начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Върховни съдии за отстраняване от длъжност

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Върховни съдии за отстраняване от длъжност

Мнениеот inspectora » 15 Фев 2011, 10:05

todorb2000 написа:4. С какъв нормативен акт се предвижда плащане на частна търговска банка.

Ти искаш с нормативен акт да ти се уреди по колко пъти на ден да ходиш да ядеш и кога и къде да ходиш да пикаеш ли?
Нормативният акт предвижда плащане на услугата, а останалото са технически способи за заплащане - важното е по някакъв начин и под някаква форма едни пари да станат в собственост на съдебната система /в случая/. Това, че ти си толкоз м-а-л-о-у-м-е-н, че даже не знаеш как да си платиш едни пари /а виждам и не си само ти ... което е и по-лошото - има и юристи, които не знаят :shock: /, си е твой проблем ... /както казва един "образ": "Толко си некадърен, че на вързано куче ляб не моеш да дадеш!"/
todorb2000 написа:5. Какво е деянието на съдия, постановил мотиви върху отменен акт?

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! КОРУПЦИЯ!!!! :lol: :lol: :lol:
Никакво не е деянието ... т-ъ-п-а-к! /ако имаш предвид Инструкцията - ТЯ НЕ Е ОТМЕНЕНА :idea: ... но дори и да беше, пак не е твоя работа да мислиш по въпроса .../
Слушай сега и-д-и-о-т-и-н-о прост, набий си го в ... в кратуната явно няма смисъл ... я по-добре някъде другаде ;) - мотивите на един съдебен акт, ако и да са неправилни, не правят акта неправилен :idea: Колко пъти да ти казвам, че правото се учи доста години, докато се понаучи ... малко ... Що си въобразяваш, че изобщо разбираш нещо като четеш закони и решения? Що си мислиш, че като си прочел 2 закона и вече си по-знаещ от върхивните съдии? Ей това не мога го разбера :roll: - същото е като да прочета учебник по физика за 5-ти клас и да почна да обяснявам, че теориите на Айнщайн са пълни глупости - абсолютно същото е! Не го ли осъзнаваш? Какъв човек си ти бе ... Толкова ли няма в Хасково лечебни заведения? Никой ли не ти е казал, че трябва да се прегледаш - и-д-и-о-т-и-я-т-а и д-е-б-и-л-и-з-м-ъ-т като форми на слабоумие би следвало да са основание за инвалидизиране - иди поне си вземи пенсия за това, за да си плащаш банковите комисионни, че и ще ти остава ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 15 Фев 2011, 10:09

Инспекторе, от всички дискутиращи, само вие изперквате, това се вижда от постовете. Не ми правите впечатление, и за мен важно, че с други се разбирам. Приличате на едно малко кученце :lol: :lol: :lol:
Ах, колко сте смешен ИНСПЕКТОРЕ... хихихи Инспекторе :mrgreen:

Чаооо Инспекторчо :lol: Вече си вечен спам за мен... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Фев 2011, 22:32

Pink_Floyd написа:Приемат се отпечатани от принтер платежни нареждания - все пак това е електронен документ, при съмнение винаги може да се направи справка в счетовоството. И се извършва тази проверка.

Само че това невинаги е точно така. Когато ние плащаме таксите за издаване на справки, които взискателят първо е превел по наша сметка (за удобство), от някои институции ни искат освен разпечатката от електронното банкиране и печат от банката, удостоверяващ, че банковият превод е минал. Такива институции например са Агенция по вписванията и ЦРОЗ. Щом на нас ни правят проблем, хем се предполага, че сме с публични функции, то какво остава за обикновените граждани.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 16 Фев 2011, 00:40

kalahan2008 написа:
Pink_Floyd написа:Приемат се отпечатани от принтер платежни нареждания - все пак това е електронен документ, при съмнение винаги може да се направи справка в счетовоството. И се извършва тази проверка.

Само че това невинаги е точно така. Когато ние плащаме таксите за издаване на справки, които взискателят първо е превел по наша сметка (за удобство), от някои институции ни искат освен разпечатката от електронното банкиране и печат от банката, удостоверяващ, че банковият превод е минал. Такива институции например са Агенция по вписванията и ЦРОЗ. Щом на нас ни правят проблем, хем се предполага, че сме с публични функции, то какво остава за обикновените граждани.

:) Така е!
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот gudio » 16 Фев 2011, 14:55

kalahan2008 написа:Само че това невинаги е точно така. Когато ние плащаме таксите за издаване на справки, които взискателят първо е превел по наша сметка (за удобство), от някои институции ни искат освен разпечатката от електронното банкиране и печат от банката, удостоверяващ, че банковият превод е минал. Такива институции например са Агенция по вписванията и ЦРОЗ. Щом на нас ни правят проблем, хем се предполага, че сме с публични функции, то какво остава за обикновените граждани.

