По договор продължителноста на работното ми време е 8 часа,а аз през всечките 10 месеца съм работила по 14 часа.
Работното ми време беше от 7 до 21,два на два.
Съгласно:
Нормална продължителност на работното време
Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.
Излиза че две седмици от месеца съм работила 42 часа.т.е с два повече от регламентираната по договор,и другите две седмици съм работила по 56 часа,т.е с 16-повече.
(5) При прекратяването на трудовото правоотношение преди компенсирането по ал. 4 разликата до нормалния работен ден се заплаща като извънреден труд.
Мога ли да поискам тази разлика да ми бъде заплатена и ако е така към кого трябва да се обърна?
Благодаря предварително
- Дата и час: 24 Ное 2024, 13:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
otnovo vupros
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте отново, преди да отговря по същество искам да направя две уточнения.1) минималната междудневна почивка е 12 часа, затова и при всички положения въвеждането на 14 дневен работен ден е незаконосъобразно.2) Удължаването на работното време може да стане при определни предпоставки които са регламентирани в чл. 136а ал. 1.По конкретно на въпроса - положеният от вас труд следва да бъде заплатен като извънреден.Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 50 на сто - за работа през работните дни.Това възнаграждение за извънреден труд е допълнително трудово възнаграждение по смисъла на раздел. 3 от КТ и на общо основание може да се иска по пътя на осъдителното исково производство пред Районен съд по местна посъдност.Как ще докажете,че действително сте положили този труд, това е ваш проблем.
- marinov
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|