начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Неизплащане на остатък от годишен отпуск при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплащане на остатък от годишен отпуск при напускане

Мнениеот rsimeonova » 07 Фев 2007, 12:59

Здравейте :D
Работих 6 месеца по трудов договор. В договора пише, че ми се полагат 20 дни платен годищен отпуск, от които аз не съм ползвала нито 1 ден.
Подадох молба за напускане, оформиха ми документите и днес отидох да си получа възнаграждението за последния месец и трудовата книжка. Получих само документите си и заплатата за последния месец, а тези 10 дни платен отпуск не ми бяха изплатени.
Как мога да накарам работодателя ми да ми изплати въпросната сума ? Какъв е реда ? Имам ли законово право да настоявам да ми бъде изплатена неизползваната отпуска ?
Благодаря предварително на всички :)
rsimeonova
Нов потребител

Мнениеот moni_d » 07 Фев 2007, 14:21

обърнете се към инспекцията по труда, ако нищо не излизе-към съда, трябва да ви платят обезщетение.Срокът пред Районен съд е 6 месечен от напускането.
moni_d
Потребител

Мнениеот fetisov » 07 Фев 2007, 14:55

Правното основание на претенцията Ви е в чл.224, ал.1 от КТ. Забраната за парично компенсиране на ПГО е в чл.178 КТ с едно изключение: при прекратяване на ТПО (Вашият случай).
Ако се обърнете към съответната ИТ надали можете да очаквате някакъв сериозен резултат; възможно е дори да Ви отговорят, че това са гражданскоправни отношения, които страните следва да уредят сами по между си, без да е необходима намеса на адм. орган.
На Ваше място първо бих изпратил покана за доброволно изпълнение до бившия Ви работодател (може и с препоръчано писмо с обр. разписка), с която да му дам някакъв кратък, но разумен срок за изпълнение (напр. 7-дневен от получаване на поканата) и ако не изпълни, веднага бих се обърнал към съответния районен съд. Защото давностния срок за иска Ви не е 6-месечен, а 2-месечен (според мен!), тъй като касае основание, свързано с прекратяване на ТПО - вж. чл.358, ал.1, т.2 от КТ. Друг възможен отговор е да е 3-годишен по т.3 от същия текст, но не мисля, че е така. За да сте сигурна по-добре побързайте (ако въобще смятате да се занимаете по сериозно със случая, но във всеки случай правата Ви са накърнени и сте в правото си да ги защитите).

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот nat » 07 Фев 2007, 19:28

ако обезщетението не е начислено в заповед или ведомост, обърнете към ИТ за даване на предписание за определяне на това обезщетение.
ако е начислено, но не е изплатено - то директно към съда и СРОКЪТ е ТРИГОДИШЕН от датата на прекратяване на трудовия договор
nat
Потребител

Мнениеот monteskio » 07 Фев 2007, 22:31

Здравейте,

Срокът за да си потърсите правото на обещетение е 3 годишен.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот fetisov » 08 Фев 2007, 12:32

Съгласих се с колегите за 3-годишния давностен срок за предявяване на претенцията! Все пак бързината при решаване на подобен проблем не би Ви била излишна, според мен. В случай, че не уредите извънсъдебно отношенията си с бившия Ви работодател и се принудите да си търсите правото по съдебен ред (дано не се стига до там!), дори може да ползвате възможността за разглеждане на делото по нормите за т.нар. "бързо производство" - основанието за това е в чл.126 А, ал.1, б. Н от ГПК, а за самото производство по начало процесуалният закон предвижда по-кратки срокове за разглеждане и решаване на делото.

УСПЕХ !
fetisov
Потребител

Мнениеот rsimeonova » 11 Фев 2007, 10:51

Благодаря ви много за отговорите :)
В заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение не пишеше нищо за изплащане на обещетение и аз отказах да се подпиша. Прибрах си само трудовата книжка, като на заповедта отдолу писах, че отказвам да се подпиша, поради неизплатено обещетение за неизползван отпуск.
Правилно съм постъпила нали ?
Доколкото разбирам от постинга на nat, в този случай трябва да се обърна към ИТ, нали така ?
rsimeonova
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 13:17