:roll: Вчера, на една "полусъстояла се" (т.е. започнала, но отложена) среща в АВ реакцията на мое "оплакване" в горния смисъл беше : :shock: "Няма такова нещо !" Още по-голямо недоумение беше изразено по въпроса ми за "таксуване" на възбраната според броя имоти, посочени в нея - пак :shock: "Ама къде стават такива работи ?! Няма такова нещо - 15 лв. си е таксата, независимо от броя имоти..." :roll: :|
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 16 Фев 2011, 16:58

gudio написа: :roll: Вчера, на една "полусъстояла се" (т.е. започнала, но отложена) среща в АВ реакцията на мое "оплакване" в горния смисъл беше : :shock: "Няма такова нещо !" Още по-голямо недоумение беше изразено по въпроса ми за "таксуване" на възбраната според броя имоти, посочени в нея - пак :shock: "Ама къде стават такива работи ?! Няма такова нещо - 15 лв. си е таксата, независимо от броя имоти..." :roll: :|

Абе ... какво ми се правите сега и вие с калахан на "ощипани"?
Много добре знаете как стоят нещата и защо са така - аз ли да ви обяснявам точно на вас двамцата?

"Шефа" казва: "Вземайте им кожите на тея - било незаконно - да не ви пука - който се върже вземайте, че нема пари /няма време да се занимаваме да проверяваме кой превод е минал и кой не - и тук пак за пари говорим ;) /!"

За пред "широката публика" "шефа" казва: "Няма такова нещо! Ама къде е станало това :shock: ? Ще ги накажа тея служители, които си го позволяват това!"

В същото време служителят разбрал-недоразбрал какво му се казва си мисли: "... требе да вземам както каза шефа, че ако един изпусна :arrow: ще ме изгонят, че съм некадърен и не съм изпълнил работата ..." и г`лей к`во става - Царя казал: "ако мине", пъдаря разбрал "на всяка цена"!

Това го имаше и още го има под много различни форми в много институции - началниците издават /"устно" разбира се/ дадена заповед, целяща икономия и/или печалба на "бюджета" на съответната институция /дори и не винаги с пряка финансова полза, а ако ще и улесняваща работата на служителите/, която не е съвсем законосъобразна, а служителите "сляпо" я следват ... и понеже става реч за дреболии все ... изпълняваме чинно /щото я няма никаква "икономиката" да се жалваме по съответния ред ;) / ... или се жалваме "неформално", съответно и реакцията на "шефа" е: "Къде тва бе? Не може да има такова нещо тука! ;) " ... то и няма, щото никъде не е документирано ;)

П.П.: естествено понякога "шефът" няма нищо общо, а просто някой си служител си е решил, че тъй му е по-удобно, или пък, че законът следва да се тълкува еди как си ;) ... и такиви случки ги има ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gudio » 16 Фев 2011, 17:12

inspectora написа:Абе ... какво ми се правите сега и вие с калахан на "ощипани"?
Много добре знаете как стоят нещата и защо са така - аз ли да ви обяснявам точно на вас двамцата?

:| Не ги знам как стоят нещата, `щото никога не съм работил на заплата и с "шеф"... А, че става дума за ориенталско скудоумие - и тук в съседна тема нашият приятел ivan_lawyer дава пример как с една вносна бележка (един превод) но с три парагона с тъй лелеяния печат от банката ("едно за съда/за АВ/за тия/за ония, едно за клиента и едно за счетоводителя...") се правят три регистрации, три вписвания, три справки и... само три свирки няма как да ти направят :evil: Що фалшиви печати иззеха през годините от разни "адвокати" (поне по данни от медиите) - кеф ти на банка, кеф ти на община, кеф ти на данъчни, на нотариуси и т.н... Колко вносни бележки бяха дописвани - внася 3 (три) лв., ама слага една цифричка 10 отпред, и в "словом", където предвидливо си е оставил поле, дописва "сто и...". Ама Мунчовците, работещи по разните там служби едно си знаят, едно си баят "печат ми дай, печат ми дай..."
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 16 Фев 2011, 17:28

gudio написа:
inspectora написа:Абе ... какво ми се правите сега и вие с калахан на "ощипани"?

:| Не ги знам как стоят нещата, `щото никога не съм работил на заплата и с "шеф"... А, че става дума за ориенталско скудоумие - и тук в съседна тема нашият приятел ivan_lawyer дава пример как с една вносна бележка (един превод) но с три парагона с тъй лелеяния печат от банката ("едно за съда/за АВ/за тия/за ония, едно за клиента и едно за счетоводителя...") се правят три регистрации, три вписвания, три справки и... само три свирки няма как да ти направят :evil: Що фалшиви печати иззеха през годините от разни "адвокати" (поне по данни от медиите) - кеф ти на банка, кеф ти на община, кеф ти на данъчни, на нотариуси и т.н... Колко вносни бележки бяха дописвани - внася 63 лв., ама слага една цифричка 1 отпред, и в "словом", където предвидливо си е оставил поле, дописва "сто...". Ама Мунчовците, работещи по разните там служби едно си знаят, едно си баят "печат ми дай, печат ми дай..."

