Може би и друг път е задавана тази тема, но приятел ме пита, аз отговорих и пак ме питаха защо съм толкова сигурна за такъв отговор. А аз не съм юрист - та ако може да ми обясните.
Познатия случай - клауза в трудов договор, че след напускането си служителят не може да работи в конкурентна фирма и да ползва придобитите знания и умения. Аз казвам, че клаузата противоречи на законите (обаче на кои точно? може би това е въпросът - аз се сещам за Конституцията и гарантираното право на труд на всеки) и следователно е нищожна. Следователно не може да има последствия при нарушаването и.
Може да има нещо и в Кодекса на труда, макар, че в момента не се сещам. Ако можете, дайте някакво законово основание за нищожността на такава клауза.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
клауза в трудов договор - до колко е валидна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: клауза в трудов договор - до колко е валидна
_dexter_ написа:Може би и друг път е задавана тази тема, но приятел ме пита, аз отговорих и пак ме питаха защо съм толкова сигурна за такъв отговор. А аз не съм юрист - та ако може да ми обясните.
Познатия случай - клауза в трудов договор, че след напускането си служителят не може да работи в конкурентна фирма и да ползва придобитите знания и умения. Аз казвам, че клаузата противоречи на законите (обаче на кои точно? може би това е въпросът - аз се сещам за Конституцията и гарантираното право на труд на всеки) и следователно е нищожна. Следователно не може да има последствия при нарушаването и.
Може да има нещо и в Кодекса на труда, макар, че в момента не се сещам. Ако можете, дайте някакво законово основание за нищожността на такава клауза.
А ЗАЩО НЕ ПОРОВИШ В АРХИВА ...ТЕМА ОТ ТОЯ РОД Е ПОСТАВЕНА МНОГОКРАТНО.И НА КОГО СА МУ НУЖНИ ЧЛЕНОВЕ ОТ ЗАКОНИ ДА МУ СЕ ЦИТИРАТ.
НЕ ВИ Е ПИТАЛ ПРИЯТЕЛ ТАК КАКТО ЧЕТА "Аз казвам, че клаузата противоречи на законите (обаче на кои точно? може би това е въпросът - аз се сещам за Конституцията и гарантираното право на труд на всеки) и следователно е нищожна. Следователно не може да има последствия при нарушаването и. "От подтекста се подрезбира Въпроса ви е ,ако включа такава клауза в ТД ще има ли санкция.....той народа така и така не разбира ,ама за вс. случай да се подсигуря . При една жалба до ИТ .........може и да ви наложат някой глоба .
Вие питате и май се чудите как да поставите въпроса ..........хайде поровете се ,това май е една от доста често срещаните теми
- donna
- Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|