По отношение на последния повдигнат от Вас въпрос: това, че не сте подписали заповедта си за уволнение няма значение. Предполагам, че същата е връчена пред свидетели /винаги по този начин освобождаваме хора, които не желаят да си получат заповедите, но са се явили лично/. Освен това фактът, че в тази заповед липсва разпореждане за изплащане обезщетение на неползвания платен годишен отпуск съвсем не означава, че такова заплащане не се дължи или че работодателят Ви /бившият такъв/ няма да ви заплати дължимото. В тази заповед най- същественото е, че от ... дата е прекратено трудовото Ви правоотношение на ... основание. Дължимите обезщетения могат да се обективират и в последваща заповед и да се изплатят с работните заплати на останалите работници и служители. Никога не препоръчвам на уволнен работни/служител да се яви при работодателя си и да не си получи подготвената заповед, тъй като с това нищо не променя, но не получава и екземпляр от същата. Получаването на такъв документ /екземпляр от заповедта/ значително улеснява уволнения при предявяване на каквито и да било претенции по отношение на бившия си работодател.
Съветът ми е да си вземете екземпляра и да си търсите обезщетението по реда и в сроковете, посочени от колегите, писали по- горе.
Успех!
Julyan
Потребител

Мнениеот kali75 » 12 Фев 2007, 13:48

Ами самият факт, че сте се подписали на заповедта говори че тя ви е връчена, независимо от това дали има свидетели или не. Пуснете молба до работодателя /бившия/той има право и в отделна заповед да Ви начисли обезщетението на неползвания платен годишен отпуск. Ако не го направи се обърнете директно към съответният районен съд, а не към инспекции, тъй като те не могат да накарат работодателят Ви да ви го начисли и изплати това обезщетение.
kali75
Потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 13:52

Може и РИТ, имахме случай при който бивша работничка се беше жалвала, че не сме й плащали обезщетение и те дойдоха по сигнал в предприятието. Имат право да дават задължителни указания до работодателя. Нищо не пречи да се пробва първо този по- бъзр и безплатен вариянт.
Julyan
Потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 13:55

kali75 написа:Ами самият факт, че сте се подписали на заповедта говори че тя ви е връчена, независимо от това дали има свидетели или не.

Аз разбрах точно обратното от последния постинг на г-жака- "...аз отказах да подпиша...", но така или иначе това не променя нещата /имам предвид отказът да се получи заповедта/.
Julyan
Потребител

Мнениеот lidi07 » 12 Фев 2007, 13:57

При положение, че ползването на платен отпуск се полага след отработването на 8 месеца по трудовото правоотношение, това не означава ли, че и за заплащането важи същия принцип?
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 12 Фев 2007, 14:02

ами вижте че пиши че е прибрала само трудовата си книжка, а на заповедта отдолу била написара че отказва да се подпише.. Ами това е връчване бе колега.Наистина Вие имате ли осем месеца трудов стаж, не е задължително да е при последният работодател, а общо през живота ви?
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 12 Фев 2007, 14:08

всъщност един от колегите е посочил 6-месечен срок за давностен, което не е правилно. 6-месечен е срока за обжалване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, а за изплащане на въпросното обезщетение е три години.
kali75
Потребител

Мнениеот lidi07 » 12 Фев 2007, 14:23

Давностният срок е 3-годишен. Да, авторката има право на обезщетение за неизползвания ПГО, въпреки, че е напуснала работата си преди изтичането на 8 месеца, като обезщетението трябва да бъде изчислено пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
Последна промяна lidi07 на 12 Фев 2007, 14:24, променена общо 1 път
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот moni_d » 12 Фев 2007, 14:23

За срока се съгласявам с вас колеги и се извинявам, не прочетох кодекса, а писах наизуст, съжалявам.
moni_d
Потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 19:49

lidi07 написа:При положение, че ползването на платен отпуск се полага след отработването на 8 месеца по трудовото правоотношение, това не означава ли, че и за заплащането важи същия принцип?

Осемте месеца важат само за правото да се "ползва" отпускът реално, но ако в този период е прекратено трудовото правоотношение обезщетение се дължи пропорционално на времето, признато за трудов стаж.
Julyan
Потребител

Мнениеот viktor79 » 13 Фев 2007, 09:41

Според мен за по-сигурно трябва първо да се отправи писмена покана до работодателя за изплащането на обезщетението, и вече при мълчалив или др. отказ да се пише до ИТ с приложена покана и разписка.Да се надяваме че няма да се стига до съд, но ако се стигне поканата пак ще има доказателствена тежест.

УСПЕХ!
"PANTA REI"
viktor79
Потребител

Назад към Трудово право