начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на трудов договор?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор?

Мнениеот donchaz » 01 Авг 2006, 14:02

Здравейте,
Искам да получа отговор на няколко вапроса... ситуацията е следната:..
Днес се скарах със работодателя си и тои ми заяви устно утре да си търся работа...Как започна всичко от 26.07 до 30.07 вкл. бях във болничен.Днес идвам на работа а той ми заявява че съм го излъгал че съм бил болен и от утре да си търся работа..
Работя на срочен трудов договор в срок 6 месеца.Договора е сключен на 07.03.2006г. до 07.09.2006. Срокът на изпитание се уговаря в полза на работодателя.
Та въпроса ми е какво да предприема да си подам ли предизвестие или да изчакам утре да видим какво ще стане?
Мисля че имам право на отпуск тои трябава ли да ми бъде наплатен при напускане?
Даите някакъв съвет...
donchaz
Младши потребител

Мнениеот donchaz » 01 Авг 2006, 14:08

Забравих да напиша че работя на минимална работна заплата която получавам в брои на 15-то число на месеца, неполучавам фиш дават ми се само парите..
Каква е вероятноста да не получа заплата за времето от 15.07 до сега?
donchaz
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 01 Авг 2006, 15:32

Договорът със срок на изпитване може да се прекрати от работодателя без предизвестие, но не и без основание.
Също така, няма законово основание да не ви се изплати работната заплата в размер посочен в тр. договор, освен при дисциплинанро уволнение.

Повече относно възможността за прекратяване на трудовия си договор можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот dask » 01 Авг 2006, 16:36

Направете следното:
изчакайте работодателят да прекрати трудовият Ви договор. След това с екземпляра от договора и заповедта за неговото прекратяване се консултирайте с юрист , който има опит в областта на трудовото право-най-важното пред съд, а не някое ТРЗ или счетоводител.
Колегата Монтескьо понякога дава интересни отговори, но в случая не е така.
От въпроса не става ясно дали договора е с определен срок на действие, на какво основание е сключен за определен срок или в него/без да се конкретизира срок на действие/ е включена клауза за изпитване. Точно поради тези причини Ви съветвам да се консултирате с практикуващ в тази област.
Що се отнася до плащането на определени суми , без самото плащане да се отразява с документ, даже не ми се говори колко възможности има, включително и по съдебен ред. :roll:
dask
Потребител

Мнениеот donchaz » 01 Авг 2006, 17:43

Благодаря за съдеиствието!
Договора ми е сключен по член 70 ал.1 КТ..
Какви могат да бъдат причините за дисциплинарно уволнение?
В кой ситуаций мога да искам обещетение за неправомерно уволнение?
Прилагам договора ако някои се заинтересува:
http://donchaz.hit.bg/Image1.jpg
http://donchaz.hit.bg/Image2.jpg
http://donchaz.hit.bg/Image3.jpg
donchaz
Младши потребител

Мнениеот adidaisy » 01 Авг 2006, 20:26

Като счетоводител мога да кажа, че нищо не можете да направите. В заповедта Ви може да бъде написано и само " Прекратяване на договор за срок за изпитване" . Той е в полза на работодателя и по всяко време на денонощието има право да Ви звънне и да Ви каже, че сте уволнен. Заплатата си би трябвало да получите след 10-то число, тъй като до тогава се изплащат осигуровките. Не може да ви платят преди те да са изплатени. Ако не Ви изплатят хонорара може да го осъдите или да пуснете жалба в инспекцията по труда.
adidaisy
Нов потребител

Мнениеот donchaz » 01 Авг 2006, 21:27

А след прекратяването на договора какво става с отпуската която ми се полага...? Тя трябва ли да ми бъде наплатена?
А болничния които използвах платен ли е? Понеже тои ми заяви че нямам право да ползвам болничен!
donchaz
Младши потребител

Мнениеот radini » 02 Авг 2006, 07:51

Договорът със срок на изпитване може да се прекрати от работодателя без предизвестие, но не и без основание.
Също така, няма законово основание да не ви се изплати работната заплата в размер посочен в тр. договор, освен при дисциплинанро уволнение.
---------------------------------------------------------------------------------
ЗАЩО при дисциплинарно уволнение може да не се плати трудовото възнаграждение?
radini
Младши потребител

Мнениеот rumka » 02 Авг 2006, 08:29

Имате право на платен годишен отпуск пропорционално на отработените от Вас месеци и ако не сте го използвал при прекратяване на трудовия Ви договор трябва да ви се изплати обезщетение по чл. 224 от Кодекса на труда. Не си подавайте заявление за напускане. Нека ви освободи работодателя. Незнам какво пише в трудовия Ви договор в частта Други условия, след като сте на договор със срок за изпитване, до кога му е срока. Ако не сте ползвал нито ден платен отпуск минимум обезщетението Ви трябва да бъде 10 работни дни.
rumka
Младши потребител

Назад към Трудово право