши потребител

Мнениеот donna » 25 Фев 2007, 19:00

Виж чл. 70 КТ и си помисли текста дето си го цитирал дали важи за него :idea:
Много ясно ти написах да не объркваш жената .
donna
Старши потребител

Мнениеот Sarra » 25 Фев 2007, 20:02

Здравейте, onutan! Съжалявам за случилото се с Вас, още повече начина, по който е извършено прекратяването на трудовото правоотношение. Аз Ви предлагам друг път за отстояване на правата. Мисля, че ако излезете от плоскостта на трудовото право и се борите за човешките си права, може да имате успех. Има една Комисия за защита от дискриминация. Има Закон за защита от дискриминация. Има и медии. Като вдигнете пушилката, ще видите ефекта. Но, трябва да бъдете смела и последователна.
Поздравявам Ви за това, че се обърнахте към този форум с проблема си!
Очаквам да пишете. Бъдете здрава и щастлива!
Sarra
Потребител

Мнениеот reveta » 25 Фев 2007, 20:05

Ако трудовият договор със срок за изпитване е изцяло в полза на работодателя, това означава, че през цялото време на изпитателния срок работодателят може да прекрати договора по свое усмотрение, без да се мотивира, при това - без предизвестие - чл.71, ал.1 КТ (в това е и смисълът на такава клауза: просто не те одобрява за работата и ... приключва взаимоотношенията си с теб).
Работодателят не е длъжен да се мотивира в този случай, съответно и работникът не може нищо да оспорва.
Уволнението по чл.71 КТ е по чисто субективен критерий и поради това не се изисква от работодателя да доказва, че е налице непригодност за изпълнение на работата.
Поради специфичния характер на договора със срок за изпитване, чл.333 КТ не съдържа забрана за уволнение по чл.71 КТ и защита при уволнение в този случай не е налице.
И въпреки всичко не губете надежда. Както ви съветват по-горе, бихте могли да осъдите работодателя за това, че ви е подложил на дискриминация поради факта на бременността ви. Предполагам сте наясно, че наличие на дискриминация не се доказва лесно. Законът за защита срещу дискриминацията е сравнително нов, няма много съдебна практика по него, но опитайте, има шанс да спечелите такова дело. :wink:
reveta
Младши потребител

Назад към Трудово право