За едно и също нещо говорим с теб ... Просто го изразяваме по различен начин ...
И аз не съм работил с шеф, но като теб съм питал /неведнъж/ нечий шеф в държавна институция /неформално - в "приемна в приемно време"/ защо аджеба тъй ... и отговорът е бил: "Ама как - няма такова нещо! Кой си ги позволява тези неща?" На следващия ден същата работа и служителят - "Имаме заповед от шефа и точка!" ... аз: "Я да я видя!" ... при което се оказва, че няма нищо "черно на бяло" ;) /служителят не винаги има акъл и/или интерес, че да ме лъже ;) /
Наред с това имам познати по разни институции, които директно си "признават" като сме си на масата и си говорим за проблемите на държавата за такиви ситуации и сме я нищили що тъй ;)

Нещата са следствие или на някой криворазбрал и-д-и-о-т служител ... или на "праворазбрал" и разбиращ за какво става реч, но не смеещ да загуби благоволението на началника си заради едното спазване на закона /още повече, когато става въпрос за дреболии - един печат, или 2-3 такси от по 15 лева в повече .../ ;)

А за другото - с едно платежно три плащания ... има си и такива случки ... не ми се коментира ... така е - идиоти, които можеш лесно да излъжеш има навсякъде ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 16 Фев 2011, 19:59

gudio написа:Още по-голямо недоумение беше изразено по въпроса ми за "таксуване" на възбраната според броя имоти, посочени в нея - пак :shock: "Ама къде стават такива работи ?! Няма такова нещо - 15 лв. си е таксата, независимо от броя имоти..." :roll: :|

Видин :wink:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 19 Фев 2011, 12:35

ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
Глава осма
КЛЕТВА

Чл. 155. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!".

Чл. 156. Всеки прокурор и следовател при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!".

Чл. 157. (1) Клетвата се полага пред съдиите, прокурорите и следователите от съответния орган на съдебната власт.

(2) След полагане на клетвата се подписва клетвен лист.

Чл. 158. Всеки държавен съдебен изпълнител и съдия по вписванията при първоначално встъпване в длъжност подписва клетвен лист със следната клетва: "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам честно и добросъвестно служебните си задължения, да пазя тайната на поверените ми дела, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!".

Чл. 159. Лице, което откаже да положи клетва или да подпише клетвен лист, не може да встъпи в длъжност.

А какво става тогава, когато лицето наруши клетвата, която е подписало?
Не е ли необходимо, да освободи длъжността, която заема?
todorb2000
Потребител

Мнениеот gudio » 19 Фев 2011, 22:12

todorb2000 написа:А какво става тогава, когато лицето наруши клетвата, която е подписало?

:roll: Различни неща се случват с "клетвопрестъпниците": според някои вярвания, отгоре ги поразява гръм :wink: , според други - измират им децата :cry: изобщо черни прокоби ги преследват в жалкото им по-нататъшно съществувание... Зависи и от народността - японец, ако престъпи клетва - си прави "сепуко"... Българинът, в това число и облеченият в тога - си прави "секуро" (като в тога е малко по-кофти, трябва да я позапретнеш, преди да си преместиш оная работа от единия крачол в другия, т.е. да извършиш въпросното "секуро") :|
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 20 Фев 2011, 18:55

gudio написа:
todorb2000 написа:А какво става тогава, когато лицето наруши клетвата, която е подписало?

:roll: Различни неща се случват с "клетвопрестъпниците": според някои вярвания, отгоре ги поразява гръм :wink: , според други - измират им децата :cry: изобщо черни прокоби ги преследват в жалкото им по-нататъшно съществувание... Зависи и от народността - японец, ако престъпи клетва - си прави "сепуко"... Българинът, в това число и облеченият в тога - си прави "секуро" (като в тога е малко по-кофти, трябва да я позапретнеш, преди да си преместиш оная работа от единия крачол в другия, т.е. да извършиш въпросното "секуро") :|

Не "секуро", а "секютек" :D с една дебела и некастрена :mrgreen:
todorb2000
Потребител

Мнениеот kontrol » 25 Фев 2011, 20:29

Periurium не ангажира отговорност eo ipso , но може да е изпълнен фактическият състав на дисциплинарно или друго нарушение.

Председателят на Берковишкия окръжен (1879 г.) съд свидетелства, че клетва (но от типа на проклятията) не е засегнала пряко субекта.

