Здравейте,
интересува ме има ли някакъв законово определен срок в който съда трябва да излезе с решение по гражданско дело от общ характер?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 03:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срок за решение на съда
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Срок за решение на съда
По принцип това е законовия срок-30 дневен,след като съдът счете,че делото е изяснено.Но,не се отчайвайте ако мине и повече време.Това е практика. При всички положения,ще получите обявление, че делото е решено,след което ако не сте доволен ще обжалвате.
- галина
Здравейте,
Ако са изминали повече законово определениte 30 дни , то Вие имате правната възможност съгл. чл 217а ГПК да подадете Жалба за бавност. Същата се подава направо до Окръжен съд. От там изискват преписката по делото служебно, като се дват задължителни указания за изпълнение за по-долния съд.
MONTESKIO
Ако са изминали повече законово определениte 30 дни , то Вие имате правната възможност съгл. чл 217а ГПК да подадете Жалба за бавност. Същата се подава направо до Окръжен съд. От там изискват преписката по делото служебно, като се дват задължителни указания за изпълнение за по-долния съд.
MONTESKIO
- monteskio.
Да, но разберете, че първоинстанционните съдилище са ужасно претоварени.
А какво е Гражданско от Общ характер?
А какво е Гражданско от Общ характер?
- Пионерче
Да и ако делото е „на кантар” познай след жалбата за бавност какво ще бъде решението! Аз лично, никога не пускам жалба за бавност, мисля че е колегиално, все пак в СРС са затрупани. Ако ми е чак толкова спешно, пускам една Молбичка до председателя на състава, че решението ми е необходимо по тази и тази причина и обикновено до седмица го имам. И колегата съдия е доволен, че не съм го дискредитирала и клиента е доволен, че има решение.
- Гери
Гери,
Принципно си права. До сега не съм чувал колега да е пускал Жалб аименно защото се "опасява" за изхода на делото, а и като цяло последващото отношение на останалите съдии към него.Но по този начин едва ли не се "молиш" на съдията да си свърши неговото задължение. Според мен е малко обидно. Вярно е също , че делата са много , а съдиите малко. Има решение - нека увеличат щатовете! В кантората имаме следният случай - из.лист се издаде след 3 месеца! Е, питам аз - редно ли е това? # пъти сме били при Съдията, който уж трябв ад аси свърши работата и полза никаква...Е, може би оказа влияние и това , че изп.лист бе срещу пординан адруг Съдия , но какво пък.....
MONTESKIO
Принципно си права. До сега не съм чувал колега да е пускал Жалб аименно защото се "опасява" за изхода на делото, а и като цяло последващото отношение на останалите съдии към него.Но по този начин едва ли не се "молиш" на съдията да си свърши неговото задължение. Според мен е малко обидно. Вярно е също , че делата са много , а съдиите малко. Има решение - нека увеличат щатовете! В кантората имаме следният случай - из.лист се издаде след 3 месеца! Е, питам аз - редно ли е това? # пъти сме били при Съдията, който уж трябв ад аси свърши работата и полза никаква...Е, може би оказа влияние и това , че изп.лист бе срещу пординан адруг Съдия , но какво пък.....
MONTESKIO
- monteskio.
а-а-а-а-а нищо не е това диър, по едно трудово чакахме решение 9 месеца (една бременност), но доверителката не бързаше, защото си беше намерила по-добра работа и май и беше по-скоро дело "за купона".
- Гери
Бе изненадваш ме, аз докато работих във Вн. не беше сякаш така :(
Даже напоследък гледам, че СРС нещо са се стегнали и си спазват сроковете! Е има и някои щуротии, но те се преживяват като цяло.
Даже напоследък гледам, че СРС нещо са се стегнали и си спазват сроковете! Е има и някои щуротии, но те се преживяват като цяло.
- Гери
))))Бря,бря каква съдебна система - за чудо и приказ - 9 месеца......
MONTESKIO
MONTESKIO
- monteskio.
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|