начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трудово право

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудово право

Мнениеот Начинаещ юрист » 02 Авг 2005, 20:44

Здравейте колеги,в самото начало съм на своита професионална кариера и искам да задам един въпрос.Става въпрос за трудово право.Един роднина е пред пенсия.Работи като учител и понеже е работил в различни училища, а не в едно и също последните 10 години ме попита дали ще има право на 6 брутни заплати при пенсиониране.Благодаря ви предварително!!!!! :?:
Начинаещ юрист

Мнениеот студентка » 02 Авг 2005, 22:04

Привет от един човек, който също не може да се похвали с много голям опит, но предвид факта, че наскоро си взех изпита по ТрП ще си позволя да се включа по вашия казус!
Въпросното плащане за което питате е визирано като обещетение по чл.222, ал.3 КТ и представлява вид благодарствено плащане-което само по себе си предполага продължителност на трудовото правоотношение именно по думите на самия КТ при ЕДИН И СЪЩ работодател-така че в случая за съжаление не е налице една от посочените предпоставки, която да обоснове подобно плащане...
студентка

Мнениеот monteskio » 03 Авг 2005, 10:03

Браво на бъдещата колежка. Кой ви преподава по Трудово право ?
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Начинаещ юрист » 03 Авг 2005, 10:49

На мен ми е ясно за това, че трябва да са при един и същ работодател, но тои си е сменял работата няколко пъти обаче при учителите има една малка подробност- та при тях КОЙ е работодателя?Та нали това е Министерство на науката и образованието.Е сега е казуса след като той е сменил две работни места през последните 10 год. обаче и двете са на подчинение на Министерството.Налице ли е предпоставката ЕДИН и СЪЩ работодател.Благодаря предварително!!
Начинаещ юрист

Мнениеот студентка » 03 Авг 2005, 12:13

Независимо, че трудовото правоотношение е възникнало "със съдействито на по-горестоящ орган"по смисъла на чл.61, ал. 2КТ- този по-горестоящ орган, видно между другото и от редакцията на самия закон, е по-горестоящ именно спрямо работодателя-а той именно не е министерството!!!
студентка

Мнениеот гост » 03 Авг 2005, 12:15

По-добре проверете в трудовите договори на баща си кой е вписан като работодател - М-вото или съответното училище,в което той е бил учител?
Полезно е да видите пар. 1 в Допълнителните разпоредби на КТ за понятието "работодател"
гост

до-monteskio

Мнениеот студентка » 03 Авг 2005, 12:33

Конкретното мнение не е на преподавателя ми по ТП (всъщност преподавателка)-подобна идея застъпва проф. Мръчков!
студентка

Мнениеот marlow » 03 Авг 2005, 14:33

Няма да ви помогне четенето на професорите Мръчков или Средкова.
Погледнете внимателно чл.2
Иначе ми харесва как пише Монтескьо

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 31 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 11 ФЕВРУАРИ 1994 Г. ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ В НЯКОИ СЛУЧАИ РАЗМЕРА НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ПО ЧЛ. 222, АЛ. 3 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА

Обн. ДВ. бр.16 от 22 Февруари 1994г., доп. ДВ. бр.60 от 16 Юли 1996г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
П О С Т А Н О В И:

Чл. 1. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение след 1 януари 1993 г. на работник или служител от организациите и звената на бюджетна издръжка, след като е придобил право на пенсия за изслужено време и старост, независимо от основанието за прекратяването, обезщетението му по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда се увеличава в общ размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от шест месеца, когато независимо от осъществяваните преобразу*вания, закриване, откриване, сливане или разделяне на организациите и звената на бюджетна издръжка, работникът или служителят е работил през последните десет години от трудовия си стаж в една и съща, по отношение на изпълняваните основни функции и задачи, организация или звено на бюджетна издръжка.

(2) Обезщетение по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда в размера и от датата по предходната алинея се определя и на педагогическите и медицинските кадри, както и на артистичния и художествено-творческия персонал, когато през последните десет години от трудовия им стаж преди придобиване право на пенсия за изслужено време и старост са работили в организации и звена на бюджетна издръжка в сферата на образованието, здравеопазването, социалните грижи, културата и изкуството.

(3) (Нова - ДВ, бр. 60 от 1996 г.) Обезщетението по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда в размера по ал. 1 се определя и за работниците и служителите от системата на Министерството на отбраната, системата на Министерството на вътрешните работи, от военизираните структури на Министерството на транспорта, от Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения и от Строителните войски, когато през последните 10 години от трудовия си стаж са работили в различни поделения на съответното министерство или военизирана организация.

Чл. 2. В търговските дружества, организациите, предприятията и звената от стопанската сфера с държавно участие, които са преобразувани, закривани, откривани, сливани или разделяни, увеличен размер на обезщетението при пенсиониране по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда на работниците и служителите, работили през последните десет години от трудовия си стаж в съответната дейност, се урежда с колективните или индивидуалните трудови договори.

Чл. 3. Обезщетенията, определени по чл. 1, могат да се изплащат на работника или служителя само веднъж.
marlow

Мнениеот Начинаещ юрист » 03 Авг 2005, 15:05

Много ти БЛАГОДАРЯ marlow!!!Самият аз тъсих някаква наредба или друг нормативен акт в, който да се урежда въпроса.Сега ще прочета внимателно тази наредба и ако имам някакви въпроси ще попитам пак.Благодаря и на Студентка ама трудовия договор се сключва с министерството а директора е само представител.Той не е работодател.
:wink: .Понеже някой от учебните заведения са към министерството а други са към обините.
Начинаещ юрист

Мнениеот Начинаещ юрист » 03 Авг 2005, 15:10

Много ти БЛАГОДАРЯ marlow!!!Самият аз тъсих някаква наредба или друг нормативен акт в, който да се урежда въпроса.Сега ще прочета внимателно тази наредба и ако имам някакви въпроси ще попитам пак.Благодаря и на Студентка ама трудовия договор се сключва с министерството а директора е само представител.Той не е работодател.
:wink: .Понеже някой от учебните заведения са към министерството а други са към обините.
Начинаещ юрист

Мнениеот gavril » 07 Авг 2006, 23:50

А ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ТРЯБВА ДА ИЗРАБОТИ ЕДИН РАБОТНИК, ЗА ДА СТАНЕ РАБОТОДАТЕЛ???

КОЙ НОРМАТИВ УРЕЖДА ТОВА?
gavril
Младши потребител

Мнениеот hariman » 08 Авг 2006, 22:24

Не, няма право на такова обезщетение, защото няма нужния стаж при един работодател. Работодател на учителя е самото училище, а не директора му или Министерство на образованието, респ. общината (при общинските училища). Още повече че Училището отговаря на критериите за работодател съгласно &1от ДР на КТ- и притежава собствена бюджетна сметка. Смисъла на разпоредбата за скл. на трудов договор от горестоящ орган се прилага при назначаване на директро на училище, като негов работодател отново е самото училище, но договора се скл. от по горестоящ орган.
hariman
Потребител

Назад към Трудово право