Здравейте,
търся в КТ правно основание за налагане на глоба на служител по трудов договор, но нещо не мога да намеря.
Кажете има ли изобщо и при какви предпоставки работодател право да налага глоба на служител по индивидуален трудов договор?
Предварително благодаря!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Глоба при трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Разбира се, че няма право да налага глоби. Дисциплинарните наказания са изброени изчерпателно в КТ.
Това законово положение обаче явно съзнателно се неглижира от компетентните органи, защото съм виждал дори в държавни учреждения да се налагат такива "глоби", т.е. трудовото законодателство драстично да се нарушава.
Това законово положение обаче явно съзнателно се неглижира от компетентните органи, защото съм виждал дори в държавни учреждения да се налагат такива "глоби", т.е. трудовото законодателство драстично да се нарушава.
- bulgar
- Потребител
В държавни учреждения?!
Аз мислех, че го правят само когато част от заплатата ти се изплаща "на ръка" неофициално.
Но имам братовчедка, работеща в голяма фирма. Мисля, че ги осигуряват на истинската заплата, е, не съм 100% сигурна.
Братовчедка ми ми спомена, че при тях глобявали за пушене в стаите. Като и казах, че работодателят поне официално няма право да глобява работника, тя се учуди. И не знам дали повярва.
Аз мислех, че го правят само когато част от заплатата ти се изплаща "на ръка" неофициално.
Но имам братовчедка, работеща в голяма фирма. Мисля, че ги осигуряват на истинската заплата, е, не съм 100% сигурна.
Братовчедка ми ми спомена, че при тях глобявали за пушене в стаите. Като и казах, че работодателят поне официално няма право да глобява работника, тя се учуди. И не знам дали повярва.
-
portokal - Старши потребител
Колегите по-горе са напълно прави.Работодателят няма рпавно основание за налагане на глоба. Ако такава ви се наложи, за да ви се върне платената сума, можете да подадете иск до компететния районен съд по седалището на търговеца.
УСПЕХ !
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
В допълнение на всичко, което вече са уточнили колегите преди мен, ще добавя, че имуществената отговорност на работника/служителя е уредена в чл.203-212 КТ, но там става дума за причинени на работодателя вреди, умишлено или небрежно, при това - само за претърпените загуби, а не и за пропуснати ползи, като по начало размерът на отговорността е ограничен (ако деянието на работника не представлява престъпление или ако не се установи липса за лица, осъществяващи отчетническа дейност) - до уговореното месечно трудово възнаграждение или неговия трикратен размер (за ръководители или за лица, осъществяващи отчетническа дейност). Освен това работодателят лесно може да бъде принуден от съответния работник/служител да предяви претенцията си по съдебен ред ако заповедта, с която се определя основанието и размера на отговорността, бъде оспорена от него в 1-месечен срок от връчването й.
При Вас обаче случаят едва ли е такъв (а за глоба като дисциплинарно наказание по ТП въобще не може да се говори!).
При Вас обаче случаят едва ли е такъв (а за глоба като дисциплинарно наказание по ТП въобще не може да се говори!).
- fetisov
- Потребител
Re: Глоба при трудов договор
hasplu написа:Здравейте,
търся в КТ правно основание за налагане на глоба на служител по трудов договор, но нещо не мога да намеря.
Кажете има ли изобщо и при какви предпоставки работодател право да налага глоба на служител по индивидуален трудов договор?
Предварително благодаря!
Не посочвате по какви причини искате да санкционирате вашия служител.Наистина КТ не регламентира глобяване на работник /служител/,но за сметка на това пък лимитативно е уредена имуществената отговорност на работника /служителя/ - чл.203 от КТ.
Същата може да се налага кумулативно с дисциплинарна отговорност.
- gosho72
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|