Без да коментираме материалната компетентност (ЗДТ) и законосъобразността (ЗЕУ):
Чл. 7а. (нов - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) Когато държавната такса е заплатена по електронен път, в службата по вписванията се представя заверен препис от електронния документ, възпроизведен на хартиен носител като препис, заверен от страна по акта, от нотариус или от банката, получила или извършила плащането.
Просто прелитам.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 26 Фев 2011, 08:58

Изх. № 564 ДО

25.02.2011г. Тодор ****** Бойчев

с адрес град Хасково, 6300

ж.к. „****” бл. **, вх. *, ап. **

e-mail: t_boychev@abv.bg

Относно: Заявление, заведено с рег. № 2/ 18. 02. 2011г.

След като разгледах първия поставен от Вас въпрос, Ви отговарям, че обслужващата сметката на Административен съд- Хасково банка е определена при съблюдаване на дадените от Висшия съдебен съвет Указания за годишното приключване на бюджетните сметки на органите на съдебната власт и при спазване на приетите от ВСС критерии за избор на банки за обслужване на органите на съдебната власт.

По втория поставен в заявлението въпрос, а именно липса на диференциране на съществуващите в Административен съд- Хасково начини за заплащане на държавните такси, съобразно определените в Инстукция № 6 по Закона за държавните такси размери, Ви уведомявам, че Инструкция № 6 не е действащ нормативен акт. Последната е отменена с публикуваната в ДВ, бр. 12 от 1980г. Наредба № 4 за отчитане касовото изпълнение на държавния бюджет. От своя страна и Наредба № 4 за отчитане касовото изпълнение на държавния бюджет е била отменена /ДВ, бр. 67 от 1996г./, като към настоящия момент липсва действащ подзаконов акт, издаден въз основа на Закона за държавните такси.

На третия поставен въпрос, Ви отговарям, че в действащото законодателство, регламентиращо начините на заплащане на държавните такси /чл. 2 от Закона за държавните такси/ и способите за извършване на плащания към бюджетни предприятия, каквото по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на Закона за счетоводството е и Административен съд- Хасково /Глава Трета от Указание на БНБ и МФ 3- 13009 Обслужване на сметки на бюджетни предприятия и бюджетни плащания, прието на основание чл. 6, ал. 6 от Наредба № 3 от 16. 07. 2009г. за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти/, не е предвидено, че държавни такси могат да бъдат заплащани, чрез пощенски паричен превод. Посочвайки лимитативно начините за заплащане на държавни такси и за извършване на плащания към бюджетни предприятия, законодателят е изключил всички останали възможни способи за превод на парични суми, включително и изпращане на пари, чрез пощенски парични преводи.

По четвъртия поставен от Вас въпрос, Ви отговарям, че съдията- докладчик, на когото е разпределено дадено административно дело, е длъжен за следи за представен документ за платена държавна такса, когато такава се дължи /арг. чл. 151, т. 3 от АПК и чл. 6 от ЗДТ/. Именно поради това задължение на конкретния съдия- докладчик, последният на основание чл. 158, ал. 1, вр. чл. 151, т. 3 от АПК има правомощие да укаже на жалбоподателя да острани допуснатата нередовност.
Но тези указания трябва да са законосъобразни, а не целесъобразни т.е. гражданите да поемат срествата по администриране на приходите в държавния бюджет, съответно в бюджета на съдебната власт.
Излиза така, че е законно плащането с държавни таксови марки[/b]
Разплащането по банков път на държавните е незаконосъобразно плащане, а целесъобразно предвид корпоративния интерес на съдебната власт и банковата система.
Случаят в Хасково е прецедент, както и отговора на съдия Точкова, също. Намери се един административен ръководител да се произнесе по чл.7 от ЗДТ, защото той контролира политиката на съда по спазването на ЗДТ, а съдията да му мисли как ще се произнася. :D
Но защо само по банков път??? Нали имаме и държавни таксови марки??? [b]Ето къде се крие голямата корупция, насаждана от ВСС.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

АДМ. СЪД- ХАСКОВО: Т. ТОЧКОВА

Eто и въпросното питане по-долу:

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД-ХАСКОВО
Г-жа Теодора Точкова
E-mail: has@admsudhaskovo.org

Копие:Висш съдебен съвет

Заявление

от

Т**** Г***** Б****, гр. Хасково, ж.к. “*****”, бл.**, вх.*, ап.**, e-mail: *****@abv.bg

Относно: 1.Писмо с изх. №2232/18.11. 2010г. по описа на Административен съд-Хасково и
2.Издадени документи по административни дела по адм. дела 418 и 424 за 2010г. по описа на Административен съд-Хасково

Уважаема г-жо Председател,
Запознах се с поредния Ваш отговор, посочен в гореуказаното писмо. От прочита на писмото у мен отново възникнаха въпроси, които искам да задам с настоящото писмо.
На основание чл.41, ал.2 от Конституция: „Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.”
Като административен ръководител на държавен орган-Административен съд-Хасково, желая, да ми отговорите на следните въпроси, съгласно чл.41, ал.2 от Конституция, а именно:

1. Вие казвате: „Както изложих в свое писмо изх. № 2168/ 11. 11. 2010г., плащането с пощенски запис на суми за държавни такси не е редовно плащане по смисъла на чл. 2 от Закона за държавните такси, поради което не съществува и задължение за определяне на служител, който да отговаря за постъпили в съда покани за получаване на пощенски преводи.”

