начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

zadurjane na trudova knijka

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

zadurjane na trudova knijka

Мнениеот lorecita » 17 Юни 2006, 23:39

Здравейте.Имам нужда от съвет и се надявам вие да ми помогнете.Имам проблем с бившия си работодател.След като 11 месеца работих за този човек,на 09.05.2006 ми бе връчено едномесечно предизвестие по чл.328 т.3 и освен това ме пуснаха в платен отпуск.Уговорката ни беше той да ми се обади след като документите са ми готови.След като не го направи аз на 12.06.2006 му се обадих,каза ми че бил забравил и че мога да си занеса трудовата книжка,а той на другия ден ще ми се обади да отида и да си я взема.Не само че не ми се обади,ами от колежки разбрах че е възложил тази задача на своя племенник.На 16.06.2006 се обадих на въпросния племенник,каза ми че трудовата ми книжка още не ми е разписана от неговия чичо и ще ми се обади на другия ден,т.е днес за да се разберем кога ще ми дадат документите и парите.Повече от ясно е че ме разиграват.Бихте ли ми казали към кого да се обърна за да си взема парите и документите?Освен това ме интересува мога ли да оспоря това уволнение при положение че на мойто място вече има друг човек
lorecita
Младши потребител

Мнениеот marinov » 18 Юни 2006, 14:10

Здравейте.Имате право на обезщетение за времето на незконното задържане на трудовата книжка.При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя - чл.350 ал.1 от КТ.Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено. Обезщетението по обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.Не е необходимио да доказвате размера на вредите, достатъчно е да докажете фактът на задържане и неговата продължителност.Искът се предяваява пред районен съд, като производствата по трудови спорове за безплатни.
По въпросът с оспорване на уволнението.Основанието което посочвате е намаляване на обема на работа.По силата на чл.222 ал.1 При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.В случай, че решите да оспорвате уволнението, ви препоръчвам да си намерите адвокат.Успех
marinov
Потребител

Мнениеот marinov » 18 Юни 2006, 14:21

В допълнение, искам да кажа, че имате право да оспорите уволението без значение дали длъжността е заета от друг човек или не.Наред с иска за признаване на увлонението за незаконно и неговата отмяна, трябва да направите и искане за възстановяване на работа.Когато искът бъде уважен, работодателят е длъжен да допусне на работа незаконно уволненият на работа и да освободи работника или служителя който е заемал длъжността до момнета на основание чл. 328 ал. 1 т. 8.
marinov
Потребител

Назад към Трудово право