Здравейте!
Проблемът при мен е следният:
Работя по трудов договор със срок на изпитване (чл.70 КТ) от юли 2006г. До сега не са внесени в НОИ никакви осигурителни вноски. Не са ми изплатени заплатите за месеците октомври и ноември. В подобно положение са всички служители. Фирмата е в процес на продажба и ни залъгват, че когато се продаде, новите собственици ще ни изплатят всичко. Аз обаче не съм сигурен в това. Какво, според вас, трябва да направим, за да ни се изплатят поне заплатите?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 09:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизплатени заплати
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Имате различни възможности,но преди да напиша някакъв кратък отговор бих искал да зная следното:желаете ли за в бъдеще да продължите работата си в тази фирма или не.
Защото ако не работите за в бъдеще там бих Ви препоръчал защита по съдебен ред-чрез предявяване на иск,който ще бъде с решение във Ваша полза.
Можете да сезирате с жалба и инспекцията по труда,която след извършване на проверка има правомощия да наложи административно наказание на работодателя - глоба и да даде на същия задължителни предписания за изпълнение относно изплащане на дължимите Ви възнаграждения и внасянте на осигуровките.
Но ако възнамерявате да продължите работата си в тази фирма не бих Ви препоръчал нищо конкретно,тъй като не желая да утежнявам положението Ви.Аз съм бил 12 год.страна по трудов договор и знам отлично какво е да си имаш проблеми с другата страна "работодателя " !!1
Защото ако не работите за в бъдеще там бих Ви препоръчал защита по съдебен ред-чрез предявяване на иск,който ще бъде с решение във Ваша полза.
Можете да сезирате с жалба и инспекцията по труда,която след извършване на проверка има правомощия да наложи административно наказание на работодателя - глоба и да даде на същия задължителни предписания за изпълнение относно изплащане на дължимите Ви възнаграждения и внасянте на осигуровките.
Но ако възнамерявате да продължите работата си в тази фирма не бих Ви препоръчал нищо конкретно,тъй като не желая да утежнявам положението Ви.Аз съм бил 12 год.страна по трудов договор и знам отлично какво е да си имаш проблеми с другата страна "работодателя " !!1
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
- gosho72
- Потребител
Благодаря Ви за отговора.
Не желая да продължавам да работя при този работодател Искам единствено да си получа заплатите. Какъв е най-ефективният начин за това?
Не желая да продължавам да работя при този работодател Искам единствено да си получа заплатите. Какъв е най-ефективният начин за това?
- stefano
- Нов потребител
При условие,че Ви предстои прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател най-добра защита и резултат ще постигнете с предявяване на иск пред районния съд по адрес на управление на работодателя.
За това ще Ви е необходима адвокатска помощ.Като цяло производствата по трудови дела , относно проблеми като този приключват с решения в полза на предявилите иск работници.Производствата по трудови дела са освободени от държавни такси , а заплатените от Вас разноски /адвокатски хонорар,евентуално такси за съдебно-счетоводна експертиза за установяване на задълженията и др/ ще бъде осъден ответника-работодател да Ви ги заплати.
За това ще Ви е необходима адвокатска помощ.Като цяло производствата по трудови дела , относно проблеми като този приключват с решения в полза на предявилите иск работници.Производствата по трудови дела са освободени от държавни такси , а заплатените от Вас разноски /адвокатски хонорар,евентуално такси за съдебно-счетоводна експертиза за установяване на задълженията и др/ ще бъде осъден ответника-работодател да Ви ги заплати.
- sarbijanac
- Активен потребител
В случай, че не желаете да продължавате работа във фирмата, а искате само да си получите неизплатените възнаграждения, може да прекратите ТПО без предизвестие на основание чл.327, т.2 от КТ (ако поне едно БТВ за минал период не Ви е изплатено в срок), без това разбира се да Ви отнема възможността да прекратите правоотношението си и на някое от другите основания по закон, ако предпочитате (напр. по взаимно съгласие). Независимо от това обаче въпросът за неизплатените Ви заплати, според мен може сравнително най-бързо и лесно да бъде решен като поискате от работодателя да Ви издаде извлечение от ведомосттите за заплати т.е. за неизплатенто Ви трудово възнаграждение и обезщетения (ако има и такива). Такъв документ той е длъжен да Ви издаде по силата на чл.128, т.3 от КТ. Друг е въпросът дали ще го направи, но все пак преценете това с оглед на конкретната ситуация. И ако се сдобиете с този документ, то на основание чл.237, б.Г от ГПК районният съд ще Ви издаде изпълнителен лист за тези суми (без да водите исков процес), с който ще може да образувате изпълнително дело срещу работодателя (при частен или държавен съд. изпълнител). Оттам нататък - дано имате късмет да си съберете вземанията!
Това е сравнително бърз и лесен начин за решаване на подобни проблеми, но все пак Ви препоръчвам да се обърнете към адвокат за повече помощ (защото дори и това производство не е чак толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед, да не говорим пък за изпълнителния процес, който би последвал след това и в който са възможни един куп усложнения и "перипетии").
УСПЕХ!
Това е сравнително бърз и лесен начин за решаване на подобни проблеми, но все пак Ви препоръчвам да се обърнете към адвокат за повече помощ (защото дори и това производство не е чак толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед, да не говорим пък за изпълнителния процес, който би последвал след това и в който са възможни един куп усложнения и "перипетии").
УСПЕХ!
- fetisov
- Потребител
fetisov написа:В случай, че не желаете да продължавате работа във фирмата, а искате само да си получите неизплатените възнаграждения, може да прекратите ТПО без предизвестие на основание чл.327, т.2 от КТ (ако поне едно БТВ за минал период не Ви е изплатено в срок), без това разбира се да Ви отнема възможността да прекратите правоотношението си и на някое от другите основания по закон, ако предпочитате (напр. по взаимно съгласие). Независимо от това обаче въпросът за неизплатените Ви заплати, според мен може сравнително най-бързо и лесно да бъде решен като поискате от работодателя да Ви издаде извлечение от ведомосттите за заплати т.е. за неизплатенто Ви трудово възнаграждение и обезщетения (ако има и такива). Такъв документ той е длъжен да Ви издаде по силата на чл.128, т.3 от КТ. Друг е въпросът дали ще го направи, но все пак преценете това с оглед на конкретната ситуация. И ако се сдобиете с този документ, то на основание чл.237, б.Г от ГПК районният съд ще Ви издаде изпълнителен лист за тези суми (без да водите исков процес), с който ще може да образувате изпълнително дело срещу работодателя (при частен или държавен съд. изпълнител). Оттам нататък - дано имате късмет да си съберете вземанията!
УСПЕХ!
Колегата е напълно прав. Нямам какво да допълня.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Колегите са прави, но за осигуровките се въоръжете с още търпение. Едва след като си получите заплатите ще трябва да се жалита в съответната териториална дирекция на НАП, за да може те да тръгнат да ги събират попринудителен ред.
Ще ви трябва изобилие от здрави нерви и търпение, но ви желая успех. Без борба пък съвсем нищо не става от само себе си.
Ще ви трябва изобилие от здрави нерви и търпение, но ви желая успех. Без борба пък съвсем нищо не става от само себе си.
- rumi_r
- Потребител
При положение, че фирмата (ЕАД) се продава, възможно ли е след продажбата задълженията за изплашане на неизплатените заплати да останат на стария (сегашния) собственик?
- stefano
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|