Но в т.2/Сумите, които постъпват в съдебните учреждения или по сметката им в Българската народна банка и Държавната спестовна каса, в зависимост от техния произход и предназначение се делят на държавни приходи, бюджетни и извънбюджетни./ от ПРАВИЛНИКА ЗА ФИНАНСОВАТА И СЧЕТОВОДНАТА ОТЧЕТНОСТ НА СЪДЕБНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ, издаден от министъра на правосъдието, Обн. ДВ. бр.91 от 14 Ноември 1958г./не е отменен/, е записано, че сумите, които постъпват в съдебните учреждения или по сметката им в Българската народна банка и Държавната спестовна каса, а не да плащаме на частни търговски банки?
Подзаконовият акт е гъвкав нормативен акт и позволява постъпване на парични суми и не по сметка в банка. Така, че има правната възможност, да извършвам плащане на ръка с пощенски запис. Никъде не е забранено, че това не може да стане.
Преднамерено се подтикват гражданите, да внасят такси в частни банки с високи комисионни, но по-важното е, че Вие като административен ръководител не съблюдавате нормите, указани в посочения от правилник и ограничавате правата на гражданите, да избират по-социалния елемент, лишени от възможността да внасят парични суми в БНБ, която не е приватизирана.
Съгласно чл. 7. (1) от Закона за държавните такси (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) „Контролът по правилното определяне и събирането на таксите се провежда от ръководителите на съответните държавни органи и бюджетни организации и съдилищата. Финансовите органи и органите на Агенцията за държавна финансова инспекция извършват ревизии по правилното определяне и внасяне на държавните такси”, като в т.ч. е и Вашата административна инстанция.

А) Желая, да узная по какъв механизъм е определена банката, обслужваща Административен съд-Хасково?

2. Вие казвате: „Наред с това, поради факта, че действащата редакция на Закона за държавните такси предвижда плащането на държавните такси да се извършва по банков път /арг. б. "в", изр. VІ- то от Изменение на Инструкция № 6 по Закона за държавните такси (Изв., бр. 88 от 1957 г.)/, то именно това обстоятелство продиктува проверката за внесени държавни такси да се прави по банковата сметка на съответния съд.”

Но в Инструкция № 6 по Закона за държавните такси (Изв., бр. 88 от 1957 г.) е записано, че само суми над 51 лв. по държавни такси се превеждат по банков път, цитирам: „Държавните такси за суми над 51 лв. се внасят в Българската народна банка, а там, където няма банков клон - в клоновете на Държавната спестовна каса.” , съгласно ИЗМЕНЕНИЕ на Инструкция № 6 по Закона за държавните такси (Изв., бр. 88 от 1957 г.), а не в ТБ „Инвестбанк”, например.
Съгласно чл.117, ал.1 от Конституцията: „Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.”
От практиката на съда, която наблюдавам, се вижда, че съдиите от подопечния Ви административен съд защитават преди всичко интересите на държавата и юридическите лица, а правата и интересите на гражданите са оставени на произвола на съдбата, като подлагат на банково разплащане суми по държавни такси под 51 лв.. За мен това си е форма на тирания с риск, да засегна, когото и да е било.
А) Желая, да узная защо не се диференцира плащането на държавните такси Инструкция № 6 по Закона за държавните такси (Изв., бр. 88 от 1957 г.)?

3. Вие казвате: „Законът за пощенските услуги предвижда принципна възможност за изпращане на пари, чрез пощенски парични преводи, извършвани от лицензирани оператори, какъвто безсъмнено е „Български пощи” ЕАД. Въпреки наличието на подобен способ за превеждане на суми, регламентирайки изрично и лимитативно начините за заплащане на държавни такси, законодателят не е уредил възможност за изпращане на суми за държавни такси чрез пощенски запис.”

Напротив законодателят е уредил правната възможност за изпращане на суми за държавни такси на ръка чрез Инструкция № 6 по Закона за държавните такси, където е предвидено плащане на ръка чрез квитанции, а това дали парите ще бъдат донесени от съответното лице или чрез пощенски запис, е въпрос на избор, като цитирам: „Държавните такси от 21 до 50 лв. включително се заплащат срещу квитанции, издавани от квитанционна книга, на касиер-платеца или специално посочено лице със заповед от ръководителя на учреждението.” Инструкция № 6 по Закона за държавните такси (Изв., бр. 88 от 1957 г.).

