начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на Трудов Договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на Трудов Договор

Мнениеот plamko_petkov » 26 Юни 2006, 11:59

Работник съм във фирма около година. Поради ред причини реших да сменя работното си място. След разговор с Управителя, как трябва да постъпя, за да бъде всичко по законовия ред уговорихме от 16.06.2006 вече да не съм на работа и след това:
1. Да използвам полагаемата ми се годишна отпуска;
2. Да използвам изработени 14 дни извънреден труд и да се впишат като трудов стаж и след изтичането им да прекратим договора.
Тъй като е "много зает" след този разговор той отказва среща и разговори по телефона за уточняване на приключването на взаимоотношенията ни.
От 16.06.2006 аз вече не ходя на работа. В договора е вписано 30 дни срок за предивестие при прекратяване на трудовия договор. На 28.06.2006 трябваше да напиша предизвестие за напускане, защото на 28.07.2006 изтичат уговорените дни, но се оказа, че устните ни уговорки вече не са в сила и има дори заплахи за дисциплинарно уволнение за неявяване на работното място в течение на два последователни работни дни.

Имам подготвена молба:
Моля да прекратите трудовото ми правоотношение по взаимно съгласие, чл.325, т.1 от кодекса на труда, считано от дата 28.07.2006.
В случай на несъгласие от ваша страна, настоящата молба да се счита като предизвестие по чл.326, ал.1 и ал.2 от кодекса на труда. Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена.

Това достатъчно ли е, за да не се стига до уволнение? Въобще как да изляза "сух" от ситуацията?
plamko_petkov
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 03 Сеп 2006, 17:39

Ама сте забъркали в една ситуация !Поне един път не сте ли прочели поне за Ваша информация Кодекса на труда !

Според мен пропуските Ви са в следното:

1.Платен отпуск се разрешава не по устна уговорка,а посредством подадена малба.Отпуска се счита за разрешен едва когато работника /служителя/ получи екземпляр от заповедта за отпуск.

2.Извънредният труд не се компенсира с почивка,а се заплаща по реда,регламентиран в чл.150,във връзка с чл.262 от КТ.

3.Груба грешка от Ваша страна е неявяването Ви на работа в повече от 2 работни дни-без да сте получили заповед за разрешен отпуск.Дано да успеете да уредите взаимоотношенията си с работодателя Ви и да бъдете освободен по взаимно съгласие - чл.325,т.1 от КТ.Защото ако Ви освободи чрез дисциплинарно уволнение ще Ви бъде удържано полагаемо се възнаграждение в размер на 1 брутно възнаграждение.
gosho72
Потребител

Назад към Трудово право