начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

прекратяване на временен трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на временен трудов договор

Мнениеот silvunkata » 26 Яну 2007, 18:07

работя в една фирма и съм на временен трудов договор тябва ли да пускам предизвестие и може ли докато съм в болнични да ме уволни дисциплинарно на основание че болничния ми и фалшив но той е редовен и е за гледане на болно дете.
silvunkata
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 26 Яну 2007, 18:38

Да разгледаме нещата едно по едно. Първо какъв точно е видът на договора Ви- срочен или със срок за изпитване, на какво основание е сключен /чл...?/.
Второ, какъвто и да е договорът Ви нямат право да уволнят дисциплинарно по време на болнични, тъй като текстът на чл. 333о т КТ постановява, че: "В случаите по чл. ... 330, ал. 2, т. 6 /б.а. това е дисциплинарно уволнение/ работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай: ...
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;".
"Болничният" е вид разрешен отпуск, само че е позволен не от работодателя, а от надлежните медицински органи. Обърнете внимание обаче, че забраната може да бъде преодоляна посредством разрешение от Инспекцията по труда.
Не е сигурно на какво основание очаквате да бъде бъдещото Ви дисциплинарно уволнение. Вероятно поради неявяване на работа в съответния брой последователни работни дни, тъй като считат болничният Ви за невалиден. Дали работодателят Ви счита нещо такова или не обаче е без значение, тъй като не той определя валидността на тези документи. Ако има нещо против Вашия болничен има ред, по който се оспорват болничните, чл.112/ЗЗ, т.е. пред ЛКК и то в 14- дневен срок от получаването му. Следва да Ви успокоя, че болнични почти не съм чувала някой да е оспорил успешно. Лично аз имам един единствен случай и то се стигна до оспорване по съдебен ред, но там нещана си бяха оспорими.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право