Така, че няма наложена нормативна забрана под формата на текст, да не се изпращат парични суми с пощенски запис до Административен съд-Хасково.

А) Желая, да узная защо, въпреки, че няма изрична забрана за плащането на пари на съда до 50.99лв. вкл. по Инструкция № 6 по Закона за държавните такси (Изв., бр. 88 от 1957 г.), съдебните власти от Административен съд-Хасково не приемат поканите, отправени от мен, като мой законен избор и право?

Прилагам: Писмо с изх. №2232/18.11. 2010г:
Изх. №2232
18.11. 2010г.
ДО
Т**** Г**** Б****
с адрес град Хасково, 6300
ж.к. „**** бл. **, вх. **, ап. **
e-mail: *****@abv.bg

С постъпило по електронната поща на Административен съд- Хасково заявление, входирано под номер 5307/12. 11. 2010г., поставяте допълнителни въпроси, породени от отговорите, дадени Ви по заявление вх. № 4477/ 08. 09. 2010г.
На първия поставен от Вас въпрос, Ви отговарям, че в Административен съд- Хасково няма определен служител, който да отговаря за постъпили в съда покани за изпратени с пощенски запис суми на името на председателя на съда. Както изложих в свое писмо изх. № 2168/ 11. 11. 2010г., плащането с пощенски запис на суми за държавни такси не е редовно плащане по смисъла на чл. 2 от Закона за държавните такси, поради което не съществува и задължение за определяне на служител, който да отговаря за постъпили в съда покани за получаване на пощенски преводи.
На втория поставен въпрос, Ви отговарям, че задължението на съдията- докладчик да следи за постъпването на сумите за държавни такси по делото произтича от чл. 6 от Закона за държавните такси. Цитираната разпоредба предвижда, че отговорните длъжностни лица за неплатените по тяхна вина такси или платени в по- малко се задължават да платят същите и се наказват с глоба до троен размер. Тъй като именно конкретният съдия- докладчик следи чрез проверка на представения документ по чл. 151, т. 3 от АПК за платената държавна такса, когато такава е дължима, последният се явява и длъжностно лице, адресат на горепосочената норма. Наред с това, поради факта, че действащата редакция на Закона за държавните такси предвижда плащането на държавните такси да се извършва по банков път /арг. б. "в", изр. VІ- то от Изменение на Инструкция № 6 по Закона за държавните такси (Изв., бр. 88 от 1957 г.)/, то именно това обстоятелство продиктува проверката за внесени държавни такси да се прави по банковата сметка на съответния съд.
По поставеният въпрос по т. 3, б. „а” от Вашето заявление, Ви препращам към изложеното по първия въпрос, тъй като двете запитвания се припокриват в пълна степен.
По последния отправен въпрос, след като взех предвид действащото българско законодателство и направените от Вас в заявлението твърдения, намирам, че действително Законът за пощенските услуги предвижда принципна възможност за изпращане на пари, чрез пощенски парични преводи, извършвани от лицензирани оператори, какъвто безсъмнено е „Български пощи” ЕАД. Въпреки наличието на подобен способ за превеждане на суми, регламентирайки изрично и лимитативно начините за заплащане на държавни такси, законодателят не е уредил възможност за изпращане на суми за държавни такси чрез пощенски запис.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АДМ. СЪД- ХАСКОВО: /П/ /Т. ТОЧКОВА/

4. На какво законно основание съдии от Административен съд-Хасково издават указания/разпореждания/, като изрично указват да се указват пари по сметка на съда.

В чл.2 от Закона по държавните такси/ЗДТ/ не е посочено плащане по банков път, като се има предвид нормата по чл.2 от ЗДТ, която не е променяна през последните 20 и повече години, а именно се е третирало плащане с държавни таксови марки, плащане с квитанция в съда и банков превод в БНБ, а сега се третира само плащане по банков път, дори и когато трябва да се внесе сума порядъка на 10/десет/ стотинки.
Ето издадени документи:

http://dox.bg/files/dw?a=ccb607caa7

Уважаема г-жо Председател,
Желая, да ми отговорите на горепосочените въпроси, съгласно чл.41, ал.2 от Конституция.

С уважение:/електронен подпис/ Т**** Б****
todorb2000
Потребител

Мнениеот normalenboss » 26 Фев 2011, 12:19

Колега, пропуснал си в списъчето и една друга съдия, която обича сувенири с финикийски произход. Говоря ти за Росица Бузова от Административния съд в София. Много е грозна горката и затова още е лесбийка. Добре, че си е намерила приятелка от кантората на Борислав Боянов, та да не пресъхне кладенеца съвсем....
А иначе за по-горното е на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече!
И внимавай да не попаднеш на нея...
normalenboss
Нов потребител

Мнениеот todorb2000 » 26 Фев 2011, 12:52

normalenboss написа:Колега, пропуснал си в списъчето и една друга съдия, която обича сувенири с финикийски произход. Говоря ти за Росица Бузова от Административния съд в София. Много е грозна горката и затова още е лесбийка. Добре, че си е намерила приятелка от кантората на Борислав Боянов, та да не пресъхне кладенеца съвсем....
А иначе за по-горното е на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече!
И внимавай да не попаднеш на нея...

