начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Предизвестие за прекратяване на тр. правоотношение. СПЕШНО!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предизвестие за прекратяване на тр. правоотношение. СПЕШНО!

Мнениеот Ledenata » 05 Окт 2006, 21:13

На 04.08.2004г. сключих трудов договор по чл.67, ал.2 от КТ - за една година, с 3 мес. изпит. срок. При условията, визирани в чл. 69,ал.2 от КТ договорът от срочен се превърна в безсрочен. В договора е записано като условие 30 дневно предизвестие при прекратяване на тр. правоотношение. Тъй като имам намерение да напусна длъжността, която заемам, се интересувам дали:
1. мога да изпратя предизвестието по пощата, с препоръчано писмо и с обратна разписка и така то да се счита за получено от работодателя ми.
2. мога с началото на предизвестието да използвам временна нетрудоспособност за срока на предизвестието. Това се налага, поради крайно обтегнатите отношения с колежката ми(какво да се прави, жени! :oops: ), а не защото ме мързи да ходя на работа. Предварително благодаря за отговор, който би могъл да ме ориентира в ситуацията. :roll:
Последна промяна Ledenata на 05 Окт 2006, 21:52, променена общо 1 път
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот rosi_i » 05 Окт 2006, 21:46

Няма пречка да ползвате отпуск за временна неработоспособност или друг вид/тук вече зависи от работодателя/ през времетраенето на предизвестието, тъй като то не спира да тече по време на отпуск. Възможно е също така да прекратите и преди изтичането му трудовото правоотношение, но ще дължите на работодателя обезщетение за неспазения срок на предизвестие в размер на съответното за периода брутно възнаграждение.
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 05 Окт 2006, 21:52

На първия Ви въпрос - може да изпратите предизвестие с обратна разписка само едновременно с изявление за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.326, ал.1 КТ, но в такъв случай, както вече посочих, ще дължите обезщетение на работодателя в размер на 1 брутно трудово възнаграждение. Това означава, че по Ваше желание няма да отработите периода на предизвестие и това налага съответно обезщетение за работодателя. По-добрият вариант е да ползвате отпуск, а в краен случай - да отработите предизвестието. Успех!
rosi_i
Потребител

Мнениеот Ledenata » 05 Окт 2006, 21:58

Благодаря, rosi_i. Доколкото разбирам трябва лично да занеса предизвестието, а не става по пощата, защото пък нямам желание да дължа обезщетение. Щом се налага.... А и освен това имам 28 раб. дни неизпозлван платен год. отпуск за 2005 и 2006 ( 8 за 2005 и 20 за 2006). Те не биха ли могли да се "компенсират" с дължимото от мен обезщетение при неспазване на предизвестието?
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот kemas » 06 Окт 2006, 09:08

Да, може да се извърши прехващане между дължимото от работодателя обезщетение за неизползван платен годишен отпуск и евентуално дължимото от Вас обезщетение за неспазено предизвестие. Но за да си спестите това обезщетение, защо не предложите на работодателя да оформите прекратяването на труд.правоотношентние по взаимно съгласие ?
kemas
Потребител

Назад към Трудово право