Прави чест на председателя на Адм. съд-Хасково, че отговори, защото щеше да се стигне до по-високи нива от административното управление на съдилищата.
А съдията докладчик по адм.дело 167/2011г. Василка Желева трябва да се научи, да дава указания в рамките на закона, а не такива от рода "плати по сметка на съда", но как да се плати по сметка на съда, като не е законно, а съдите го толерират, защото е форма на "муфта""келепир".
Очаквам или да си даде отвод или санкция от ВСС или проверка от Еврокомисията. Обществена тайна е, че да станеш съдия в районен съд се иска "сухо" от 50 бона.
Но тук спорещите с мен се надпреварваха, да изказват доводи, дали е действаща Инструкция 6 по ЗДТ или не.
Дали тези съдии, които посочих, че са се мотивирали на основата на Инструкция 6, ще бъдат уволнени. Били експерти, но аз не оспорвам техните знания и опит. Аз оспорвам тяхното подчинение на закона и тяхната справедливост. Самозабравиха се!
todorb2000
Потребител

Мнениеот hidden » 26 Фев 2011, 13:06

Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 26 Фев 2011, 13:17

hidden написа:http://news.ibox.bg/opinion/id_2062471496

Да, договорите трябва да се спазват в т.ч. и обществения договор, а не само международните договори.
Написаното в статията се отнася и за съдебната власт.... жалко е!
todorb2000
Потребител

Мнениеот hidden » 26 Фев 2011, 13:49

todorb2000, Вие говорите от позицията на обикновения гражданин (бивш авиатор, доколко разбрах). Само че Ви липсва информация, за да направите обективна оценка на случващото се.
Затова, за миг си представете, че Вие самият сте съдия от ВАС и трябва да решавате казуса с държавните таксови марки. По конституция съдебната власт е независима. Съдиите следва да постановяват актовете си само и единствено на базата на закона и събраните по делото доказателства (чл. 3 ЗСВ). Същите следва да прилагат законите точно и еднакво спрямо всички лица и случаи, за които се отнасят (чл. 8 ЗСВ).
На практика обаче това невинаги е така. Защо се получава така? За да функционира една система максимално ефективно, следва да са налице ефикасни механизми за регулация. Един от тях, по думите на премиера Бойко Борисов, е гражданското общество:
http://bnt.bg/bg/productions/119/editio ... an_garelov

"Гражданското общество" на практика обаче е една абстракция, фингирана съвкупност от хора с общи интереси и за постигане на определени цели. Според мен тази дума всъщност е просто част от политическата лексика, без ясно и конкретно съдържание, т.е. - "пълнеж", stuff, на английски. Гражданското общество приема някакви по-конкретни и ясни форми в случаи на народно недоволство като тези в Тунис, Египет и Либия или дори като тези от недалечните 1996-1997г. Но това вече не е гражданско общество, защото аз възприемам гражданското общество като някаква мирна група от хора.
Така че за мен думите на премиера за това, че гражданското общество следвало да се намеси в случаите, когато съдът не постановява правилни и справедливи съдебни решения, са просто празни приказки и пореден опит отговорността да бъде прехвърлена от управляващите върху управляваните. Само че когато си задължен да плащаш държавни такси по банков път, това е не само за съдебните такси, но и за таксите за административните услуги. Които обаче са ;под контрола на изпълнителната, а не на съдебната власт. Т.е. - прехвърляме отговорността не само към обществото, но и към съда.

Друг регулаторен механизъм е законоворегламентираният. Регулаторен орган по отношение на съдебната власт е Висшият съдебен съвет. Същият "представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост. Той определя състава и организацията на работа на съдебната власт и осъществява управление на дейността й, без да засяга независимостта на нейните органи."
Половината от състава на ВСС се формира от органа на законодателната власт - следователно същият е политически орган. Според мен този начин на формиране на контролния орган на съдебната власт нарушава принципа на разделението на властите и от тук идват всичките беди (не само за марките :) )
Когато знаеш, че работата ти се контролира и зависи от инспектората към ВСС, а пък ВСС се назначава от политиците, няма как да бъдеш независим от политиците. Ако някой високопоставен политик или "бизнесмен" ти окаже натиск под някаква форма, ти имаш избор - или да бъдеш сменен по един или друг начин, или да се примириш и да постановиш исканото решение, дори и да е в разрез с "вътрешното ти убеждение".
Така че, todorb2000, мислете за смяна на модела, а не на отделни личности.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 26 Фев 2011, 15:57

hidden написа:todorb2000, Вие говорите от позицията на обикновения гражданин (бивш авиатор, доколко разбрах). Само че Ви липсва информация, за да направите обективна оценка на случващото се.
Затова, за миг си представете, че Вие самият сте съдия от ВАС и трябва да решавате казуса с държавните таксови марки. По конституция съдебната власт е независима. Съдиите следва да постановяват актовете си само и единствено на базата на закона и събраните по делото доказателства (чл. 3 ЗСВ). Същите следва да прилагат законите точно и еднакво спрямо всички лица и случаи, за които се отнасят (чл. 8 ЗСВ).
На практика обаче това невинаги е така. Защо се получава така? За да функционира една система максимално ефективно, следва да са налице ефикасни механизми за регулация. Един от тях, по думите на премиера Бойко Борисов, е гражданското общество:
http://bnt.bg/bg/productions/119/editio ... an_garelov

"Гражданското общество" на практика обаче е една абстракция, фингирана съвкупност от хора с общи интереси и за постигане на определени цели. Според мен тази дума всъщност е просто част от политическата лексика, без ясно и конкретно съдържание, т.е. - "пълнеж", stuff, на английски. Гражданското общество приема някакви по-конкретни и ясни форми в случаи на народно недоволство като тези в Тунис, Египет и Либия или дори като тези от недалечните 1996-1997г. Но това вече не е гражданско общество, защото аз възприемам гражданското общество като някаква мирна група от хора.
Така че за мен думите на премиера за това, че гражданското общество следвало да се намеси в случаите, когато съдът не постановява правилни и справедливи съдебни решения, са просто празни приказки и пореден опит отговорността да бъде прехвърлена от управляващите върху управляваните. Само че когато си задължен да плащаш държавни такси по банков път, това е не само за съдебните такси, но и за таксите за административните услуги. Които обаче са ;под контрола на изпълнителната, а не на съдебната власт. Т.е. - прехвърляме отговорността не само към обществото, но и към съда.

Друг регулаторен механизъм е законоворегламентираният. Регулаторен орган по отношение на съдебната власт е Висшият съдебен съвет. Същият "представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост. Той определя състава и организацията на работа на съдебната власт и осъществява управление на дейността й, без да засяга независимостта на нейните органи."
Половината от състава на ВСС се формира от органа на законодателната власт - следователно същият е политически орган. Според мен този начин на формиране на контролния орган на съдебната власт нарушава принципа на разделението на властите и от тук идват всичките беди (не само за марките :) )
Когато знаеш, че работата ти се контролира и зависи от инспектората към ВСС, а пък ВСС се назначава от политиците, няма как да бъдеш независим от политиците. Ако някой високопоставен политик или "бизнесмен" ти окаже натиск под някаква форма, ти имаш избор - или да бъдеш сменен по един или друг начин, или да се примириш и да постановиш исканото решение, дори и да е в разрез с "вътрешното ти убеждение".
Така че, todorb2000, мислете за смяна на модела, а не на отделни личности.

hidden, аз споделям твоето мнение почти изцяло. Но пак да се върнем за ролята на съдията.
Ето, да вземем случаите за платените държавни такси с пощенски запис.
Законът изисква заплащане на дъжавна такса, за да се гледа делото/Тарифа 1 по ЗДТ/. Какво изисква чл.151, т.3-прилагане на документ за платена държавна такса без други условности, нали? После жалбоподателят решава да заплати с пощенски запис, защото така е преценил/чл.19 от Конституцията защитава правото на потребителя/. Била е заплатена държавната такса, било е приложен документ за платена държавна такса към делото. До тук е задължението на жалбоподателя, а оттук на сетне е задължението на държавата, да администрира прихода, щом са използвани законни платежни документи. Възниква спор, дали пощенския запис е законен платежен документ? Според мен, да, защото парите от пощенското гише отиват в съда и длъжностно лице от съда взема парите, извършва преценка, дали еплатена държавната такса. Но според закона държавната такса се събира от органа, извършващ административната услуга.
При банкото плащане нямаме предаване на парите, като е при пощенския запис, за да стигнат до административния орган, извършващ аминистративната услуга, а те зи остават в банката. Нямаме събиране на държавните такси, а отчитане на държавните такси.
При плащане с държавни таксови марки/ДТМ/, същите се предават на административния орган, който администрира прихода от продажбата на ДТМ от единната сметка от ДБ в бюджета на съдебната власт, но при всички случаи държавният орган извършва това, докато при банковото плащане не се извършва администриране на прихода в банковата сметка от държавния орган, а то гражданите като заплащат таксите за превод, което представлява държавния рекет.
Администрирането на прихода от пощенски запис е задължение на администрацията на съда, а не на съдията-докладчик.
todorb2000
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт